Baby zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland voor baby’s. Hoe klein je baby ook is: ook jouw kindje heeft een zorgverzekering nodig. Als ouder ben je verplicht om je kindje binnen 4 maanden na de geboorte te verzekeren. Doe je dit niet, dan moet je de eventueel al gemaakte zorgkosten zelf betalen.

Op deze pagina lees je meer over het afsluiten van een zorgverzekering voor je baby. Moet jij nog een zorgverzekering afsluiten voor je kleintje? Dan is het zeker interessant om de informatie in dit artikel eens door te lezen.

Je baby bijschrijven op jouw zorgverzekering

Het is erg gemakkelijk om een zorgverzekering af te sluiten voor je kindje. Dit doe je namelijk door je baby bij te schrijven op jouw studenten zorgverzekering of de zorgverzekering van je partner.

Dit is snel en gemakkelijk geregeld. Eerst kies je op welke verzekering je jouw kindje bij wil schrijven. Dit kan jouw verzekering zijn, maar ook die van je partner. Vervolgens neem je contact op met je zorgverzekeraar, om aan te geven dat je jouw baby bij wil schrijven op je verzekering. Bij sommige zorgverzekeraars moet je telefonisch contact opnemen om dit te regelen. Bij andere zorgverzekeraars kun je jouw kindje online bijschrijven op je zorgverzekering. Als je succesvol een zorgverzekering hebt afgesloten voor je kindje, krijg je een polisblad via de post. Controleer goed of je dit polisblad ook echt ontvangen hebt. Zonder polisblad heeft jouw kindje namelijk geen zorgverzekering.

Goed om te weten: je kindje krijgt exact dezelfde zorgverzekering als de ouder bij wie hij of zij wordt bijgeschreven. Heb jij een aanvullende verzekering? Dan heeft je kindje die ook. Heb jij vrije zorgkeuze? Dan heeft je kindje die ook. Wij raden je dan ook aan je kindje bij te schrijven op de verzekering van de ouder met de meest uitgebreide dekking.

De kosten van een zorgverzekering baby

Voor kinderen tot 18 jaar oud hoef je geen premie te betalen. Ook hebben kinderen tot 18 jaar geen eigen risico. Ook als je een uitgebreide verzekering hebt met vele aanvullende dekkingen en je jouw kindje op deze verzekering bijschrijft, hoef je geen premie te betalen. Daarom is het zo interessant om je kindje bij te schrijven op de verzekering van de ouder met de meest uitgebreide dekking.

De dekking van een zorgverzekering baby

De basisverzekering voor baby’s vergoedt de meest voorkomende zorgkosten. Denk hierbij aan de zorg door huisartsen, de zorg door specialisten, de hielprik en de kosten van het consultatiebureau. Ook hebben kinderen tot 18 jaar oud een aanvullende dekking voor de meeste tandheelkundige hulp en de eerste 18 behandelingen voor fysiotherapie per jaar. Bij volwassenen zitten deze dekkingen niet in de basisverzekering.

Als je kindje wat ouder wordt, kun je eventueel een aanvullende dekking afsluiten voor orthodontie. En heeft je kindje een bril nodig? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor brillen en lenzen. De basisverzekering heeft hier namelijk slechts een beperkte dekking voor. Nu je kindje nog erg jong is, zijn deze aanvullende dekkingen echter niet van toepassing. Je kunt deze altijd nog op een later tijdstip afsluiten, als je kindje al wat ouder is.