Naturapolis vs Restitutiepolis

In 2006 is het nieuwe zorgstelsel ingetreden en werden er nieuwe zorgverzekeringen geïntroduceerd. Twee veel gehoorde varianten zijn de naturapolis en de restitutiepolis. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee polissen? En wanneer zou je voor een naturapolis of een restitutiepolis moeten kiezen? In dit artikel proberen we hier meer uitleg over te geven. Dit helpt je bij het kiezen van jou studenten zorgverzekering.

Naturapolis of Restitutiepolis?

Het verschil tussen de twee polissen zit in de mate van vrijheid voor zorg. Bij een naturapolis heeft de zorgverzekeraar een keuze gemaakt uit zorgaanbieders en bij een restitutiepolis heeft u vrije zorgkeuze. De vrijheid van de restitutiepolis heeft wel een prijskaartje: de premie is vaak iets hoger en je moet soms de behandeling van de zorgaanbieder voorschieten. Bij een naturapolis is er een lijst met geselecteerde behandelaars waar je uit kunt kiezen. Doordat de zorgverzekeraar bij een naturapolis vooraf zorg heeft ingekocht hoeft er zelden bijbetaald te worden.

Bij een restitutiepolis ben je niet onbeperkt vrij in je zorgkeuze. Dit betekent dat de vergoedingen die een zorgverlener vraagt wel marktconform moet zijn. Op het moment dat een behandeling 3x zo duur is als gemiddeld bestaat de kans dat je zelf het verschil moet bijbetalen. Dit zal met een naturapolis niet gebeuren.