Welke toeslagen kan je krijgen als Student van de belastingdienst?

Als steuntje in de rug heeft de Nederlandse Belastingdienst een systeem van toeslagen. Als je voldoet aan de voorwaarden heb je recht op deze toeslagen, ook als student. Deze toeslagen vormen een aanvulling op je inkomen of studiefinanciering. Vaak zijn toeslagen inkomensafhankelijk. Wil je weten of je recht hebt op toeslagen of wil je een toeslag aanvragen?

Inkomensafhankelijke uitkeringen

Er bestaan verschillende inkomensafhankelijke uitkeringen. Heb je bijvoorbeeld een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Als je voldoet aan de voorwaarden kun je wellicht een bijdrage in de kosten krijgen. De zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget zijn de belangrijkste toeslagen die de Nederlandse Belastingdienst toekent.

Zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag

Als je recht hebt op zorgtoeslag dan ontvang je een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Huur je een woning? Als de maandelijkse huur onder een bepaald bedrag blijft en je woning aan de eisen voldoet, dan krijg je van de Belastingdienst een bijdrage in je huurkosten. Ook als je kinderen hebt, dan heb je recht op verschillende vergoedingen, bijvoorbeeld het kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag.

Wanneer heb je recht op welke toeslagen?

Om er achter te komen of je recht hebt op een bepaalde toeslag is het verstandig om een proefberekening te maken. Proefberekeningen kun je maken op de site van de belastingdienst. Als er iets verandert in je situatie als student kan het zijn dat de hoogte van de toeslag verandert. Ga je bijvoorbeeld samenwonen, trouwen of krijg je een kind? Of ga je het komende jaar veel meer of veel minder verdienen omdat je afgestudeerd bent? Geef wijzigingen altijd door om er zeker van te zijn dat de Belastingdienst altijd op de hoogte is.

De hoogte van je toeslag

De hoogte van je toeslagen hangt af van verschillende factoren. Om de hoogte te berekenen kijkt je belastingdienst behalve naar je inkomen en je vermogen ook naar de samenstelling van je huishouden. Heb je een hoog salaris of een flinke spaarrekening? Woon je bijvoorbeeld alleen of met een toeslagpartner in hetzelfde studentenhuis? Al deze factoren hebben invloed op de hoogte van je toeslag.

Het aanvragen van toeslagen

Als je er via een berekening achter bent gekomen dat je recht hebt op een van de toeslagen moet je deze zelf aanvragen. Via ‘mijn toeslagen’ op de website van de belastingdienst kun je deze aanvraag doen. Zolang je aan de voorwaarden van de toeslag blijft voldoen, blijf je deze toeslag ontvangen. Je kunt je toeslag op elk moment stopzetten.

One thought on “Welke toeslagen kan je krijgen als Student van de belastingdienst?”

Comments are closed.