Op Kamers

Uit huis gaan is een belangrijk onderdeel van het studentenleven. Veel studenten kiezen er voor om aan het begin van de studie, of in de loop van het eerste jaar, op kamers te gaan. Want zeg nou zelf: wie wil er nou tot zijn veertigste bij zijn ouders wonen? Op jezelf wonen heeft een enorm veel voordelen, maar natuurlijk ook een aantal nadelen. Als belangrijkste voordeel wordt vaak de vrijheid genoemd. Vrijheid in wat je gaat eten, hoe laat je thuis komt, wanneer je studeert, enzovoort. Een paar nadelen van op kamers wonen zijn het opruimen, het koken en het feit dat veel dingen opeens niet meer voor je gedaan moeten worden. De overgang van thuis wonen naar wonen op kamers is voor veel studenten moeilijk. Het komt erop neer dat er een balans gevonden moet worden tussen het leuke en het noodzakelijke.

Eten op kamers

Het is leuk om elke avond de stad in te gaan, maar het is noodzakelijk te studeren.Elke dag eten bestellen is leuker dan koken, maar zuinig leven is voor velen noodzakelijk.Eigenlijk zijn alle keuzes die als uitwonende student gemaakt worden een keuze tussen het leuke en het noodzakelijke.Wij geven je veel tips om de noodzakelijke dingen toch zo leuk mogelijk te maken. Hoe je lekker kan eten zonder dat het een fortuin kost, hoe je in zo kort mogelijke tijd je kamer schoon kan houden en nog veel meer tips.

Kosten uithuis wonen

Elke student heeft een ander budget. Sommigen moeten het doen van studiefinanciering en werk, anderen krijgen daarnaast een royale ouderbijdrage. Hoe het ook zij, een studentenbudget heeft zijn beperkingen. Je kan nooit alle dingen doen die je wil. De vraag is dus hoe je jouw budget optimaal gebruikt. Door bepaalde onnodige uitgaven te schrappen kan je al gauw tientallen euro’s per maand besparen. Op deze site vind je een groot aantal tips om een budget te maken, zuinig te leven en nog veel meer. In het artikel over zuinig leven kan je hier meer over lezen. Verder is een groot onderdeel van het studentenleven op kamers dat je zelf kan kiezen wat je eet. Je hoeft niet meer elke dag te eten wat je ouders je voorschotelen, maar gewoon wat je lekker vindt. Op diverse studentensites vindt je tips voor het koken als je op kamers woont. Bijvoorbeeld hoe je heel goedkoop een lekkere maaltijd kan bereiden, of waar je op moet letten in de supermarkt. Daarnaast kan je altijd besparen op vaste lasten zoals je internet en tv abonnement.

Studentenhuis

Een andere keuze die gemaakt moet worden, is of je een kamer voor jezelf huurt of dat je in een studentenhuis intrekt. De meeste studenten geven de voorkeur aan een studentenhuis. Het is er gezelliger, je kan met anderen eten en je maakt direct een aantal vrienden. Natuurlijk gaat het wonen in een studentenhuis wel gepaard met extra “zorgen”. Het vergt meer plannen, meer moeilijke keuzes maken etc. Op jezelf gaan wonen heeft dus een aantal gevolgen voor jou als student. Aan de ene kant is het super leuk om zelfstandiger te worden en je eigen keuzes te kunnen maken, aan de andere kant is het moeilijk om rond te komen en je tijd goed in te delen. Wij proberen je erbij te helpen om dit alles goed te doen, aan de hand van een aantal nuttige artikelen en handige tips.

Handige tips voor op kamers

Op jezelf wonen kan een dure grap zijn. Als je niet oplet lopen de uitgaven al snel uit de hand. Daarom zijn hier tips om geld te besparen op kamers:

Gezamenlijk eten
Voedsel is duur in kleine hoeveelheden. Het is daarom goedkoper om veel eten tegelijk te maken. Door om de beurt te koken met vrienden, ben je dus een stuk goedkoper uit. Als je in een studentenhuis woont, is het makkelijk af te spreken met je huisgenoten. Het mooie is dat het ook nog eens gezellig is om samen te eten.

