Budgettips voor studenten

Wil jij geld besparen als student? Bekijk dan alle onderstaande budgettips en doe er je voordeel mee. Ook als niet-student kan je met deze handige tips geld besparen!

Automatische incasso
Om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent aan je administratie, raden wij je aan om vaste lasten zoals huur, gas, water en elektriciteitskosten automatisch van je rekening af te laten schrijven. Voor andere regelmatige terugkerende kosten (mobiel, tijdschriften, studiekosten) kan dit ook een handige keuze zijn. Tevens is de kans op betalingsachterstanden een heel stuk geringer!

Houd de financiële administratie overzichtelijk
Je moet ervoor zorgen dat belangrijke papieren gemakkelijk kunnen worden teruggevonden. Belangrijke papieren zoals brieven van instanties, bank/giroafschriften e.d. kunnen het beste in een map en op volgorde kunnen worden bewaard. Wanneer je het moeilijk vindt om je administratie bij te houden, kan je dit vragen aan je ouders of aan iemand anders die jij vertrouwt.

Belastingaangifte doen
Dit kan tot vijf jaar terug. Een verzoek tot teruggave van belastingen kan tot vijf jaar na afloop van het kalenderjaar. Je kan tevens een deel van je studiekosten terugkrijgen van de belastingdienst. Zie hiervoor www.belastingdienst.nl en de informatie op deze website over belasting.

Los creditcardschulden zo snel mogelijk af
De rente die verbonden is aan creditcards kan wel oplopen tot 20% van het besteedde bedrag. Schulden kunnen ongemerkt veel hoger oplopen. Probeer zo min mogelijk uitgaven te doen met een creditcard.

Met pinnen geeft je ongemerkt meer uit
Door in winkels met je pinpas te betalen geef je vaak meer uit dan is gewenst, omdat je je er minder van bewust bent wat je uitgeeft. Een tip is om per week een vast bedrag te pinnen voor boodschappen en andere uitgaven als kleding, verzorgingsartikelen en overige producten. Zo leer je omgaan met een vast bedrag per week en blijft er voldoende saldo op je rekening staan voor de betaling van vaste lasten en terugkerende kosten.

Maak een boodschappenlijstje
Het is niet altijd verantwoord om willekeurig boodschappen te doen. Een tip is om van te voren te bedenken wat je wil gaan eten/drinken en aan de hand daarvan een boodschappenlijst te maken. Je kan ook uitgaan van een vast bedrag dat je aan de boodschappen wilt uitgeven. Deze methode werkt het beste wanneer je voor meerdere dagen (bijvoorbeeld) een week bepaald welke producten je nodig hebt. Extra tip: bij grootverpakkingen à kook voor 2 dagen. Vergelijk prijzen In sommige winkels ben je duurder uit dan in andere winkels. Er zijn diverse internetsites die producten vergelijken, onder andere op prijs (bijvoorbeeld: www.kieskeurig.nl, www.prijsvergelijk.nl).

Controleer altijd de kassabon
Soms worden producten die in de aanbieding zijn, voor de reguliere prijs verkocht. Controleer dus altijd de kassabon.

Goedkopere huismerken
Huismerken zijn vaak een stuk voordeliger dan bepaalde merken die je misschien gewend bent om te gebruiken. Vergelijk dit eens. Wees je er ook van bewust dat de goedkopere merken vaak laag of hoog in de schappen in de winkels staan. Op ooghoogte staan vaak de duurdere merken.

Groente en fruit van het seizoen
Groente en fruit van het seizoen zijn vaak veel voordeliger dan andere groente en fruit.

Op de markt boodschappen doen
Op de markt kun je vaak voordelig boodschappen doen.

Bescherm jezelf tegen rood staan
Staat je steeds vaker rood op de bank/girorekening? Vind je het steeds moeilijker om ‘in de plus’ terecht te komen? Je zou kunnen overwegen jezelf te beschermen tegen rood staan. Dit kan je doen door het kredietlimiet op je betaalrekening te verlagen naar € 0,00. Je kan er ook voor kiezen de roodstand te beperken tot bijvoorbeeld maximaal € 500,00.

