Studenten Zorgverzekering

Er kan nu voor de studenten zorgverzekering worden gekozen. Ook in 2021 moeten alle studenten een zorgverzekering hebben, dat is namelijk in Nederland verplicht. Maar het grote voordeel is dat het stukken goedkoper kan. Als je namelijk student bent dan zijn er vaak speciale aanbiedingen in de vorm van studenten zorgverzekeringen. Je kunt per aanbieder kijken welke mogelijkheden zij je kunnen bieden. Als je dan de premies met elkaar gaat vergelijken, let dan ook goed op de voorwaarden. Bij de één wordt er namelijk meer gedekt dan bij de ander. Je kunt maar beter een aanvullende studenten zorgverzekering nemen wanneer je bijv. vaak naar de tandarts moet. Je betaalt dan een paar euro per maand meer aan premie, maar is dat erg? Nee, want als je geen aanvullende tandartsverzekering hebt, dan betaal je een groot deel van de rekening zelf. Let op: overstappen van zorgverzekering kan tot en met 31 december 2020. Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering kan t/m 31 januari 2021. Bereken en vergelijk hieronder jouw studenten zorgverzekering online!

Zorgpremies 2021

De zorgpremies voor 2021 zijn nog niet van alle aanbieders bekend. Door toegenomen kosten vanwege o.a. het Coronavirus is de verwachting dat alle premies stijgen in 2021. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat de verwachte stijging in 2021 gemiddeld 59 euro per jaar is. De DSW was traditioneel de eerste zorgverzekeraar die haar premie bekendmaakte. DSW zag zich genoodzaakt om de premie met 78 euro te verhogen. Dit komt uit op een maandpremie van 124,50 voor een basisverzekering.

Het is voor 2021 extra belangrijk om studenten zorgverzekeringen te vergelijken. Dit komt doordat de zorgkosten enorm zijn toegenomen door Covid-19. Daarnaast is de collectiviteitskorting vorig jaar is gedaald van 10% naar 5%. Veel Nederlanders maken gebruik van een collectieve ziektekostenverzekering. In de praktijk zal dit betekenen dat de premies in 2021 voor veel mensen gaan stijgen. De grootste impact wordt verwacht bij VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis. Dit zijn partijen die op grote schaal collectieve studenten zorgverzekeringen aanbieden.

Waarom een studenten zorgverzekering?

De studenten zorgverzekering heeft een groot aantal voordelen, het is een stuk goedkoper dan de gewone zorgverzekeringen en het zijn speciale pakketten voor studenten. Je doet er als student goed aan om hier naar te kijken omdat je hierdoor veel geld kunt besparen per maand. Op het einde van dit jaar kan je bekijken hoeveel je in 2021 kan gaan besparen. Reken je voordeel per jaar dan maar eens uit, dat gaat er voor zorgen dat je goed verzekerd bent en wellicht ook nog geld over kunt houden. Ook voor een student is het leven toch al duur genoeg dus zorg dat je de tijd neemt voor het vergelijken van de studenten zorgverzekeringen.
Studenten zorgverzekering afsluiten

Studenten zorgverzekering vergelijken

top 3 studenten zorgverzekering 2020

Niet alles zorgverzekeringen hebben speciale pakketten voor studenten. Dit is op zich opvallend te noemen, studenten zijn namelijk een hele interessante doelgroep voor verzekeraars. Gemiddeld genomen zijn studenten gezonder dan bijvoorbeeld bejaarden, er hoeft minder vaak uitgekeerd te worden en daardoor kunnen de premies scherp zijn. Het kan dus per verzekeraar verschillen hoe laag je premie is. Bekijk hieronder een compleet overzicht van Nederlandse zorgverzekeraars.

Wat is een zorgverzekering?