Kies de juiste zorgverzekeraar
Als je zelf je zorgverzekering moet betalen, kan het veel schelen welke je kiest. De meeste zorgverzekeraars adverteren met extreem lage premies. Vaak is het eigen risico dan veel hoger dan gemiddeld. Je moet voor jezelf bedenken hoeveel zorg je nodig hebt. Als je nooit naar de dokter gaat, is het prima om een hoog eigen risico te accepteren.

Maak een bierpot
Er zijn altijd types die het liefst profiteren van de vrijgevigheid of domheid van anderen. Als jij zo’n type bent is het natuurlijk niet handig om een bierpot te maken. Maar voor de meeste mensen is een bierpot een goed idee.

Koop studieboeken via marktplaats
Studieboeken zijn heel duur. Bij sommige studies zijn de jaarlijkse kosten van studieboeken meer dan duizend euro. Er valt hier dus een hoop te besparen. Tweedehands spullen zijn over het algemeen ongeveer twee keer zo goedkoop als nieuwe spullen. Door via marktplaats (of ouderejaars) te kopen, kan je dus twee keer zo goedkoop uit zijn!

Doe slim boodschappen
Een grote kostenpost is voor veel studenten de supermarkt. Je koopt hier eigenlijk alles, dus is er ook veel te besparen. Het verschil tussen A-merk en huismerk of
C-merken zoals euroshopper lijkt klein, maar op lange termijn scheelt het een hoop. Op een dag boodschappen kan je ongeveer 2 euro besparen door huis- of C-Merken te kopen. Je kan dus makkelijk 60 euro per maand besparen!

Houd je ouders te vriend
Laten we eerlijk zijn, de ouderbijdrage is de grootste inkomstenpost voor veel studenten. Het spreekt daarom voor zich dat je je ouders te vriend moet houden, vergeet niet om in ieder geval één weekend per maand naar huis te gaan.

Maak gebruik van de overheid
De overheid heeft een aantal “subsidies” om studenten te onderhouden. Voorbeeld is de de zorgpremie van rond de 70 euro, iedereen boven de 18 kan die aanvragen. Sommige studenten kunnen ook huurpremie aanvragen. Dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden, check die bij de DUO. Waarschijnlijk is er geen student die de stufi niet kent, maar uiteraard moet je die ook aanvragen.

Tik voor het uitgaan een kratje weg
Als je veel drinkt voor je de stad in gaat, ben je een stuk minder geld kwijt. Drank in de stad is drie à vier keer zo duur als in de supermarkt, dus tel uit je winst. Als je met vrienden bent voor het uitgaan, is een drankspel waarbij je veel moet drinken, zoals bussen, ideaal. De stad is dan vanaf het begin af aan gezelliger, terwijl je ook goedkoper uit bent.

Houd je financiën bij
Door je uitgaven en inkomsten bij te houden krijg je een beter zich op je financiën. Ook geven mensen die alles precies bijhouden minder geld uit dan mensen die het allemaal niet precies weten.

Neem een studentenbijbaan
Het is heel begrijpelijk als je niks aan je luxe levensstijl wil veranderen als je op kamers woont. Toch zal het geld ergens vandaan moeten kopen. Dan is een bijbaantje natuurlijk perfect. Met één dag in de week werken verdien je zo 200 euro bij per maand. Typische studentenbijbanen zijn oppassen, de horeca, of fondsenwerving.

Maak gebruik van studentenkortingen
Er zijn veel mogelijkheden voor studenten om korting te krijgen bij allerlei soorten uitgaven. Gebruik de CJP-pas voor culturele uitgaven, hier hoort ook de bioscoop bij. Veel mensen weten niet dat je in de meeste snackbars gebruik kan maken van studentenkorting. Meestal is die rond de 10%.