Studieschuld aflossen

Wat moet je doen als je een studieschuld hebt?
Een studieschuld is een vervelende nasleep van je studie, zeker wanneer de kosten hoog zijn opgelopen. Dat je een studieschuld af moet lossen is een feit. Doe je dit niet, dan kun je te maken krijgen met incassobureaus en krijg je bovendien een negatieve BKR notering, wat inhoudt dat je niet gemakkelijk een nieuwe lening krijgt.

Spaargeld
Misschien heb je nog spaargeld staan. Dit geld kun je bij de DUO gebruiken om boetevrij af te lossen. Wanneer je bij een bank geleend hebt, bestaat de kans dat je een boete moet betalen. Bepaal dan wat zwaarder weegt, het rentebedrag nog langere tijd blijven betalen of een boete.

Stel termijnen vast
Als je afgestudeerd bent, kunt je aan het werk. Werk betekent inkomen. Houd een deel van dat inkomen vast en los hiermee je schuld af. Wanneer je een flink bedrag ter beschikking stelt voor de aflossing, kun je de schuld in enkele jaren afgelost hebben.

Vraag hulp
Je kunt om hulp vragen bij diverse instanties. Onder meer de DUO kan je bijstaan met advies. Ook het Nibud beschikt over diverse bronnen aan informatie.

Wat moet je niet doen?
Meer lenen – Meer geld lenen om je studieschuld af te kunnen lossen raden we af. Op die manier dicht je het ene gaatje met de dop van een andere pot, die je ook weer zult moeten dichten. Als je niet uitkijkt blijf je op die manier geld lenen en altijd in de schulden zitten.