Houd een kasboek bij of maak een begroting
Geld kan maar één keer worden uitgegeven. Als je weet hoeveel je te besteden hebt, kun je betere keuzes maken bij het uitgeven van geld. Een tip is om inkomsten en uitgaven aan het begin en aan het eind van de maand bij te houden. Zo krijg je inzicht in je bestedingspatroon. Het bijhouden van een kasboek kan ook helpen. Door dit dagelijks in te vullen krijg je een beter beeld waar het geld naar toe gaat. Tevens helpt het je inzien of alle uitgaven noodzakelijk waren en waarop bezuinigd kan worden.

Ruim post op/archiveer post
Je krijgt alleen inzicht in je financiën als je administratie op orde is. Het beste is om jezelf aan te leren om wekelijks je post op te ruimen. Door post op te ruimen weet je welke rekeningen/brieven er binnen komen. Door hier direct de nodige actie op te ondernemen, wordt voorkomen dat er aanmaningen worden verzonden of incassobureaus of deurwaarders worden ingeschakeld. Door regelmatig je bank-/giroafschriften te bekijken (eventueel digitaal via internetbankieren), kun je tijdig gaan bezuinigen bij limietoverschrijding.

Overbodige abonnementen of verzekeringen
Ga regelmatig na of je abonnementen, verzekeringen of donateurschappen hebt waar je eigenlijk van af wilt. Noteer abonnementsperiodes en looptijden van verzekeringen, want als je niet tijdig opzegt zit je er vaak nog een periode (bijvoorbeeld een jaar) aan vast.

Boeken kaften
Heb je dure studie- of schoolboeken die je na je studie wil doorverkopen? Kaft ze dan om de boeken mooi te houden. Stevig en zeer voordelig kaftpapier is plastic. Je kan plastic tassen bewaren van leuke winkels, die je vervolgens heel goed kan hergebruiken als kaftpapier. Origineel, sterk en heel goedkoop.

Roken en drinken
Voor sommige studenten begint het weekend al op donderdag door uit te gaan en te roken. Ondanks het feit dat het natuurlijk heel gezellig is, is het niet altijd goed voor de gezondheid en voor je portemonnee. Minder roken en drinken kan oplopen tot een besparing van tientallen euro’s per maand.

Computer bij niet-gebruik uitzetten
Ook overgestapt op ADSL of internet via de kabel om geld te besparen? Staat de computer dan veel vaker ongebruikt aan? Als de computer dag en nacht aanstaat, kost dat even veel stroom als een lamp van 20 Watt laten branden. Je kan de computer beter uitzetten als je hem niet gebruikt. De besparing kan oplopen tot € 25,00 per jaar.

Spaarlampen
Vervang gewone gloeilampen zo veel mogelijk door spaarlampen, bijvoorbeeld in de gang. Vijf gloeilampen van 60 watt vervangen door spaarlampen van 15 watt levert een besparing op van € 40,- per jaar.

De was buiten laten drogen
Als de temperatuur buiten aangenaam is en de zon zich vaak laat zien en je hebt een balkon of tuin, kan de was ook buiten te drogen worden gehangen. Dit scheelt behoorlijk wat geld. Wanneer je de was nog maar af en toe in de wasdroger doet, kan dit oplopen tot een besparing van € 38,00 per jaar.

Kleding
Nieuwe kleding nodig? Het loont vaak om eerst door je kledingkast heen te gaan. Vaak vind je net die ene blouse of jeans weer terug. Ga daarna shoppen en koop kleding die goed kleurt bij wat je al hebt. Met een nieuwe shirtje ontstaan er al snel drie nieuwe outfits.

Voorkom sluipverbruik
Laat elektrische apparaten zoals de tv en de dvd-speler niet op stand-by staan. Voorkom onnodig stroomverbruik en zet deze apparaten geheel uit. Ook nog eens goed voor het klimaat!