Studieschuld voorkomen

Er zijn meerdere manieren om te voorkomen dat je later een studieschuld krijgt. Hieronder sommen we ze kort voor je op.

1 – Leen alleen als het nodig is
Deze tip is misschien nog wel de meest voor de hand liggende, maar toch een belangrijke manier om schulden te voorkomen. Veel studenten blijken namelijk te lenen om relaxed te kunnen leven. Ze willen uit kunnen gaan, lekker kunnen eten, misschien nog op vakantie. Dat kost geld. Veel geld. Niet gek dus dat de schulden hoog oplopen. De DUO is nu eenmaal geen geldboom waar je geld van kunt blijven plukken.

2 – Vraag om hulp

Waarom zou je geld lenen bij een bank of de DUO als je ook bij familie terecht kunt? Misschien kunnen je ouders je helpen door je tijdelijk wat geld te lenen. Houd er wel rekening mee dat ook dit geleend geld is en je dit terug zult moeten betalen. Je wil immers niet dat je later ruzies krijgt.

3 – Zoek advies
Laat je adviseren door adviseurs van banken en kredietinstellingen, of via de DUO. Zorg dat je van tevoren een overzicht hebt van wat je wil weten over de lening. Dan kunnen de financiƫle adviseurs je het beste helpen. Samen kunnen jullie bekijken of er een lening is die aansluit bij je wensen en behoeftes.

4 – Lees je in
Op de site van de DUO is alle informatie over studentenleningen en studieschilden uitgebreid terug te vinden. Lees de informatie en weet wat er van je verwacht wordt. Op die manier stap je voorbereid een lening in.

Daarnaast is het handig om bewust te worden van het feit dat leningen schuld tot hun gevolg hebben. Als je zelf bijhoudt hoeveel je leent, weet je ook welke schuld je aan het eind van je studie af moet lossen. Dit is dan geen verrassing meer.