Studeren buiten Europa

Je wilt een deel van de opleiding in het buitenland doen? Dat is zeker mogelijk. Als je een studie gaat volgen in het buitenland dan is het zelfs mogelijk dat jouw studiefinanciering of toeslagen meeneemt naar het land waar je veder gaat studeren. Dit is alleen mogelijk wanneer het ook echt met je studie te maken heeft, anders is het niet mogelijk.

Aan welke eisen moet ik voldoen?

Je moet als eerste ingeschreven blijven staan bij een voltijdopleiding in Nederland. Daarnaast moet de studie in het buitenland een onderdeel zijn van de Nederlandse opleiding. Dit geld voor zowel de HBO als de MBO. DUO kan voor speciale opleidingen nog wel eens andere regels hebben. Deze zijn terug te vinden op de website van DUO. Naast de studiefinanciering die je meeneemt is het soms ook een mogelijkheid dat je de studiebeurs meeneemt naar het buitenland. En met nog een beetje geluk is het zelfs mogelijk dat je nog geld krijg uit een fonds.

Collegegeld in het buitenland

In landen buiten Europa varieert de hoogte van het collegegeld sterk. Over het algemeen is het collegegeld buiten de EU fors hoger omdat je daar een speciaal tarief voor buitenlandse studenten betaalt. Dit begint ergens rond de €5000 per jaar, en kan in extreme gevallen oplopen tot boven de €20.000 per jaar. De reden hiervoor is dat je als buitenlandse student niet worden gesubsidieerd door het land waar je studeert, wat wel het geval is als je in Nederland studeert.

Huisvesting en levensonderhoud

De kosten voor huisvesting en levensonderhoud verschillen, net als het collegegeld, sterk per land en stad. Hierbij is jouw eigen levensstijl natuurlijk ook een belangrijke factor. Over het algemeen zijn zowel huisvesting als levensonderhoud in een grote stad duurder dan het leven in een kleine stad.
Met een studie in het buitenland combineert je het leuke met het inhoudelijke. Je doet kennis op, verbetert je taalvaardigheid, wordt zelfstandiger. Bovendien maak je een geweldig avontuur mee. Een unieke ervaring zoals deze wil je toch niet laten schieten?

Belangrijke tip: Wanneer je binnen Europa gaat studeren ben je vrij in het nemen van een bijbaantje naast je studie. Je kan bijvoorbeeld in een kroeg, hotel of als student-assistent gaan werken. Buiten Europa moet je zorgen dat je een visum of werkvergunning hebt.