Zorgverzekering opzeggen

Het opzeggen van een studenten zorgverzekering lijkt een risicovolle en administratief zware opgave. Dit valt reuze mee. Het opzeggen van een zorgverzekering is eenvoudig op het moment dat je op het einde van het jaar overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Diverse zorgverzekeraars bieden namelijk een overstapsservice. Hierbij neemt je nieuwe verzekeraar contact op met je oude verzekeraar om de zorgverzekering op te zeggen. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat je moet inschrijving bij de nieuwe verzekeraar binnen moet zijn voor 31 december. De andere optie is het zelfstandig opzeggen van je eigen verzekering. Dit kan je o.a. doen door je verzekeraar te bellen, te mailen of een brief te schrijven. Bekijk op de website van je huidige verzekeraar voor meer instructies. Op het moment dat je je eigen zorgverzekering hebt opgezegd, dan heb je tot en met 31 januari van het nieuwe jaar de tijd om een nieuwe zorgverzekering te vinden. De nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Tot wanneer opzeggen?

Een zorgverzekering kan in principe opgezegd worden tot en met 31 december om 23:59 uur. Wij raden studenten altijd aan om tijdig een nieuwe zorgverzekeraar uit te zoeken en daardoor de opzegging in gang te zetten. Vermoed je op 31 december nog niet zeker te zijn van je nieuwe zorgverzekeraar? Zeg dan zelf tijdig je zorgverzekering op en zorg dat je voor 31 januari in het nieuwe jaar een zorgverzekering hebt afgesloten.

Tot wanneer overstappen?

Overstappen kan op 3 verschillende momenten:

  • Iedereen kan overstappen op het einde van het jaar.
  • Op het moment dat je uit militaire dienst komt.
  • Op het moment dat je gaat scheiden.
  • Op het moment dat je van werkgever wisselt en je gebruik maakt van een collectieve zorgverzekering.
  • Op het moment dat je 18 bent geworden.

Studenten die zich afvragen tot wanneer ze over kunnen stappen hebben het dan ook altijd over overstappen op het einde van het jaar. Indien je wilt overstappen moet je een nieuwe zorgverzekeraar gekozen hebben op uiterlijk 31 januari. Je oude zorgverzekering moet je zoals hierboven aangegeven dan wel opgezegd hebben voor 31 december om 23:59 uur. Wij raden iedereen aan om in december te oriënteren voor een zorgverzekeraar en je voor het einde van december aan te melden bij de nieuwe zorgverzekeraar. De nieuwe zorgverzekeraar zegt dan je lopende zorgverzekering op en hier hoef je zelf helemaal niets voor te doen.