Op Kamers

Uit huis gaan is een belangrijk onderdeel van het studentenleven. Veel studenten kiezen er voor om aan het begin van de studie, of in de loop van het eerste jaar, op kamers te gaan. Want zeg nou zelf: wie wil er nou tot zijn veertigste bij zijn ouders wonen? Op jezelf wonen heeft een enorm veel voordelen, maar natuurlijk ook een aantal nadelen. Als belangrijkste voordeel wordt vaak de vrijheid genoemd. Vrijheid in wat je gaat eten, hoe laat je thuis komt, wanneer je studeert, enzovoort. Een paar nadelen van op kamers wonen zijn het opruimen, het koken en het feit dat veel dingen opeens niet meer voor je gedaan moeten worden. De overgang van thuis wonen naar wonen op kamers is voor veel studenten moeilijk. Het komt erop neer dat er een balans gevonden moet worden tussen het leuke en het noodzakelijke.

Eten op kamers

Het is leuk om elke avond de stad in te gaan, maar het is noodzakelijk te studeren.Elke dag eten bestellen is leuker dan koken, maar zuinig leven is voor velen noodzakelijk.Eigenlijk zijn alle keuzes die als uitwonende student gemaakt worden een keuze tussen het leuke en het noodzakelijke.Wij geven je veel tips om de noodzakelijke dingen toch zo leuk mogelijk te maken. Hoe je lekker kan eten zonder dat het een fortuin kost, hoe je in zo kort mogelijke tijd je kamer schoon kan houden en nog veel meer tips.

Kosten uithuis wonen

Elke student heeft een ander budget. Sommigen moeten het doen van studiefinanciering en werk, anderen krijgen daarnaast een royale ouderbijdrage. Hoe het ook zij, een studentenbudget heeft zijn beperkingen. Je kan nooit alle dingen doen die je wil. De vraag is dus hoe je jouw budget optimaal gebruikt. Door bepaalde onnodige uitgaven te schrappen kan je al gauw tientallen euro’s per maand besparen. Op deze site vind je een groot aantal tips om een budget te maken, zuinig te leven en nog veel meer. In het artikel over zuinig leven kan je hier meer over lezen. Verder is een groot onderdeel van het studentenleven op kamers dat je zelf kan kiezen wat je eet. Je hoeft niet meer elke dag te eten wat je ouders je voorschotelen, maar gewoon wat je lekker vindt. Op diverse studentensites vindt je tips voor het koken als je op kamers woont. Bijvoorbeeld hoe je heel goedkoop een lekkere maaltijd kan bereiden, of waar je op moet letten in de supermarkt. Daarnaast kan je altijd besparen op vaste lasten zoals je internet en tv abonnement.

Studentenhuis

Een andere keuze die gemaakt moet worden, is of je een kamer voor jezelf huurt of dat je in een studentenhuis intrekt. De meeste studenten geven de voorkeur aan een studentenhuis. Het is er gezelliger, je kan met anderen eten en je maakt direct een aantal vrienden. Natuurlijk gaat het wonen in een studentenhuis wel gepaard met extra “zorgen”. Het vergt meer plannen, meer moeilijke keuzes maken etc. Op jezelf gaan wonen heeft dus een aantal gevolgen voor jou als student. Aan de ene kant is het super leuk om zelfstandiger te worden en je eigen keuzes te kunnen maken, aan de andere kant is het moeilijk om rond te komen en je tijd goed in te delen. Wij proberen je erbij te helpen om dit alles goed te doen, aan de hand van een aantal nuttige artikelen en handige tips.