Financiën

Om overzicht te hebben in je financiën is het erg belangrijk om je administratie op orde te hebben. Dit betekent dat je structuur aanbrengt in alle correspondentie die je ontvangt. De hoeveelheid informatie die je als student ontvangt is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Als je zelfstandig woont ga je vaak meer contractuele financiële verplichtingen aan dan als je bij je ouders of verzorgers inwoont. Denk hierbij aan een huurovereenkomst, belastingzaken, contract met een energieleverancier en allerlei gemeentelijke heffingen die je moet betalen.

Echter iedere student geeft regelmatig geld uit. Of je nou boodschappen doet, naar de film gaat of lid bent van een vereniging. Geld uitgeven gaat vaak erg gemakkelijk, vaak te gemakkelijk omdat je tegenwoordig bijna geen contant geld meer bij je hoeft te hebben. Het pinnen is heel gewoon en gemakkelijk geworden. Echter het risico bestaat dat je het overzicht in je financiën ook sneller kwijtraakt. Alle banken bieden roodstandfaciliteiten aan en het geld is vaak eerder op dan je zelf in de gaten hebt. Het aantal keren dat je per post een overzicht krijgt thuisgestuurd van je bankrekening is bij de meeste banken gereduceerd tot één maal in de maand. Om niet in de financiële problemen te komen is je financiële administratie een heel belangrijke basis. Studenten met schulden hebben vaak geen inzicht (meer) in hun financiële administratie.

Hoe ga jij met je administratie om?

Herken je je in de volgende beschrijvingen?

  • Alle zakelijke post die ik krijg, leg ik ongeopend op een stapel of in een doos.
  • Ik leen regelmatig geld bij familie en vrienden, want ik kom vaak geld te kort.
  • Ik denk dat ik geordend ben, maar ben bijna altijd alles kwijt.
  • Ik krijg regelmatig aanmaningen of brieven van incassobureaus omdat ik vaak vergeet mijn rekeningen te betalen.
  • Ik weet eigenlijk nooit hoeveel ik op mijn rekening heb staan. Soms is het echt een verrassing.
  • Ik leg alle zakelijk post die ik krijg op verschillende stapels en elke maand stop ik alle belangrijke correspondentie in (een) map(pen)

Ga eens voor je zelf na hoe je met je administratie omgaat. Vind je zelf dat je dit goed doet?  Op welke onderdelen vind je dat je jezelf kan verbeteren? Zijn er specifieke knelpunten, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan specifieke kennis? Vraag ook eens aan mensen in je naaste omgeving hoe zij vinden dat je met je administratie omgaat.

We helpen je verder in de volgende artikelen: