Studiefinanciering

Info over Studiefinanciering

Als je gaat studeren, dan moet je weten hoe het werkt. Hoe je studiefinanciering ontvangt, hoe je jouw ov-studentenkaart ontvangt om doordeweeks of in het weekend gratis te reizen en in het andere deel, het weekend of de week, met veertig procent korting. Maar je moet ook weten wanneer je studentenlening wordt omgezet in een gift en wanneer de toeslag een lening blijft; het sociaal leenstelsel. In dit artikel leggen we je alles uit over de regeling, hoe die regeling nu is en hoe die regeling gaat veranderen. Je studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen; een aanvullende beurs, je basisbeurs in ieder geval, je ‘studentenreisproduct’, een ov-chipkaart dus voor in het weekend of doordeweeks en een lening. Deze lening is eigenlijk een aanvullende beurs die je kunt aanvragen.

Let op: de regelgeving mbt studiefinanciering is recentelijk gewijzigd. Raadpleeg DUO voor de actuele informatie.
informatie over studiefinanciering

Hoogte studiefinanciering

Je kunt een maximaal bedrag lenen, een aanvullende beurs, per maand nog naast je basisbeurs. Zo kun je ruim zevenhonderd euro per maand ontvangen, maar je moet wel onthouden: al dit geld moet je uiteindelijk terug betalen. Probeer dus naar mogelijkheden te zoeken om aan het eind van je studie niet met een torenhoge schuld te zitten. Op deze website vind je meer tips, ook voor bijbaantjes, kamers zoeken en bespaartips. Alles voor een betere studie.

Linda (16) maakt zich nog geen echte zorgen over dat de regeling gaat veranderen. ‘Mijn ouders hebben me hier wel goed over ingelicht. Ze hebben me verteld dat het studentenreisproduct verdwijnt en dat de studiefinanciering automatisch een lening is als ik ga studeren.’ De studiefinanciering is nu eigenlijk al een lening. Als je nu als student je studie binnen vijf jaar afmaakt, dan word je lening, je gekregen studiefinanciering, omgezet in een gift. Vroeger was dit zelfs meer jaar, dan kon je er tien jaar over doen. Dat is ondertussen niet meer zo.

Sparen als student

Linda heeft samen met haar ouders besloten om nu al te gaan sparen. ‘Ik wil eigenlijk geen lening of overige kosten hebben na mijn studie. Ik heb het goed besproken met mijn ouders en ik wil gewoon tijdens mijn studie wat harder werken. Mijn ouders hebben me wel beloofd dat ze bij zouden springen, financieel gezien, als het echt niet gaat, maar ik ga ervan uit dat het niet hoeft.’ Linda heeft gelukkig zelf al een plan hoe ze het financieel op kan lossen.

‘Ik denk dat ik gewoon een bijbaan moet zoeken, in de horeca. Dan kan ik dat baantje in de avonduren doen, bijvoorbeeld serveren bij een restaurant. In het weekend kan ik dan studeren en verder werken aan mijn studie.’ Het liefst vindt Linda een baantje dat past bij haar studie. ‘Uiteraard. Ik weet nog niet wat ik wil gaan studeren, maar als ik een mediastudie ga doen bijvoorbeeld, dan hoop ik dat ik ook een baantje kan vinden in de media als bijbaan. Liever dat dan de horeca.’
geld sparen als student

Financiële steun van ouders

Linda ziet het wel voor zich dat haar ouders nog financieel bij zullen springen. ‘Natuurlijk. Ik ga mijn best doen om het allemaal in mijn eentje te kunnen financieren, maar het is best mogelijk dat het niet gaat lukken, maar dan weet ik zeker dat ik mijn ouders heb die mij willen helpen.’ Als je aan een studie begint is het belangrijk om te kijken wie je studie betaalt, zodat je ook weet wie je terug moet gaan betalen aan het eind van je studie.

