Eigen risico zorgverzekering

Eigen risico studenten zorgverzekering

Het eigen risico is iets waar elk jaar veel heisa in de politiek om is, maar heel veel studenten weten niet precies wat het eigen risico eigenlijk precies in houdt. Het eigen risico is in 2015 gestegen naar 375 euro en wordt in 2016 €385. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zul je verplicht ook een eigen risico moeten afsluiten. Dat zit standaard in de zorgverzekering, want dit is wettelijk vastgesteld. Eigen risico betekent dat je zelf eerst de gedeelte van de kosten voor de zorg zelf betaald, tot een bedrag van 385 euro.

Wat valt er precies onder het eigen risico?

Onder het eigen risico vallen bepaalde medicijnen die niet volledig vergoedt worden. Maar ook andere zaken vallen onder het eigen risico. Zo valt tweedelijns hulpverlening van een GGZ-instelling onder het eigen risico. Maar ook in het geval van eerstelijnshulpverlening wordt naast het eigen risico ook een eigen bijdrage in rekening gebracht. Zorg wat niet onder het eigen risico valt is bijvoorbeeld huisarts, maar ook de tandartskosten tot 22 jaar. Daarnaast valt verloskundige zorg, kraamzorg, de griepprik en de zorg die door de aanvullende verzekering vergoedt wordt ook niet onder het eigen risico.

De veranderingen zorgverzekering in 2016

De trend van een stijgend eigen risico zal zich ook in 2016 doorzetten. In 2011 was het eigen risico nog 165 euro en dat is nu inmiddels opgelopen naar 385 euro in 2016. Zo wordt het eigen risico dus verhoogd, maar wat betekent dat nu precies voor jou? Het eigen risico wordt verhoogd om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Er zijn een aantal veranderingen in de afgelopen jaren die effect kunnen hebben op jouw studenten zorgverzekering. Zo is er bijvoorbeeld een eigen bijdrage van 25% bij de aanschaf van gehoortoestellen.

Daarnaast wordt de eigen bijdrage in de curatieve geestelijke gezondheidszorg afgeschaft wordt. Het stoppen met rokenprogramma zal terug komen in basispakket en er zullen maximaal 3 behandeluren in dieetadvies vergoedt worden. De grootste verandering binnen de zorgverzekering is natuurlijk de verhoging van het eigen risico.

Je kunt als student je eigen risico zelf bepalen

Wat veel studenten niet weten is dat je je eigen risico zelf kunt bepalen. Normaal gesproken sluit je samen met je zorgverzekering een eigen risico af van 385 euro. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kunt er namelijk voor kiezen om het bedrag voor eigen risico te verhogen, maar waarom zou je dat dan doen? Veel mensen verhogen het bedrag voor eigen risico, omdat ze dan maandelijks minder premie voor hun zorgverzekering hoeven te betalen. Zo kun je dus op jaarbasis tientallen euro’s besparen.

Echter zit hier natuurlijk wel een groot nadeel aan. Ook ben je maandelijks minder geld kwijt voor je zorgverzekering, wanneer je een keer zorg nodig hebt zul je de volle pond moeten betalen. Maar wanneer je bijna nooit naar de dokter gaat en je bent volkomen gezond, dan kan dat natuurlijk zeer interessant zijn.