Iedereen in Nederland is verplicht om zich te verzekeren, hiervoor bestaat de zorgverzekering ook wel basisverzekering genoemd. Wat houdt een studenten zorgverzekering nou precies in? De overheid wil iedereen in Nederland verplicht een verzekering opleggen, maar het concept is al veel eerder bedacht. De bevolking moet kunnen worden geholpen zodra er problemen zijn met de gezondheid. En omdat iedereen weleens ziek wordt is het verplicht om een studenten zorgverzekering af te sluiten. Maar natuurlijk zijn er ook andere oorzaken die bijhebben gedragen aan het tot stand komen van deze verzekeringsplicht. Zo heeft de commercie ook een groot aandeel. Want de overheid verdient nu aan ons en wat nou als je helemaal niet ziek wordt. Dan is het in principe weggegooid geld. Maar is dit wel correct?

Nederland geeft om zijn inwoners en de mensen die ziek zijn kunnen vaak niet aan alle kosten voldoen. Deze mensen worden ook geholpen en de overheid gebruikt het geld voor allerlei zaken. Of die zaken nuttig en waardevol zijn, daar verschillen de meningen. Iedereen is dus verplicht om een basisverzekering te hebben, daarnaast heeft iedereen de mogelijkheid om zich beter te verzekering. Een aanvullende verzekering, waar je natuurlijk meer geld voor moet betalen. Je kunt je geld onderbrengen bij een zorgverzekeraar die je dan verzekert. Er zijn verschillende zorgverzekeraars die een zorgverzekering aanbieden. Zo heb je Agis, Zilveren Kruis Achmea, Zekur, Menzis en vele anderen.

Opbouw studenten zorgverzekering

Een zorgverzekering voor studenten bestaat uit verschillende elementen. Het basispakket is verplicht voor iedereen in Nederland. Elke inwoner van Nederland ouder dan 18 jaar moet een basisverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar. Het basispakket heeft een eigen risico van minimaal €385,- per jaar. Dit eigen risico kan vrijwillig verhoogd worden en heeft invloed op de maandpremie die je moet betalen. Meer daarover op onze eigen risico pagina. Daarnaast kan je aanvullende verzekeringen afsluiten zoals bijvoorbeeld een tandartsverzekering. Dit zijn zaken waar je zelf voor kan kiezen en die niet verplicht zijn volgens de wet. Kort samengevat is er als student heel wat te kiezen als het om zorgverzekeringen gaat. Als laatste niet onbelangrijk punt: bijna alle studenten hebben recht op zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid in de kosten voor zorg. Lees er alles over op onze zorgtoeslag-pagina.

Studenten zorgverzekering 2021

De studenten zorgverzekering 2021 is een belangrijke en soms lastige keuze. Studenten willen goed verzekerd zijn maar willen ook niet te veel betalen. Daarom hebben we hier op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het afsluiten van je studenten zorgverzekering voor 2021. Zaken die van invloed zijn op je zorgpremie zijn o.a. de hoogte van je eigen risico, aanvullende verzekeringen en het type vergoeding dat je van je zorgverzekeraar wil ontvangen. Door onderstaande module te gebruiken kan je jouw ideale studenten zorgverzekering voor 2021 samenstellen. De derde dag van september is het Prinsjesdag. Zoals de traditie ons heeft geleerd is dit hét moment dat de plannen van de overheid omtrent de zorg bekend worden gemaakt. Wat gaat er in 2021 veranderen? Het belangrijkste nieuws van 2019 was dat het eigen risico gelijk blijft op € 385,-. Daarnaast wordt de basisverzekering niet beperkt, maar juist uitgebreid naar méér zorg. Tijdelijk verblijf in zorginstelling, fysiotherapie bij etalagebenen en kunsttanden tot 23 jaar worden o.a. toegevoegd aan de basisverzekering. Er zijn een paar dingen belangrijk met betrekking tot je zorgverzekering in 2016. De basis is dat de premie vermoedelijk uit gaat komen op €103 per maand. Dat is €7 hoger dan de gemiddelde premie in 2015. De reden van deze stijging is de groeiende zorgkosten in Nederland. Troost jezelf met de gedachte dat de stijging de afgelopen jaren flink hoger was. Door ingrepen van de de overheid wordt momenteel hard gewerkt om de zorgkosten ook in de toekomst betaalbaar te houden. In 2018 kan je kiezen uit een naturapolis, restitutiepolis of een selectiefpolis als studenten zorgverzekering. De hoogte van de premies en vergoedingen is afhankelijk van het type zorgverzekering dat je kiest. Bij een selectiefpolis (in de volksmond bekend als budgetpolis) wordt je erg beperkt in de keuze van zorgaanbieders. Je kan bijvoorbeeld terecht bij 15-20 ziekenhuizen. Check altijd of dit in jouw situatie aantrekkelijk is. Het is op dit moment nog niet bekend wat er in 2021 aan je zorgverzekering gaat wijzigen.