Eigenlijk zijn er drie partijen die je helpen te betalen aan je studie; je ouders, jijzelf en DUO. Die laatste is de organisatie vanuit de overheid. DUO zorgt voor het studentenreisproduct en de basisbeurs. Vanaf de zomer van 2015 verdwijnt DUO. Dit klopt niet helemaal. DUO blijft wel bestaan, maar er worden wel drastische maatregelen genomen. Het studentenreisproduct verdwijnt. Dit betekent dat als je na de zomer van 2015 begint met studeren, je zelf je kosten voor het openbaar vervoer moet betalen.

Wel of niet op kamers
Nu is het bijvoorbeeld handiger om niet op kamers te gaan qua kosten en gewoon gebruik te maken van je studentenreisproduct, maar dan is het misschien wel veel handiger om op kamers te gaan, zodat je minder kosten hebt voor het openbaar vervoer. En die basisbeurs van DUO dan? Die blijft wel! Maar ook deze basisbeurs wordt geen basisbeurs meer. We leggen je graag even uit hoe de situatie nu is. Nu heb je een basisbeurs, je studiefinanciering. Dit verschilt lichtelijk per situatie van jou en je ouders, maar laten we uitgaan van ongeveer zeventig euro per week.

Eigenlijk is dit al een lening, want als jij je studie niet behaalt binnen het aantal jaar dat er is voor de studie, dan moet je deze studiefinanciering, deze basisbeurs terug betalen. Nu ziet de overheid en dus ook DUO, het als een gift. Haal jij je studie, je diploma, binnen vijf jaar? Dan zet de staat, de overheid je verkregen geld, je basisbeurs om in een gift, een beloning. Hiermee hoef jij dat geld niet terug te betalen. Naast die basisbeurs is er wel nog een aanvullende beurs.

Dingen duidelijk zien
Uiteraard moet jij je wel een aantal dingen helder voor je zien, zoals dat een lening altijd geld lenen is en elke euro die je uitgeeft, die moet je uiteindelijk terug betalen. Zo kun jij jezelf behoorlijk in de schulden lenen en werken en heb je aan het eind van je studie een behoorlijke studieschuld. Maar wat gaat er nu veranderen volgens het huidige kabinet na de zomer van 2015? Als je dan begint met studeren, dan is alles wat jij ontvangt automatisch een aanvullende beurs, het sociaal leenstelsel.

Dat betekent dat lenen en geld ontvangen van DUO helemaal niet meer zo aantrekkelijk is. Nu wordt die basisbeurs omgezet in een gift, dan is die basisbeurs gewoon ook een lening. Je kunt er dan tijdens het studeren voor kiezen om een baan te zoeken en geen lening af te sluiten via DUO. Je studentenreisproduct verdwijnt in ieder geval, dus het is ook goed om daar een baantje voor te gaan zoeken om die kosten te kunnen bekostigen.

Veranderende situatie
Waarschijnlijk vraag jij je nu af: als ik na de zomer van 2015 al aan het studeren ben, in mijn eerste, tweede of zelfs derde of vierde jaar, wat gebeurt er dan? Dat is een goede vraag, maar het antwoord is duidelijk: voor alle studenten die nog bezig zijn met hun studie verandert er niets. Deze regeling blijft zo, ook in 2018 bijvoorbeeld, totdat je klaar bent met je studie, het afronden daarvan of wanneer je stopt.

Wel is het zo: stel je voor, jij doet nu een HBO opleiding en na de zomer van 2015 wil je aan de universiteit gaan studeren? Dan moet je dit zelf bekostigen, want dan val je in de nieuwe regeling van het kabinet. Daarbij is het dan ook de vraag of je het wel ziet zitten om verder door te studeren of juist niet.
politiek is onduidelijk over stufi
Rekenhulp studiefinanciering
Als je wilt weten hoeveel studiefinanciering je nu precies kunt ontvangen, dan kun je de rekenhulp van DUO gebruiken via hun website voor het ontvangen van studiefinanciering. Deze rekenhulp zou je ook kunnen gebruiken als je uit zou willen rekenen hoeveel aanvullende beurs je wilt ontvangen en kunt ontvangen, maar ook hoeveel die aanvullende beurs bedraagt vanaf de zomer van 2015.