Beleggen als student

Beleggen als student

Iets ingewikkelds met beurzen, aandelen en saaie tabellen, of juist een stoere en slimme manier om snel veel geld te verdienen: het is maar net welke associatie je hebt bij het woord ‘beleggen’. Maar wat is het precies? Kun je als student ook beleggen? En brengt dat risico’s met zich mee? Hieronder vind je informatie over deze onderwerpen.

Wat is beleggen?

Onder beleggen wordt verstaan: het investeren van geld met als doel vermogen op te bouwen of het bestaande bezit te vergroten. Beleggen kan op heel veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door:

De handel in effecten: Een effect is een waardepapier of een giraal vermogensbewijs dat op de beurs kan worden verhandeld, zoals een aandeel in het bedrijf Philips op de beurs Euronext Amsterdam. ‘Effect’ is een verzamelnaam, aandelen en obligaties zijn voorbeelden van effecten. Vaak wordt met ‘beleggen’ deze vorm, het handelen in effecten bedoeld.

Sparen: Sparen kan ook worden gezien als een vorm van beleggen. Geld wordt op een bankrekening gestort om er rente over te ontvangen. Dit kan op een spaarrekening, maar ook op een deposito. Bij een deposito komt een bepaald bedrag voor een bepaalde tijd vast te staan tegen een vaste rentevergoeding.

De handel in postzegels, diamanten of zeldzame stripboeken met het doel hier geld mee te verdienen. De handel in onroerend goed Onroerend goed kunnen huizen zijn of winkel- en kantoorpanden. Handelaren in onroerend goed kopen gebouwen en ontvangen hieruit huuropbrengsten of proberen het onroerend goed met winst te verkopen.

Het verzamelen van kunstwerken Veel mensen kopen kunst en hopen dat het door hen gekochte kunstwerk in prijs zal stijgen om het met winst te kunnen verkopen.

Risico’s van beleggen

Wat al deze vormen van beleggen met elkaar gemeen hebben, is dat je gebruik maakt van geld dat je niet direct nodig hebt. Bij elke vorm van beleggen horen risico’s. De aandelen van een bedrijf kunnen bijvoorbeeld in waarde dalen, waardoor jij ze niet met winst door kan verkopen. Hetzelfde geldt voor de waarde van een huis of kunstwerk. Omdat je van tevoren lang niet altijd kan inschatten of de waarde van een effect of goed zal stijgen of dalen, kun je ook lang niet altijd inschatten of jouw investering je geld gaat opleveren of juist gaat kosten.

Natuurlijk brengt niet elke vorm van beleggen grote risico’s met zich mee, sparen is een relatief veilige vorm. Wat ook een relatief veilige vorm is, is investeren in een beleggingsfonds. In een beleggingsfonds wordt het geld van verscheidene beleggers bij elkaar gelegd om er zo een grote gespreide portefeuille van te kunnen kopen. Zo hoef je niet aandelen of obligaties van slechts één bedrijf te kopen, maar van meerdere om zo je risico te spreiden. Elke belegger die een aandeel van het fonds koopt, is dan voor een gedeelte eigenaar van de aandelenportefeuille van het fonds. Zo kunnen beleggers voor elk bedrag dat zij willen toch een gespreide portefeuille aanschaffen. Ook als je weinig tijd of weinig kennis van de effectenhandel hebt, is een beleggingsfonds handig: het uitzoeken van de effecten voor het fonds wordt gedaan door gespecialiseerde personen.

Het zelfstandig handelen in (onroerende) goederen en effecten wordt wél als risicovol gezien. Heb je plannen om te gaan beleggen? Laat je dan van tevoren goed informeren. Je kan je bijvoorbeeld laten voorlichten door een beleggingsadviseur van jouw bank.

Bijverdienen op een leuke manier

Op een leuke manier bijverdienen als student? Beleggen kan een goede optie zijn. Voordat je als student gaat beleggen dien je alleen wel drie zaken goed in de gaten te houden. Ten eerste: ga alleen beleggen met geld dat je kunt missen, ga dus niet aan de slag met geleend geld. Ten tweede: verdiep je eerst in het onderwerp beleggen en ten derde: begin met oefenen voordat je met echt geld aan de slag gaat.

Diverse brokers bieden tegenwoordig een mogelijkheid aan om te oefenen met virtueel geld. Op deze manier kun je het beleggen eerst onder de knie krijgen alvorens je besluit met echt geld te gaan beleggen.

Bijverdienen of sparen voor later met beleggen

Beleggen kan voor je als student een mogelijkheid zijn om wat extra vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld om later wat extra geld achter de hand te hebben of om een leuke cent voor nu bij te verdienen. Beleggen kan een goed alternatief zijn voor sparen. Beleggen is wel risicovol, zeker wanneer je nog maar een beginnende belegger bent komt er veel op je af als het om beleggen gaat. Wanneer je begint met beleggen kun je het beste kiezen voor beleggen in beleggingsfondsen of beleggen in waardevaste en toonaangevende bedrijven in binnen en/of buitenland. Bepaal van te voren hoeveel je maximaal kunt inleggen en zet niet te hoog in.