Wijzigingen in de vergoedingen in 2021 zijn nog niet bekend. De vergoedingen van de studenten basisverzekering verandert in 2016 tov 2015. De premie en het eigen risico gaat omhoog maar daartegenover staat dat je een uitgebreidere dekking hebt. Een greep uit de nieuwe vergoedingen zijn prenatale testen, behandeling door een sportdokter en prenataal chirurgie bij kinderen met een open ruggetje. Daarnaast is er geen eigen bijdrage meer voor gehoorapparaten voor kinderen onder de 18 jaar. Er was in het verleden twijfel over de vergoeding voor kraamzorg in 2016. Geen zorgen: dit is gelukkig wel het geval! Kraamzorg wordt in 2016 vergoed vanuit de basisverzekering. De overheid en zorgverzekeraars blijven wel kritisch kijken naar dit thema dus het is niet uitgesloten dat er in 2018 wat op dit onderwerp gaat veranderen. Een andere factor die van invloed is op de premie die je moet betalen zijn aanvullende verzekeringen of modules. Je kan hierbij denken aan een tandartsverzekering of een speciale dekking voor fysiotherapie. Aangezien studenten jong zijn gaan ze er vanuit dat ze niks mankeren. Maar mocht je bijvoorbeeld een risicovolle sport uitoefenen dan kan het de overweging waard zijn om in 2018 voor een speciale sportverzekering te kiezen.

Waar op letten bij een nieuwe zorgverzekering?

Elk jaar kunnen Nederlandse consumenten in de maanden november, december en januari weer wisselen van zorgverzekering. Toch besluiten een hoop mensen niet over te stappen. Maar waarom stappen mensen niet over? Dit komt vaak doordat studenten niet weten waar ze op moeten letten bij het wisselen van zorgverzekering. Wij hebben een aantal zaken op een rijtje gezet waar je zeker op moet letten bij het wisselen van zorgverzekering.

Restitutiepolis: Een restitutiepolis is een zorgverzekering. Bij de restitutiepolis heb je de mogelijkheid om de gemaakte kosten voor de zorg achteraf te declareren bij de zorgverzekeraar.Naturapolis: Bij de naturapolis wordt alle zorg vergoed, wel ben je verplicht om naar een zorgverlener te gaan, die op zijn beurt weer een contract heeft met de zorgverzekeraar. De gemiddelde prijs voor de zorgpremie ligt in 2016 ongeveer op 110 euro per maand. Er zijn verzekeraars zoals die hieronder zitten en zorgverzekeraars die hier boven zitten. Maar wat is de verwachting voor 2017? De zorgpremie was in 2016 ten opzichte van 2015 over het algemeen gestegen. Zal het zo doorgaan of zullen de zorgverzekeraars de prijzen laten zakken? Het is in ieder geval aan te raden om zorgverzekering vergelijken 2021 goed te bekijken. Er is nog geen zekerheid, maar volgens de verwachting van het Centraal Planbureau zal de zorgpremie ongeveer een tientje toenemen. Vele andere instanties verwachten ook een stijging. Dus naar alle waarschijnlijkheid zal de zorgpremie in 2021 stijgen.

