Studeren in het buitenland

Als je gaat studeren in het buitenland dan komen daar een groot aantal factoren bij kijken. je moet een plek hebben om te verblijven, een baan om je verblijf te kunnen bekostigen en een internationale taal onder de knie hebben. Zonder deze drie punten zal het een erg lastig verhaal worden om te gaan studeren in het buitenland. Het is dan ook aangeraden om eerst voor jezelf een soort plan op te stellen. Vraag jezelf af waar u heen wilt en waarom, wat ga je daar leren. Je moet namelijk toch een soort van motivatie hebben om een bepaalde kant op te reizen. Als je af wilt reizen zonder motivatie zal het automatisch een erg lastig verhaal worden.

Motivatie

Motivatie zorgt er namelijk voor dat je net dat stapje extra kunt zetten wanneer dit nodig is. Hierdoor wordt het makkelijker om jouw studie af te ronden en ook de rot klusjes uit te voeren die bij de baan horen. Met de baan bekostig je namelijk je studie. Het is dan ook wel aangeraden om voordat je afreist voor je studie, lichtelijk te gaan zoeken naar een baan of in ieder geval een aardig zakcentje mee te nemen. Op deze manier voorkom je dat binnen enkele dagen het geld op is. Zorg er ook voor dat je goed voorbereid op weg gaat, hierdoor voorkomt je dat je voor onaangename verassingen komt te staan en weet je precies wat je wilt. Op deze manier weet je dus zeker dat u gegarandeerd bent van een langer verblijf dan wanneer je afreist en het wel even aankijkt. Dit is een manier die zeker weten niet gaat werken.

Voorbereiding studie buitenland

Taalvoorbereiding: oriënteer je zo vroeg mogelijk op de mogelijkheden. Soms moet je namelijk ook een taaltest afleggen om toegelaten te worden op de instelling van jouw keuze. Voor een stage is het ook belangrijk om de taal goed te beheersen. Accommodatie gastuniversiteit: in principe ben je zelf verantwoordelijk voor uw accommodatie. Echter, als je jezelf op tijd aanmeldt, dan is het vaak mogelijk om een kamer op de campus van de gastuniversiteit te huren. Is dit niet mogelijk of wil je dit niet, dan zijn er bij het centrale international office van de gastuniversiteit lijsten met websites beschikbaar waar je het beste kunt zoeken.

Gerelateerde onderwerpen:

 
Studeren in het buitenland kan aantrekkelijk zijn, omdat het simpelweg goedkoper is. In Nederland betaal je daarnaast in de meeste gevallen relatief veel geld voor het huren van een woonruimte. De overheid biedt de student mogelijkheden aan die bij het sociaal leenstelsel horen. Je krijgt een aanvullende beurs als je hier recht op hebt. Daarnaast krijgt de student maandelijks €98,11 voor het reizen, omdat er in het buitenland geen gebruik kan worden gemaakt van het studentenreisproduct.

Deze mogelijkheden gelden alleen als er is voldaan aan de volgende drie voorwaarden:

* De kwaliteit van de opleiding in het buitenland is voldoende.
* De student krijgt geen studiegeld van de buitenlandse overheid.
* De student moet drie van de zes voorafgaande jaren in Nederland gewoond hebben, tenzij hij of zij de status van migrerend werknemer heeft.
Waarom in het buitenland studeren?

Het wettelijk collegegeld in Nederland is de afgelopen jaren sterk gestegen. Voor het studiejaar 2015-2016 is dat €1.951,-. Verder maakt men alleen in België gebruik van ‘wettelijk collegegeld’. Studeren in Nederland is kost veel geld in vergelijking met andere landen.

In andere landen wordt er enkel geld gevraagd vanuit de schoolinstellingen, het zogenaamde instellingscollegegeld. Deze bedragen variëren sterk. In sommige landen betaal je niets of slechts een klein bedrag per semester.

