Buitenland

Zorgverzekering in het buitenland

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar hoe zit het precies als je in buitenland woont of werkt? Met een basis studentenzorgverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Wanneer je dus op vakantie bent en je krijgt een ongeluk, dan zullen de ziekenhuiskosten vergoedt worden. Als je van plan bent om tijdelijk naar het buitenland te gaan wonen en/of werken, dan kan dit gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Dit geldt ook wanneer je van plan bent om in het buitenland stage te lopen. Het is in ieder geval verstandig om te weten dat elke zorgverzekeraar hier soms anders mee om gaat.

Als je van plan bent om een lange tijd in het buitenland te gaan wonen en je ontvangt salaris van een werkgever in het buitenland, dan is het goed mogelijk dat je geen recht meer hebt op een Nederlandse zorgverzekering. Maar wanneer je in het buitenland gaat wonen en je blijft in Nederland werken, dan ben je verplicht om je Nederlandse zorgverzekering te houden. Ook wanneer je tijdelijk gedetacheerd wordt naar het buitenland is het mogelijk om je Nederlandse zorgverzekering te behouden. Echter zul je dan wel een speciaal detacheringsformulier aan moeten vragen. Ga je alleen in het buitenland wonen en studeren en ben je jonger dan 30 jaar, dan is het mogelijk om je zorgverzekering te houden.

Wanneer je in het buitenland voor achter maanden per jaar of langer gaat wonen, dan zul je je officieel uit moeten schrijven uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens. Met de kopie van het bewijs van uitschrijving van de GBA kun je dan schriftelijk je Nederlandse zorgverzekering opzeggen.

Wat gebeurt er als ik een handicap of beperking heb?

Als je student bent en je hebt een handicap of chronische ziekte, dan kun je natuurlijk een buitenlandse stage doen of in het buitenland studeren. Echter is het wel verstandig om van te voren een aantal zaken uit te zoeken of je de hulp en voorzieningen kunt krijgen in het buitenland die je nodig hebt.

Het is in ieder geval belangrijk om bij je eigen onderwijsinstelling aan de bel te trekken. Decanen kun je daar waarschijnlijk het beste over adviseren over de mogelijkheden en hoe het precies zit met je zorgverzekering. Daarnaast kunnen ze je ook in contact brengen met andere studenten die wellicht ook met dezelfde problemen zit.

Bestaat er een speciale studenten zorgverzekering?

Veel studenten sluiten jaarlijks te dure zorgverzekeringen af, omdat ze vaak niet genoeg weten van zorgverzekeringen. Er zijn gelukkig veel verzekeraars die nu speciale studenten zorgverzekeringen aanbieden. Maar is een studenten zorgverzekering eigenlijk wel voordeliger? Veel verzekeraars bieden “speciale zorgverzekeringen” aan onder een andere naam. Zo zijn er studenten, vrouwen en singles zorgverzekeringen. De zorgverzekeringen zijn vaak niet erg verschillend, maar door er een naam aan te hangen bereiken de verzekeraars natuurlijk een ander publiek.

Een studenten zorgverzekering is vaak een stuk goedkoper dan de andere zorgverzekeringen. Een nadeel is echter wel dat een studenten zorgverzekering vaak een minder grote dekking heeft, dan een “normale” zorgverzekering. En wanneer je in het buitenland gaat wonen en/of werken, dan kan het verstandig zijn om goede zorgverzekering af te sluiten met een goede dekking.