Zorgtoeslag

Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je mogelijk zorgtoeslag krijgen. Deze financiële tegemoetkoming van de overheid helpt jou je zorgkosten te betalen. Op deze pagina lees je hier meer over. De meeste studenten met studiefinanciering komen ook in aanmerking voor zorgtoeslag. Kort samengevat is de zorgtoeslag een bijdrage in de kosten voor je zorgverzekering. Vroeger bestond er voor de zorgkosten een inkomensafhankelijke verzekering in de vorm van het vroegere ‘Ziekenfonds’ en konden de mensen met een hoger inkomen een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten. Tegenwoordig dient iedereen een particuliere zorgverzekering af te sluiten en geldt er voor de lagere inkomens ter compensatie van de hoge kosten van die zorgverzekering weer een inkomens- en vermogensafhankelijke zorgtoeslag.

Wat is zorgtoeslag?

De meeste studenten betalen hun zorgverzekering zelf. Dit betekent dat er iedere maand een flink bedrag van hun rekening wordt gehaald. Als je student bent, heb je doorgaans niet zo veel geld. Daarom helpt de overheid je graag om jouw zorgkosten te betalen.

Dit doet de overheid door iedere maand geld op je rekening te storten. Deze financiële tegemoetkoming wordt de zorgtoeslag genoemd. Je kunt de zorgtoeslag gebruiken om je zorgverzekering te betalen, maar je kunt het geld natuurlijk ook aan andere dingen uitgeven. Hoe dan ook, dat extra inkomen is natuurlijk meer dan welkom als je niet zo veel te besteden hebt.

Krijg ik zorgtoeslag?

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Om deze toeslag te krijgen, moet je aan enkele eisen voldoen. Het gaat om de volgende voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering afgesloten.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of je hebt een geldige verblijfsvergunning.
  • Je inkomen ligt onder de inkomensgrens. Deze verschil per jaar en kun je op de website van de Belastingdienst vinden.
  • Je vermogen ligt onder de vermogensgrens. Ook deze wordt per jaar bepaald en kun je op de website van de Belastingdienst vinden.

Voldoe je aan alle eisen? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Ook als jouw ouders je zorgverzekering voor je betalen.

Hoe werkt het?

Het aanvragen van zorgtoeslag werkt erg eenvoudig. Eerst ga je naar de website van de Belastingdienst. Hier is een speciale categorie voor het aanvragen van toeslagen, namelijk ‘Toeslagen’. Je klikt op deze link in het menu en je komt op een nieuwe pagina uit, waar je je kunt inloggen met jouw DigiD.

Nu kom je in een online omgeving uit, waar je de zorgtoeslag aan kunt vragen. Je vult het aanvraagformulier van de Belastingdienst in, je controleert je gegevens nog eens goed en je verstuurt je aanvraag. Al op de korte termijn krijg je van de Belastingdienst te horen of jouw aanvraag goedgekeurd is en zo ja, hoeveel zorgtoeslag je krijgt.

Let op: vul je gegevens naar waarheid in. Vul je een te hoog inkomen in, dan krijg je te weinig zorgtoeslag. Vul je een te laag inkomen in, dan krijg je te veel zorgtoeslag. Komt de Belastingdienst hier achter, dan moet je een deel van jouw zorgtoeslag terugbetalen. Je kunt dan ook beter direct de juiste (inkomens)gegevens invullen.

Zorgtoeslag berekenen

De zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag. Dit betekent dat je meer zorgtoeslag krijgt als je minder verdient en juist minder zorgtoeslag krijgt als je wat meer verdient. Ben jij benieuwd hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen van de Belastingdienst? Dan kun je jouw zorgtoeslag berekenen.

De Belastingdienst heeft een tool ontwikkeld voor het berekenen van jouw zorgtoeslag. Je opent deze tool en je vult al je gegevens in. Vervolgens zal de tool berekenen hoeveel zorgtoeslag je krijgt, op basis van de gegevens die je hebt ingevuld. Vul je dezelfde gegevens in bij het aanvragen van de zorgtoeslag, dan krijg je het bedrag van de proefberekening inderdaad aan zorgtoeslag op je rekening.

Heb ik ook recht op zorgtoeslag?

Als jij premie betaalt voor een Nederlandse zorgverzekering kun je zorgtoeslag aanvragen. Uiteraard moet je dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je dient de zorgtoeslag samen met je eventuele partner aan te vragen, de hoogte van de toeslag is namelijk afhankelijk van het gezamenlijke inkomen en vermogen. Voor de immer armlastige studenten zullen beide beperkingen uiteraard maar beperkt van toepassing zijn. Als je nog geen 18 jaar bent krijg je géén zorgtoeslag, je bent tot je 18e jaar immers nog gratis meeverzekerd bij je ouders. Als je ouder bent dan 18 jaar en je inkomen is nog onder een bepaald niveau, dan hebt je recht op zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen

Het aanvragen van je zorgtoeslag gaat heel eenvoudig, je kunt met je DigiD inloggen op de website van de Belastingdienst en daar een aanvraagformulier invullen. Als je zorgt dat je je inkomensgegevens en bankafschriften bij de hand hebt kun je je zorgtoeslag in een paar minuten aanvragen. Vul wel de juiste gegevens in anders zul je de teveel uitgekeerde zorgtoeslag aan de hand van je aangifteformulier voor de inkomstenbelasting achteraf (deels) terg moeten betalen.
Je kunt de zorgtoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen, meestal kun je tot 1 september nog een toeslag aanvragen voor voorgaande jaar. Soms hebt je langer de tijd, kijk op de site van de Belastingdienst voor de uitzonderingen. Na het indienen van je aanvraag heb je over het algemeen binnen een paar weken bericht van de Belastingdienst.

Hoeveel zorgtoeslag kun je krijgen?

De zorgtoeslag voor alleenstaanden bedraagt in 2013 maximaal € 1060,= per jaar, voor huishoudens met 2 personen bedraagt de zorgtoeslag hooguit € 2062,=.

Betaaldata zorgtoeslag
Als je aanvraag voor je zorgtoeslag inderdaad is toegekend krijg je van de Belastingdienst een overzicht hoe de zorgtoeslag wordt uitbetaald. Meestal wordt het gelijk over het jaar verdeeld en de betaaldata van de zorgtoeslag is iedere maand rond de 20e of 21e.