Direct aan de slag met beleggen

Bij diverse online brokers kun je direct aan de slag met beleggen, ook wanneer je nog jong / student bent. Belangrijkste is dat je 18 jaar of ouder bent wanneer je zelfstandig wilt gaan beleggen. Voorbeelden van online brokers zijn Plus500, Binck, Lynx, Alex en DeGiro. De meeste online brokers bieden de mogelijkheid aan om te oefenen met virtueel geld of mee te doen met een beursspel / beleggingsgame. Op deze manier kun je oefenen met beleggen en beter beoordelen of beleggen iets voor je is. Het leuke van het oefenen is dat je aan de slag gaat met beleggen op echte beursmarkten, maar je vermogen loopt geen risico. Een nieuwe en populaire manier van beleggen gericht op jonge studenten is BUX. Met een app voor iOS of Android kun je direct starten met beleggen.

Belasting betalen over inkomsten die je vergaart met beleggen

Over inkomsten die je vergaart met beleggen moet je belasting betalen. Dit valt onder box 3 (sparen en beleggen). Bij box 3 heb je te maken met vermogensrendementsheffing en een heffingsvrij vermogen. Op de website van de Belastingdienst kun je exact zien wat de regels zijn. Advies kan ook ingewonnen worden via de Belastingtelefoon op het gratis telefoonnummer 0800-0543. Hou wel je burgerservicenummer bij de hand.

Pas op wanneer je studiefinanciering ontvangt

Mocht je recht hebben op studiefinanciering, let dan goed op wat je maximaal in een bepaald jaar mag bijverdienen. Indien je namelijk de grens voor bijverdienen nadert, moet je je studiefinanciering stopzetten. Indien je dat niet doet en het blijkt dat je te veel hebt bijverdiend, dan moet je het bedrag terugbetalen dat je boven de grens hebt bijverdiend. Voor studenten die een opleiding volgen op een HBO of universiteit geldt er vanaf september 2015 geen studiefinanciering (basisbeurs) meer. In het nieuwe stelsel moet de studiefinanciering geleend worden, dan kan via DUO. Mocht dit op jou van toepassing zijn, dan mag je gewoon onbeperkt bijverdienen.

Als student goedkoop geld lenen bij DUO en hiermee beleggen?

Voor veel studenten is geld lenen noodzakelijk om de studietijd door te komen. Een nieuwe trend onder studenten is om extra geld te lenen bij DUO in verband met de lage rente die over het geleende geld betaald moet worden. Deze rente is lager dan de gemiddelde spaarrente. Je zou het dus kunnen zien als ‘gratis geld’. Veel studenten lenen extra om iets achter de hand te hebben, voor een huis of voor een wereldreis. Er zijn ook studenten die het geld overboeken naar een beleggingsrekening. Dat is behoorlijk risicovol. Je kunt namelijk beter beleggen met geld dat je kunt missen, bijvoorbeeld spaargeld dat je al hebt. Ga dus niet met geleend geld aan de slag. Bovendien is het geld dat je leent bij DUO bestemd voor je studie en niet om andere zaken mee te doen. Er zit bovendien nog een risico aan geld lenen. Wanneer je schuld te hoog is, kan het lastiger zijn om later een hypotheek af te sluiten. Wees dus voorzichtig.

Hoe omgaan met de lage rente?

Door de inflatie van de afgelopen tijd is de spaarrente bij de banken een stuk minder dan voorheen. Alle producten om je heen worden duurder door deze inflatie. Je spaargeld in de kluis blijft dezelfde waarde behouden. Je ontvangt hoogstens rente. Op termijn kun je dus minder kopen met hetzelfde geld. In plaats van ervoor te kiezen om je spaargeld te bewaren in een oude sok onder je matras, kun je besluiten je spaargeld te beleggen.

Wat is spaargeld beleggen?

Spaargeld beleggen betekent dat je je geld voor een langere of kortere periode vastlegt als investering. Op deze manier beweegt je geld mee met de markt. Het doel is om een hoog rendement te halen en hier in de toekomst financieel voordeel uit te halen. Hier zit wel de kanttekening aan dat beleggen niet risicoloos is. Het doemscenario is dat de beurzen crashen waardoor alles in een keer minder waard is. Beleggingen met een hoog rendement hebben over het algemeen een hoger risico. Het is dus belangrijk om goed na te denken voor je je geld belegt. Daarnaast is het ook van belang om goed te bekijken voor welk type belegging je wilt gaan.

Verschillende vormen van beleggen

Geld vastleggen in vastgoed in een van de meest voorkomende beleggingen. De huizenprijzen wisselen, dus er bestaat er grote kans dat het huis dat je koopt over een tijdje meer waard is. Het tegendeel kan ook waar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om je geld te beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en opties. Om risico’s te vermijden kun je een combinatie maken van verschillende soorten beleggingen. Als je aandelen koopt dan is het verstandig om aandelen van bedrijven verspreid over de wereld te kopen.

Spaargeld beleggen ja of nee?

Sparen en beleggen hebben allebei voor- en nadelen. Sparen is veilig. Je hoeft er niets voor te kunnen, je hoeft er geen tijd in te steken en je loopt weinig risico. Daar tegenover staat dat je geld niet meer waard wordt, eerder minder waard. Om succesvol te beleggen moet je enige kennis van zaken hebben. Het kost tijd om deze kennis van zaken op te doen en je moet tijd investeren in je zoektocht naar een veelbelovende investering. Daarnaast loop je risico op verlies. Op lange termijn levert spaargeld beleggen gemiddeld meer op dan sparen.