Tandartskosten bij een ongeluk

Wanneer u een ongeluk krijgt en uw gebit raakt beschadigd dan vallen deze kosten voor volwassenen niet onder de basisverzekering en de kosten zijn vaak (veel) hoger dan tandartsverzekeringen vergoeden. Deze kosten worden door de basisverzekering alleen vergoed voor kinderen tot 18 jaar. Het is mogelijk om voor deze kosten een tandongevallenverzekering af te sluiten. Er zijn een aantal zorgverzekeraars die een ongevallendekking aanbieden, bijvoorbeeld FBTO, CZ en Zilveren Kruis.

Waarom een tandongevallenverzekering belangrijk?

Het kan iedereen overkomen een ongeluk te krijgen. U valt bijvoorbeeld tijdens het lopen of fietsen en het kan dan zo zijn dat uw gebit beschadigd raakt, bijvoorbeeld er breken twee tanden af. De kosten om uw gebit te laten herstellen kunnen flink oplopen. Bij twee afgebroken tanden moet u al snel denken aan meer dan 2000 euro kosten. Het kan ook gebeuren dat na een ongeval uw tanden scheef komen te staan. Dit kan hersteld worden met een beugel. Maar ook bij een beugel moet u denken aan duizenden euro’s kosten. Tegen dit soort kosten kunt u zich verzekeren met een tandongevallenverzekering.

Niet hetzelfde als een tandartsverzekering

Een tandongevallenverzekering is niet hetzelfde als een tandartsverzekering. Een tandartsverzekering vergoedt namelijk de reguliere kosten die u maakt bij de tandarts. Bijvoorbeeld de jaarlijkse controles, een gaatje laten vullen, kroon laten plaatsen of gebitsreiniging. Bij een tandongevallenverzekering worden de kosten vergoedt die u moet maken om uw gebit te laten herstellen na een ongeval en waarbij geen sprake is van onvoorzichtigheid of opzet vanuit uw kant.

Welke kosten worden vergoed door een tandongevallenverzekering?

Tandartskosten die u maakt om uw gebit te laten herstellen na een ongeval worden vergoed door een tandongevallenverzekering. Het is verstandig een dekking voor tandartskosten bij een ongeval af te sluiten, omdat deze kosten voor volwassen niet vergoed worden door de basisverzekering, dat is alleen het geval voor kinderen tot 18 jaar. Een ongelukje zit in een klein hoekje, een tandongevallenverzekering is dus erg belangrijk om te hebben.

Wanneer krijg ik de kosten niet vergoed?

Indien de tandartskosten niets te maken hebben met het ongeval, dan krijgt u de kosten niet vergoed. Bijvoorbeeld een halfjaarlijkse controle, het laten bleken van de tanden of gebitsreiniging. U krijgt de tandartskosten na een ongeval ook niet vergoed wanneer u onvoorzichtig bent geweest. Bijvoorbeeld u beoefend een sport zoals boksen of hockey en u draagt geen bitje. Drie andere voorbeelden waarbij de kosten niet vergoed worden door de tandongevallenverzekering: 1. U loopt schade op aan uw gebit, omdat u meegedaan hebt aan een vechtpartij, 2. U opent een flesje met uw tanden of 3. U bijt op iets hards zoals noten of spareribs.

Maximale vergoeding
De maximale vergoeding van de tandongevallenverzekering per volwassene per jaar is maximaal 10.000 euro.

Hoef ik nu geen tandartsverzekering meer af te sluiten?
Normale tandartskosten die niets met een ongeluk te maken hebben worden niet vergoed door de tandongevallenverzekering. U hebt dus nog steeds wel een tandartsverzekering nodig wanneer u al van plan was een tandartsverzekering af te sluiten.