Wat is studiefinanciering?

informatie over studiefinanciering

De afgelopen tijd is het een veelvoorkomend onderwerp geweest in de media. De afgelopen weken wat minder, maar zeker in de zomer werd de studiefinanciering veel besproken. Het kabinet had plannen om de studiefinanciering te wijzigen. Of nog erger, niet wijzigen, maar opzeggen. De studiefinanciering zou dan wel door kunnen gaan, je zou elke maand geld kunnen krijgen van de overheid, maar dan zou het automatisch een lening worden.

Sociaal leenstelsel

Veel studenten klaagden daar over. Ze vonden het niet kunnen. Ook in de media waren er veel essays en betogen te vinden waarin experts en hoogleraren zeiden dat het niet te doen is. Dan zou een student standaard al ruim twintigduizend euro studieschuld opbouwen. Hoe zat het dan precies met de studiefinanciering? Elke student had recht op studiefinanciering. En wanneer was je student? Als je studeerde aan de universiteit, een hogeschool of aan het MBO en je minimaal achttien jaar was.

Er waren twee soorten studiefinanciering: thuiswonend en uitwonend. Thuiswonende studiefinanciering bedroeg ongeveer zeventig euro en uitwonende studiefinanciering ongeveer 260 euro. Dat verschilt wel een beetje. Het is ook afhankelijk van hoe de financiƫle situatie is van je ouders. Waarom vertellen we je dit in verleden tijd? Omdat die tijden dus gaan veranderen. Eerst was de studiefinanciering een soort gift. Dat hield in dat wanneer jij je studie had afgerond, je het geld van de overheid cadeau zou krijgen, als een gift.

Basisbeurs

Mocht jij stoppen met je studie, dan zou je het geld terug moeten betalen, alle studiefinanciering. Nu bepaalt de overheid dat jij als student het geld in ieder geval terug moet betalen en het dus ook geen gift meer wordt. Er was ook wel een aanvullende beurs naast een basisbeurs. Dan kon je tegen een enorm goedkope rente meer geld krijgen per maand en dan zou dat in ieder geval omgezet worden in een lening. Maar dat gaat dus veranderen.