Hoe belangrijk is vrije keuze voor jou?

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voor de keuze van een zorgverzekering is het recht op vrije keuze. Er zijn zoals gezegd twee typen zorgverzekering op de markt: de restitutiepolis en de naturapolis. Bij de restitutiepolis heb je veel vrije keuze bij het kiezen van hulpverleners zoals ziekenhuizen en specialisten. Bij een naturapolis krijg je vergoeding in natura: de verzekeraar heeft zelf al een aantal ziekenhuizen en specialisten geselecteerd waar jij terecht kan. Als jij naar een specialist wil waarmee er geen afspraak is dan wordt soms maar een deel van de kosten vergoed door de verzekeraar. Tenslotte is er nog de budgetpolis. De budgetpolis is een uitgeklede variant van de naturapolis. Voor een superscherpe prijs kan je terecht bij een heel select groepje zorgleveranciers.

Welke zorg heb jij nodig het komende jaar?

Jij kan zelf het beste inschatten welke zorg je sowieso nodig gaat hebben in het komende jaar. Heb je een slecht gebit? Ben je bezig met een kinderwens? Ben je een fanatiek sporter? Dit zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat het goed is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Kijk daarom altijd goed naar de dekkingen van het basispakket en of er zorg ontbreekt die jij verwacht nodig te hebben.

Maak gebruik van korting op je premie

80% van de Nederlanders komt in aanmerking voor collectiviteitskorting op een zorgverzekering. Een collectieve zorgverzekering loopt vaak via een werkgever, vakbond, studentenvereniging of sportvereniging en zorgt ervoor dat je al snel 10% korting krijgt op je (aanvullende) zorgverzekering. Je keuze qua zorgverzekeraars is wel beperkt bij een collectiviteit kijk kritisch of dit wel echt voordeliger voor je is.

Een andere manier om korting te krijgen op je premie is door het gebruik van automatische incasso of door in 1x je jaarpremie te betalen. Sommige zorgverzekeraars rekenen geld voor het maandelijks versturen van een acceptgiro om je verzekeringspremie te voldoen. Kies voor automatische incasso en spaar hier direct een paar euro uit! Daarnaast kan je vaak korting krijgen op je zorgpremie als je in 1x je jaarpremie betaald. Je spaarrekening levert tegenwoordig nauwelijks rente op dus dit is een mooie manier om het geld te investeren. Je moet het natuurlijk wel kunnen missen als student.

Wil je dit jaar gaan overstappen van zorgverzekering? Ben je nog niet helemaal zeker van de keuze voor het komende jaar? Zeg in ieder geval voor 31 december je zorgverzekering op. Je hebt dan tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Heb je geen betere zorgverzekering gevonden? Dan kan je altijd nog besluiten om bij je huidige zorgverzekeraar te blijven. Neem hiervoor contact op je zorgverzekeraar. Succes met de keuze van je zorgverzekering!

zorgverzekering studenten 2018

Eigen risico zorgverzekering

Het verplichte eigen risico van 2021 is nog niet bekend gemaakt. Het verplichte eigen risico van een studenten zorgverzekering ging in 2016 met €10 omhoog. Het stijgt hiermee naar €385 verplicht eigen risico. Je kan je maandelijkse verzekeringspremie verlagen door vrijwillig je eigen risico te verhogen. Op het moment dat je gezond bent de eventuele kosten van het eigen risico kan dragen dan kan je dit verhogen. Doordat het bedrag hoger is gaat je maandpremie omlaag. De definitieve zorgverzekeringspremies voor 2016 worden in het najaar pas bekend gemaakt. Zodra er meer informatie beschikbaar is over 2021 zullen we dat hier plaatsen.

