Buitenland

Als je gaat studeren in het buitenland dan komen daar een groot aantal factoren bij kijken. je moet een plek hebben om te verblijven, een baan om je verblijf te kunnen bekostigen en een internationale taal onder de knie hebben. Zonder deze drie punten zal het een erg lastig verhaal worden om te gaan studeren in het buitenland. Het is dan ook aangeraden om eerst voor jezelf een soort plan op te stellen. Vraag jezelf af waar u heen wilt en waarom, wat ga je daar leren. Je moet namelijk toch een soort van motivatie hebben om een bepaalde kant op te reizen. Als je af wilt reizen zonder motivatie zal het automatisch een erg lastig verhaal worden.

Motivatie

Motivatie zorgt er namelijk voor dat je net dat stapje extra kunt zetten wanneer dit nodig is. Hierdoor wordt het makkelijker om jouw studie af te ronden en ook de rot klusjes uit te voeren die bij de baan horen. Met de baan bekostig je namelijk je studie. Het is dan ook wel aangeraden om voordat je afreist voor je studie, lichtelijk te gaan zoeken naar een baan of in ieder geval een aardig zakcentje mee te nemen. Op deze manier voorkom je dat binnen enkele dagen het geld op is. Zorg er ook voor dat je goed voorbereid op weg gaat, hierdoor voorkomt je dat je voor onaangename verassingen komt te staan en weet je precies wat je wilt. Op deze manier weet je dus zeker dat u gegarandeerd bent van een langer verblijf dan wanneer je afreist en het wel even aankijkt. Dit is een manier die zeker weten niet gaat werken.

Voorbereiding studie buitenland

Taalvoorbereiding: oriënteer je zo vroeg mogelijk op de mogelijkheden. Soms moet je namelijk ook een taaltest afleggen om toegelaten te worden op de instelling van jouw keuze. Voor een stage is het ook belangrijk om de taal goed te beheersen. Accommodatie gastuniversiteit: in principe ben je zelf verantwoordelijk voor uw accommodatie. Echter, als je jezelf op tijd aanmeldt, dan is het vaak mogelijk om een kamer op de campus van de gastuniversiteit te huren. Is dit niet mogelijk of wil je dit niet, dan zijn er bij het centrale international office van de gastuniversiteit lijsten met websites beschikbaar waar je het beste kunt zoeken.

Gerelateerde onderwerpen:

 
Studeren in het buitenland kan aantrekkelijk zijn, omdat het simpelweg goedkoper is. In Nederland betaal je daarnaast in de meeste gevallen relatief veel geld voor het huren van een woonruimte. De overheid biedt de student mogelijkheden aan die bij het sociaal leenstelsel horen. Je krijgt een aanvullende beurs als je hier recht op hebt. Daarnaast krijgt de student maandelijks €98,11 voor het reizen, omdat er in het buitenland geen gebruik kan worden gemaakt van het studentenreisproduct.

Deze mogelijkheden gelden alleen als er is voldaan aan de volgende drie voorwaarden:

* De kwaliteit van de opleiding in het buitenland is voldoende.
* De student krijgt geen studiegeld van de buitenlandse overheid.
* De student moet drie van de zes voorafgaande jaren in Nederland gewoond hebben, tenzij hij of zij de status van migrerend werknemer heeft.
Waarom in het buitenland studeren?

Het wettelijk collegegeld in Nederland is de afgelopen jaren sterk gestegen. Voor het studiejaar 2015-2016 is dat €1.951,-. Verder maakt men alleen in België gebruik van ‘wettelijk collegegeld’. Studeren in Nederland is kost veel geld in vergelijking met andere landen.

In andere landen wordt er enkel geld gevraagd vanuit de schoolinstellingen, het zogenaamde instellingscollegegeld. Deze bedragen variëren sterk. In sommige landen betaal je niets of slechts een klein bedrag per semester.