Basispakket

De zorgverzekering is wellicht één van de belangrijkste verzekeringen die je in je leven als student zal afsluiten. Het is dan ook erg belangrijk dat je de juiste stuentenzorgverzekering afsluiten, maar elk jaar veranderen de zorgverzekeringen weer iets. Het is dan ook niet zo gek dat veel studenten niet weten wat nu eigenlijk de beste zorgverzekering is.

Elke burger in Nederland is verplicht om zich te verzekeren. Met een zorgverzekering ben je als student in ieder geval verzekerd voor een aantal basisbehoeften. Daarnaast is het altijd mogelijk om naast je basispakket zorgverzekering een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, maar dat mag je helemaal naar wens invullen.

Waar bestaat het basispakket van de zorgverzekering uit?

Het basispakket van de zorgverzekering wordt elk jaar wettelijk door de Nederlandse overheid vastgesteld. Zo zal elke Nederlandse burger verzekert zijn voor de volgende zaken:

  • Geneeskundige zorg van onder andere de huisarts, het ziekenhuis, medische specialisten en verloskundigen
  • Verblijf in het ziekenhuis
  • Ziekenvervoer (bijvoorbeeld ambulance en zittend vervoer)
  • Kraamzorg
  • Geneesmiddelen
  • Paramedische zorg (beperkte fysiotherapie en oefentherapie, logopedie, ergotherapie, en dieetadvisering)
  • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar
  • Specialistische tandheelkunde en het kunstgebit vanaf 18 jaar

Al deze zaken worden verzekerd door elke zorgverzekeraar in Nederland. Zo mag geen enkele verzekeraar hier van afwijken, maar de extra pakketten die je kunt afsluiten kunnen wel weer per zorgverzekeraar verschillen in de samenstelling en kosten.

Eigen risico en de acceptatieplicht

Naast het basispakket zorgverzekering hebben studenten en de rest van de Nederlanders een eigen risico van 350 euro. Dit houdt in dat je dit bedrag zelf moet betalen aan de zorgkosten. Het eigen risico is een verplicht bedrag dat iedere inwoner van Nederland moe betalen, wanneer er medische kosten worden gemaakt. Nu is het mogelijk om dit bedrag zelf te verhogen, maar tot 350 euro is het voor iedereen verplicht. Mensen verhogen hun eigen risico met het voordeel dat je meer premiekorting hebt. Het nadeel is echter dat je wel meer medische kosten zult betalen, totdat het eigen risico op is.

Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als de acceptatieplicht. Dat houdt in dat iedere zorgverzekeraar niemand mag weigeren voor een basispakket zorgverzekering. Maar deze acceptatieplicht geldt weer niet voor aanvullende zorgverzekering. Je zult waarschijnlijk afvragen waarom de acceptatieplicht zo belangrijk is? Stel je voor dat je chronisch ziek bent en dat je daardoor veel behoefte hebt aan specifieke medische zorgt. Dan moet het in Nederland altijd mogelijk zijn om over te kunnen stappen naar een andere zorgverzekering. Maar houdt er wel rekening mee dat de zorgverzekeraar je kan weigeren voor een aanvullende zorgverzekering.

Tips bij afsluiten studentenzorgverzekering

Elk jaar krijg je de mogelijkheid om te veranderen van zorgverzekering. Omdat de zorgverzekeringen elk jaar veranderen kan het zomaar zijn dat je een betere zorgverzekering kunt afsluiten. Daarom is het verstandig om altijd aan het einde van het jaar kritisch naar je zorgverzekering te kijken. Er kan veel in een jaar gebeuren en het kan zomaar zijn dat je zorgverzekering niet meer helemaal up to date is.