Naturapolis

Een naturapolis is een verzekeringsvorm die vergoed in natura. Voor een naturapolis betaal je net als bij andere zorgverzekeringen een maandelijks bedrag. Bij een naturapolis ontvang je vergoeding in natura. Dit betekent dat de zorgverzekering contracten heeft gesloten met zorgaanbieders die jou kunnen helpen op het moment dat dat nodig is. Je hebt bij een naturapolis beperte vrije keuze in de zorgaanbieder waar je heen wil gaan. Dit in tegenstelling tot de restitutiepolis waarbij je zelf je zorgaanbieder uit kan kiezen. De premie van een naturapolis is vaak lager dan een restitutiepolis. Bij een naturapolis kan een zorgaanbieder namelijk op grote schaal zorg inkopen bij 1 partij wat extra voordeel oplevert.

Voordelen naturapolis

Het voordeel van een naturapolis is de premie. De premie is een stuk lager dan bij een restitutiepolis. Daarnaast hoef je een behandeling meestal niet zelf voor te schieten. Doordat er al afspraken zijn met de zorgaanbieder wordt factuur rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gestuurd. Hierdoor hoef je zelf niet bezig te zijn met declaraties en wachten op vergoedingen. Als student kan dit je goed uitkomen omdat je financiële middelen beperkt zijn.

Nadelen naturapolis

Het belangrijkste nadeel van een naturapolis is dat je geen vrije keuze hebt. Je bent niet vrij om te kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. De zorgaanbieder heeft zelf al een keuze gemaakt uit een aantal zorgaanbieder en binnen deze selectie moet jij je behandeling uit laten voeren. Dit is voor veel mensen geen bezwaar, maar sommige mensen willen graag volledig vrij zijn in de zorg die ze uitkiezen.