Studeren buiten Europa

Je wilt een deel van de opleiding in het buitenland doen? Dat is zeker mogelijk. Als je een studie gaat volgen in het buitenland dan is het zelfs mogelijk dat jouw studiefinanciering of toeslagen meeneemt naar het land waar je veder gaat studeren. Dit is alleen mogelijk wanneer het ook echt met je studie te maken heeft, anders is het niet mogelijk.

Aan welke eisen moet ik voldoen?

Je moet als eerste ingeschreven blijven staan bij een voltijdopleiding in Nederland. Daarnaast moet de studie in het buitenland een onderdeel zijn van de Nederlandse opleiding. Dit geld voor zowel de HBO als de MBO. DUO kan voor speciale opleidingen nog wel eens andere regels hebben. Deze zijn terug te vinden op de website van DUO. Naast de studiefinanciering die je meeneemt is het soms ook een mogelijkheid dat je de studiebeurs meeneemt naar het buitenland. En met nog een beetje geluk is het zelfs mogelijk dat je nog geld krijg uit een fonds.

Collegegeld in het buitenland

In landen buiten Europa varieert de hoogte van het collegegeld sterk. Over het algemeen is het collegegeld buiten de EU fors hoger omdat je daar een speciaal tarief voor buitenlandse studenten betaalt. Dit begint ergens rond de €5000 per jaar, en kan in extreme gevallen oplopen tot boven de €20.000 per jaar. De reden hiervoor is dat je als buitenlandse student niet worden gesubsidieerd door het land waar je studeert, wat wel het geval is als je in Nederland studeert.

Huisvesting en levensonderhoud

De kosten voor huisvesting en levensonderhoud verschillen, net als het collegegeld, sterk per land en stad. Hierbij is jouw eigen levensstijl natuurlijk ook een belangrijke factor. Over het algemeen zijn zowel huisvesting als levensonderhoud in een grote stad duurder dan het leven in een kleine stad.
Met een studie in het buitenland combineert je het leuke met het inhoudelijke. Je doet kennis op, verbetert je taalvaardigheid, wordt zelfstandiger. Bovendien maak je een geweldig avontuur mee. Een unieke ervaring zoals deze wil je toch niet laten schieten?

Belangrijke tip: Wanneer je binnen Europa gaat studeren ben je vrij in het nemen van een bijbaantje naast je studie. Je kan bijvoorbeeld in een kroeg, hotel of als student-assistent gaan werken. Buiten Europa moet je zorgen dat je een visum of werkvergunning hebt.

Master in het buitenland

Voor veel mensen is het een droom of een wens om eens in het buitenland te studeren. Nieuwe mensen, nieuwe kennis en vooral een nieuwe omgeving. Door deze nieuwe omgeving kunnen een hoop mensen zichzelf beter motiveren en concentreren op hun nieuwe opleiding. Dit resulteert dan ook in betere resultaten op de opleiding en zorgt ervoor de opleiding een stuk effectiever is. Ook masteropleidingen zijn in het buitenland te volgen en worden vaak hoger ingeschat door de banenmarkt dan een Nederlandse master opleiding. Dit zorgt ervoor dat je na het afronden van deze opleiding een stuk aantrekkelijker bent voor de Nederlandse banenmarkt waardoor je eenvoudig en snel aan de bak kunt komen. Niet geheel onaantrekkelijk als je dat al van te voren weet.

Diplomasupplement

Vraag een diplomasupplement aan bij jouw Nederlandse opleiding. Daar staat bijvoorbeeld in dat de opleiding en de graad erkend zijn, hoe ons cijfersysteem werkt en dat een hogeschool in het buitenland een University of Applied Science is. Op deze manier kan de buitenlandse opleiding jouw niveau inschatten en kijken of je van toegevoegde waarde bent op de opleiding. Het is voor deze opleidingsinstituten dan ook een must om enkel en alleen studenten toe te laten die ook echt daadwerkelijk iets te zoeken hebben op de opleiding. Hierdoor zorgen zij ervoor dat de opleiding een stuk succesvoller is en de student niet met een rot gevoel keer op keer naar de opleiding komt. Wel zo fijn als deze student van kilometers ver moest komen om deze opleiding te volgen.