Op internet, met name via social media zoals Twitter en Facebook wordt veel gesproken over de verhoging van het eigen risico 2016. Deze gaat namelijk met 10 euro omhoog en komt uit op 385 euro. Deze verhoging valt bij veel mensen niet in goede aarde, volgens sommigen lopen de steeds hoger wordende zorgkosten de spuigaten uit en moet er snel iets veranderen. Onder andere bij de Consumentenbond zijn veel reacties binnengekomen van mensen die veel onbegrip hebben voor het hoger eigen risico, het gaat dan vooral om ouderen, chronisch zieken en mensen met een laag inkomen. Deze mensen ervaren een verhoging van het eigen risico als onrechtmatig. De zorgkosten worden jaar na jaar hoger, terwijl de inkomens niet of nauwelijks meestijgen.

Wat is het eigen risico en welke zorgkosten worden hiervan betaalt?
Het deel van de zorgkosten dat u zelf moet betalen wordt het eigen risico genoemd. Voordat een zorgverzekeraar zorgkosten uit de basisverzekering vergoedt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. In 2016 bedraagt het eigen risico 385 euro, dan is 10 euro hoger dan in 2015. Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren in 2021.

Voorbeelden van zorgkosten die onder het eigen risico vallen:

 • Medicijnen
 • Ziekenhuisopname
 • Operatie in het ziekenhuis
 • Spoedeisende hulp
 • Bloedonderzoek
 • Fysiotherapie (vanaf de 21ste behandeling mits er sprake is van een chronische aandoening)

Zijn er ook zorgkosten die niet onder het eigen risico vallen?

Ja, u betaalt geen eigen risico voor zorgkosten voor onderstaande zorg.

 • Bezoek aan de huisarts
 • Zorg die valt onder een door u afgesloten aanvullende verzekering
 • Zorg voor verzekerden die jonger zijn dan 18 jaar
 • Wijkverpleging
 • Ketenzorg
 • Kraamzorg
 • Verloskundige zorg
 • Hulpmiddelen in bruikleen (thuiszorg)
 • Nacontrole levende orgaandonor (nier- of levertransplantatie)

Stijgende zorgkosten
Mensen met een laag inkomen vinden het steeds lastiger om alle zorgkosten te betalen en maken zich zorgen over de steeds maar hoger wordende zorgkosten. Als je alles bij elkaar gaat optellen: maandelijkse zorgpremie, eigen risico, eigen bijdragen en dan ook nog bepaalde vormen van zorg die niet vergoed worden, dan kan het behoorlijk oplopen. Er zijn zelfs al consumenten die zorg mijden vanwege de hoge zorgkosten met alle gevolgen van dien. Veel consumenten zouden graag zien dat de zorgkosten voor consumenten en patiënten niet steeds verhoogd worden, maar dat de zorg efficiënter wordt georganiseerd en de winsten van zorgverzekeraars ingeperkt worden. Zo moeten belachelijk hoge salarissen van mensen in de top van de zorg aan banden gelegd worden.

Mocht u moeite hebben met het betalen van uw eigen risico, dan zijn er veel zorgverzekeraars waarbij het mogelijk is om het eigen risico in termijnen te betalen. Er zijn ook zorgverzekeraars waarbij het mogelijk is om het eigen risico vooraf (direct vanaf de maand januari) te betalen. Bijvoorbeeld voor chronisch zieken is dit een uitkomst. Mocht het zo zijn dat u meer betaald hebt dan dat u aan eigen risico hebt opgemaakt, dan krijgt u het resterende bedrag teruggestort.

Het is mogelijk om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico inruil voor korting op uw premie. Dat kan aantrekkelijk lijken, tot het moment dat u te maken krijgt met hoge zorgkosten. Belandt u bijvoorbeeld in het ziekenhuis, dan kan de rekening aardig oplopen. Hierdoor is een studenten zorgverzekering 2021 met een lage premie opeens toch niet zo goedkoop. Als u dan een hoger eigen risico hebt, zult u een groot gedeelte van de rekening zelf moeten betalen. Kies dus alleen voor het verhogen van uw eigen risico als u dit echt kunt betalen.