Op Kamers tips

Op jezelf wonen kan een dure grap zijn. Als je niet oplet lopen de uitgaven al snel uit de hand. Daarom zijn hier tips om geld te besparen op kamers:

Gezamenlijk eten
Voedsel is duur in kleine hoeveelheden. Het is daarom goedkoper om veel eten tegelijk te maken. Door om de beurt te koken met vrienden, ben je dus een stuk goedkoper uit. Als je in een studentenhuis woont, is het makkelijk af te spreken met je huisgenoten. Het mooie is dat het ook nog eens gezellig is om samen te eten.

Kies de juiste zorgverzekeraar
Als je zelf je zorgverzekering moet betalen, kan het veel schelen welke je kiest. De meeste zorgverzekeraars adverteren met extreem lage premies. Vaak is het eigen risico dan veel hoger dan gemiddeld. Je moet voor jezelf bedenken hoeveel zorg je nodig hebt. Als je nooit naar de dokter gaat, is het prima om een hoog eigen risico te accepteren.

Maak een bierpot
Er zijn altijd types die het liefst profiteren van de vrijgevigheid of domheid van anderen. Als jij zo’n type bent is het natuurlijk niet handig om een bierpot te maken. Maar voor de meeste mensen is een bierpot een goed idee.

Koop studieboeken via marktplaats
Studieboeken zijn heel duur. Bij sommige studies zijn de jaarlijkse kosten van studieboeken meer dan duizend euro. Er valt hier dus een hoop te besparen. Tweedehands spullen zijn over het algemeen ongeveer twee keer zo goedkoop als nieuwe spullen. Door via marktplaats (of ouderejaars) te kopen, kan je dus twee keer zo goedkoop uit zijn!

Doe slim boodschappen
Een grote kostenpost is voor veel studenten de supermarkt. Je koopt hier eigenlijk alles, dus is er ook veel te besparen. Het verschil tussen A-merk en huismerk of
C-merken zoals euroshopper lijkt klein, maar op lange termijn scheelt het een hoop. Op een dag boodschappen kan je ongeveer 2 euro besparen door huis- of C-Merken te kopen. Je kan dus makkelijk 60 euro per maand besparen!

Houd je ouders te vriend
Laten we eerlijk zijn, de ouderbijdrage is de grootste inkomstenpost voor veel studenten. Het spreekt daarom voor zich dat je je ouders te vriend moet houden, vergeet niet om in ieder geval één weekend per maand naar huis te gaan.

Maak gebruik van de overheid
De overheid heeft een aantal “subsidies” om studenten te onderhouden. Voorbeeld is de de zorgpremie van rond de 70 euro, iedereen boven de 18 kan die aanvragen. Sommige studenten kunnen ook huurpremie aanvragen. Dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden, check die bij de DUO. Waarschijnlijk is er geen student die de stufi niet kent, maar uiteraard moet je die ook aanvragen.

Tik voor het uitgaan een kratje weg
Als je veel drinkt voor je de stad in gaat, ben je een stuk minder geld kwijt. Drank in de stad is drie à vier keer zo duur als in de supermarkt, dus tel uit je winst. Als je met vrienden bent voor het uitgaan, is een drankspel waarbij je veel moet drinken, zoals bussen, ideaal. De stad is dan vanaf het begin af aan gezelliger, terwijl je ook goedkoper uit bent.

Houd je financiën bij
Door je uitgaven en inkomsten bij te houden krijg je een beter zich op je financiën. Ook geven mensen die alles precies bijhouden minder geld uit dan mensen die het allemaal niet precies weten.

Neem een studentenbijbaan
Het is heel begrijpelijk als je niks aan je luxe levensstijl wil veranderen als je op kamers woont. Toch zal het geld ergens vandaan moeten kopen. Dan is een bijbaantje natuurlijk perfect. Met één dag in de week werken verdien je zo 200 euro bij per maand. Typische studentenbijbanen zijn oppassen, de horeca, of fondsenwerving.

Maak gebruik van studentenkortingen
Er zijn veel mogelijkheden voor studenten om korting te krijgen bij allerlei soorten uitgaven. Gebruik de CJP-pas voor culturele uitgaven, hier hoort ook de bioscoop bij. Veel mensen weten niet dat je in de meeste snackbars gebruik kan maken van studentenkorting. Meestal is die rond de 10%.