Master buitenland met Nederlandse HBO-bachelor opleiding

Als een hbo-bachelor graad niet rechtstreeks toegang geeft tot buitenlandse masteropleidingen, komt dat vaak omdat men in het buitenland denkt dat een hogeschool geen echte universiteit is. je kunt er dan op wijzen dat jouw hbo-graad in Nederland wel toegang geeft tot masteropleidingen en dat jouw graad officieel erkend is. Vaak zullen ze dan toch jouw aanvraag goedkeuren nadat je een test heeft afgelegd. De universiteiten zijn daar zo anders in vergelijking met de Nederlandse hogescholen dat het voor hen maar ook zeker voor je zoeken is naar een midden weg. Als deze midden weg eenmaal gevonden is kunnen jullie een lange en vruchtbare samenwerking aangaan die zal resulteren in een mooi nieuw diploma voor je en een bak ervaring waarmee je op de Nederlandse banenmarkt een stuk waardering zult ontvangen. Deze waardering geeft je voorrang op andere sollicitanten en levert je dus een enorm voordeel op.

Zorgverzekering en buitenlandse studie

Als je gaat studeren in het buitenland dan is het verstandig om op tijd je studenten zorgverzekering en studiefinanciering goed te regelen, anders kan dat voor grote problemen gaan zorgen. Zo moet je het maar liefst 3 maanden van te voren melden bij DUO. Ze hebben liever dat je het nog eerder meld dan die 3 maanden. DUO heeft gemiddeld 2 maanden nodig om uit te zoeken of je wel de studiefinanciering mee krijgt naar het des betreffende land. Wat kan je zelf al doen:

  • Controleren of je wel voldoet aan de voorwaarden voor de studiefinanciering
  • Controleren of je wel voldoet aan de volgende punten: De opleiding in het buitenland is van voldoende kwaliteit. je krijgt geen studiefinanciering van een buitenlandse overheid. je heeft een aantoonbare band met Nederland.
  • Het formulier Aanvraag studiefinanciering buitenland insturen naar DUO.
  • Controleren of het DigiD in orde is.

Als je een studie gaat volgen in het buitenland heeft je natuurlijk niks aan studentenreisproduct. Om je tegemoet te komen krijgt je hier een vergoeding van €98 euro voor.
De meeste studies in het buitenland geven ongeveer 7 jaar lang studiefinanciering. Normaal gesproken haalt je de opleiding binnen 4 jaar.

Wanneer komen er extra dingen bij kijken?

Als je in Nederland bent met een verblijfsvergunning dan moet je contact opnemen met het IND. Zij kunnen je precies vertellen wat voor gevolgen dat heeft op je verblijfsvergunning. Ook als je in Vlaanderen woont, komt er wat extra’s bij kijken. Als je in Vlaanderen woont dan word je inschrijving bij de Databank Hoger Onderwijs gecontroleerd.

Is mijn zorg verzekering geldig in het buitenland?

Als je studeert in het buitenland en je bent jonger dan 30 jaar, dan blijft je Nederlandse zorgverzekering geldig. Dit kan wel anders zijn wanneer je een betaalde opleiding/ stage volgt in het buitenland. Dan is het verstand even contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar. Blijft je langer dan één jaar in het buitenland, neem dan contact op met de sociale verzekeringsbank. Zij bepalen of je wet langdurige zorg verzekerd blijft. Als dat zo is, bent je verplicht in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. Bent je niet meer wet langdurige zorg verzekerd, dan moet je jouw zorgverzekering opzeggen en een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten. Als je dit niet goed geregeld er ontstaan problemen in het buitenland, dan kunnen de kosten aardig hoog oplopen.