Tandartsverzekering

Ook voor studenten is het raadzaam om het gebit goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren. Je gebit moet immers veel langer mee dan vandaag. Een bezoekje aan de tandarts en/of mondhygiënist gaat, als je ouder dan 18 jaar bent, meestal gepaard gaat met behoorlijk hoge kosten. Het basispakket en de meeste aanvullende verzekeringen van je zorgverzekering dekken deze kosten meestal niet. Om die hoge kosten te kunnen betalen zou je hier een aparte verzekering voor af kunnen sluiten. Dat voorkomt bovendien ook dat je de tandarts uit het oogpunt van besparing niet meer bezoekt en op termijn met een slecht verzorgd gebit en de daarmee gepaard gaande kosten wordt geconfronteerd.

De juiste dekking en verzekering

De dekking van een tandartsverzekering kan bij de verschillende zorgverzekeraars heel sterk verschillen. Je zult wel even de tijd ervoor moeten nemen, want het is een aardig klusje om te bepalen welke verzekering jij precies nodig hebt en welke zaken je wel en niet in de dekking op wilt nemen. Uiteindelijk kan het je op termijn best veel geld schelen dat je waarschijnlijk liever voor leukere dingen gebruikt.

Om een indicatie te krijgen van de tandartskosten die je in het verleden hebt gemaakt kun je bijvoorbeeld inloggen op de website van de zorgverzekering van je ouders. Toen je nog geen 18 was, was je immers bij je ouders meeverzekerd. Daar kun je in één oogopslag zien welke kosten er gedeclareerd waren. Normaliter zou je er van uit kunnen gaan dat je in de nabije toekomst ook met zulke kosten te maken hebt (orthodontie uitgezonderd). Sterker nog, hoe ouder je wordt, des te hoger de kosten van de tandarts over het algemeen worden. Als je die kosten afzet tegen de premie van de tandartsverzekering zul je al snel ontdekken dat het inderdaad loont om de tandartskosten ook mee te verzekeren.

Tarieven van de tandarts en mondhygiënist

Om te bepalen welke tandartsverzekering voor jou de beste is, is het ook handig om te weten dat de overheid voor de mondzorg met ingang van 2013 weer maximum tarieven heeft vastgesteld. In 2012 waren de tarieven van tandartsen en mondhygiënisten bij wijze van experiment vrijgegeven. Men wilde de concurrentie in de mondzorg vergroten. Het experiment met de vrije tarieven is medio 2012 door de minister weer stop gezet zodat vanaf 2013 weer maximumtarieven gelden. Deze tarieven worden bepaald door de NZA (Nederlandse Zorgautoriteit), op www.nza.nl kun je alle tarieven in de Nederlandse zorg bekijken. De maximum tandartstarieven zijn daar gespecificeerd per prestatiecode die voor ieder soort behandeling is vastgesteld. Een tandarts dient ook conform die prestatiecodes te declareren.

Vergoedingen studenten tandartsverzekering

Houd er ook rekening mee dat ook de meeste tandartsverzekeringen alle tandartskosten niet volledig vergoeden. Meestal wordt er een bepaald percentage van de kosten vergoed. Dit percentage kan per prestatiecode verschillen. Ook zijn er bij de meeste tandartsverzekeringen in veel gevallen grenzen aan het bedrag dat er per jaar jaar wordt vergoed.

Premie en eigen risico

Uiteraard zal de premie sterk afhankelijk zijn van de dekking die je kiest. Hoe meer tandartskosten de verzekering dekt, hoe hoger de premie. Logisch. Het zou daarom interessant kunnen zijn om te kijken of je bij je tandartsverzekering ook een vrijwillig eigen risico af kunt sluiten. Dan dien je jaarlijks sowieso een bepaald bedrag van de tandartskosten zelf te betalen maar is de premie aanzienlijk lager.

Vergoeding kan in natura of via restitutie

Het kan voordelig zijn als je tandarts een contract heeft met je zorgverzekeraar zodat de tandarts zijn kosten rechtstreeks bij je zorgverzekering declareert. Dat heet dan ‘vergoeding in natura’. Ook kan het voorkomen dat jij zelf de rekening van de tandarts krijgt en die vervolgens weer bij je verzekering moet declareren, dat heet ‘restitutie’. Vroeger moest je daar ingewikkelde formulieren voor invullen, tegenwoordig kun je bij nagenoeg alle zorgverzekeraars de rekeningen eenvoudig via internet declareren.

Alles over de tandartsverzekering op een rijtje

Nog even een overzicht van alles aspecten rond de keuze van de juiste tandartsverzekering:

  • Voor het behoud van je gebit is het uiteraard belangrijk om het goed te (laten) onderhouden.
  • De normale kosten van een tandarts en mondhygiënist worden niet door het basispakket en de normale aanvullende verzekering van je zorgverzekering vergoed. Om die kosten toch te verzekeren, zijn er aparte aanvullende tandartsverzekeringen.
  • Maak voordat je een tandartsverzekering kiest een goed overzicht van de gemaakte tandartskosten van de afgelopen jaren en vergelijk dit met de premie van de verzekering.
  • De tarieven in de mondzorg zijn per 2022 weer aan een door de NZA vastgesteld maximum gebonden.
  • De kosten van de tandarts en/of mondhygiënist kunnen ‘in natura’ of ‘via restitutie’ worden vergoed.
  • Het eerste kan een klein beetje voordeliger zijn omdat de verzekeraar dan ook prijsafspraken met je behandelaar heeft gemaakt.