Restitutiepolis

De afgelopen jaren zijn er veel verschillende verzekeringspolissen op de markt gekomen. 1 hiervan is de restitutiepolis. Maar wat is een restitutiepolis? Bij een restitutiepolis heb je recht op vergoeding van zorg in de vorm van een financiële vergoeding. Op het moment dat je zorg nodig hebt van bijvoorbeeld een longarts, dan mag je zelf beslissen naar welke zorgaanbieder je gaat. Bij een restitutiepolis heb je namelijk vrije keuze van zorg. Dit in tegenstelling tot een naturapolis, hierbij mag je alleen naar een vooraf gecontracteerde zorgaanbieder gaan. Het feit dat je vrije zorgkeuze hebt bij een restitutiepolis betekent overigens niet dat je zomaar alles kunt declareren. De zorgverzekeraar betaald namelijk het ‘wettelijke tarief’ ofwel een ‘marktconforme’ vergoeding voor een ingreep. Op het moment dat je naar een super de luxe privé kliniek gaat die een 5x zo hoge rekening stuurt als normaal dan loop je dus kans dat het jezelf geld gaat kosten.

Voordelen restitutiepolis

Het grootste voordeel van een restitutiepolis is dat je vrije keuze hebt voor een zorgverlener. Dit betekent dat jij als student zelf mag beslissen door wie je de behandeling laat uitvoeren. De keuze vrijheid is iets wat sommige mensen hoog in het vaandel hebben staan. Je moet je namelijk altijd op je gemak voelen en vertrouwen hebben in de organisatie waar je je laat behandelen. Een ander groot voordeel is dat je van te voren weet waar je aan toe bent. Je vraagt een prijs op en vraagt de vergoeding van je zorgverzekeraar aan. Je weet van te voren of hier een verschil hiertussen zit en of je bereid bent de extra kosten te betalen.

Nadelen restitutiepolis

Een belangrijk nadeel is dat je in sommige gevallen de zorgkosten moet voorschieten. Het is daarom goed om bij je zorgverzekeraar te informeren wat de periode is tussen declaratie en vergoeding van de gemaakte kosten. Als student is dit wel iets om rekening mee te houden bij het afsluiten van je studenten zorgverzekering. Daarnaast is de zorgpremie van een restitutiepolis vaak hoger dan van een naturapolis. Dit komt doordat bij een naturapolis op grote schaal afspraken gemaakt worden met zorgaanbieders. Hierdoor kun je profiteren van het voordeel dat de zorgverzekeraar voor je heeft afgedwongen.