Student en beleggen? Bijverdienen op een leuke manier

Op een leuke manier bijverdienen als student? Beleggen kan een goede optie zijn. Voordat je als student gaat beleggen dien je alleen wel drie zaken goed in de gaten te houden. Ten eerste: ga alleen beleggen met geld dat je kunt missen, ga dus niet aan de slag met geleend geld. Ten tweede: verdiep je eerst in het onderwerp beleggen en ten derde: begin met oefenen voordat je met echt geld aan de slag gaat.

Diverse brokers bieden tegenwoordig een mogelijkheid aan om te oefenen met virtueel geld. Op deze manier kun je het beleggen eerst onder de knie krijgen alvorens je besluit met echt geld te gaan beleggen.

Bijverdienen of sparen voor later met beleggen

Beleggen kan voor je als student een mogelijkheid zijn om wat extra vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld om later wat extra geld achter de hand te hebben of om een leuke cent voor nu bij te verdienen. Beleggen kan een goed alternatief zijn voor sparen. Beleggen is wel risicovol, zeker wanneer je nog maar een beginnende belegger bent komt er veel op je af als het om beleggen gaat. Wanneer je begint met beleggen kun je het beste kiezen voor beleggen in beleggingsfondsen of beleggen in waardevaste en toonaangevende bedrijven in binnen en/of buitenland. Bepaal van te voren hoeveel je maximaal kunt inleggen en zet niet te hoog in.

Direct aan de slag met beleggen

Bij diverse online brokers kun je direct aan de slag met beleggen, ook wanneer je nog jong / student bent. Belangrijkste is dat je 18 jaar of ouder bent wanneer je zelfstandig wilt gaan beleggen. Voorbeelden van online brokers zijn Plus500, Binck, Lynx, Alex en DeGiro. De meeste online brokers bieden de mogelijkheid aan om te oefenen met virtueel geld of mee te doen met een beursspel / beleggingsgame. Op deze manier kun je oefenen met beleggen en beter beoordelen of beleggen iets voor je is. Het leuke van het oefenen is dat je aan de slag gaat met beleggen op echte beursmarkten, maar je vermogen loopt geen risico. Een nieuwe en populaire manier van beleggen gericht op jonge studenten is BUX. Met een app voor iOS of Android kun je direct starten met beleggen.

Belasting betalen over inkomsten die je vergaart met beleggen

Over inkomsten die je vergaart met beleggen moet je belasting betalen. Dit valt onder box 3 (sparen en beleggen). Bij box 3 heb je te maken met vermogensrendementsheffing en een heffingsvrij vermogen. Op de website van de Belastingdienst kun je exact zien wat de regels zijn. Advies kan ook ingewonnen worden via de Belastingtelefoon op het gratis telefoonnummer 0800-0543. Hou wel je burgerservicenummer bij de hand.

Pas op wanneer je studiefinanciering ontvangt

Mocht je recht hebben op studiefinanciering, let dan goed op wat je maximaal in een bepaald jaar mag bijverdienen. Indien je namelijk de grens voor bijverdienen nadert, moet je je studiefinanciering stopzetten. Indien je dat niet doet en het blijkt dat je te veel hebt bijverdiend, dan moet je het bedrag terugbetalen dat je boven de grens hebt bijverdiend. Voor studenten die een opleiding volgen op een HBO of universiteit geldt er vanaf september 2015 geen studiefinanciering (basisbeurs) meer. In het nieuwe stelsel moet de studiefinanciering geleend worden, dan kan via DUO. Mocht dit op jou van toepassing zijn, dan mag je gewoon onbeperkt bijverdienen.

Als student goedkoop geld lenen bij DUO en hiermee beleggen?

Voor veel studenten is geld lenen noodzakelijk om de studietijd door te komen. Een nieuwe trend onder studenten is om extra geld te lenen bij DUO in verband met de lage rente die over het geleende geld betaald moet worden. Deze rente is lager dan de gemiddelde spaarrente. Je zou het dus kunnen zien als ‘gratis geld’. Veel studenten lenen extra om iets achter de hand te hebben, voor een huis of voor een wereldreis. Er zijn ook studenten die het geld overboeken naar een beleggingsrekening. Dat is behoorlijk risicovol. Je kunt namelijk beter beleggen met geld dat je kunt missen, bijvoorbeeld spaargeld dat je al hebt. Ga dus niet met geleend geld aan de slag. Bovendien is het geld dat je leent bij DUO bestemd voor je studie en niet om andere zaken mee te doen. Er zit bovendien nog een risico aan geld lenen. Wanneer je schuld te hoog is, kan het lastiger zijn om later een hypotheek af te sluiten. Wees dus voorzichtig.

Populaire (online) brokers waarbij je aan de slag kunt gaan met beleggen

Plus500
Plus500 is ideaal om beleggen uit te proberen. Bij Plus500 is het mogelijk om eerst aan de slag te gaan met een gratis demo-account. Wanneer je besluit met echt geld te gaan beleggen ontvang je 25 euro bonus. Beleggen kan op diverse manieren: via je PC, laptop, smartphone of online Webtrader.

DeGiro
Beleg tegen lage tarieven, wereldwijd en zonder verborgen kosten. Het is mogelijk om binnen 10 minuten te beginnen met beleggen met de gebruiksvriendelijke trader. Overboeken kan snel en makkelijk met iDeal.

Lynx
Bij Lynx is het mogelijk om via een razendsnel handelsplatform te beleggen tegen lage tarieven. Je kunt een gratis informatiepakket aanvragen bij Lynx. Dit pakket is inclusief een gratis beleggingsboek (11 Superstrategie├źn van ‘s werelds grootste goeroes).

Binck Basic
Wanneer je begint met beleggen via Binck Basic ontvang je tijdelijk 200 euro gratis transactietegoed. Het grootste voordeel van Binck Basic is dat je geen last hebt van vaste kosten en dus ook niet van een service fee.

Alex
Open direct een beleggingsrekening bij Alex en begin met Zelf Beleggen. Je kunt beleggen op diverse platformen, bijvoorbeeld online via het webplatform en smartphone. Er zijn ook diverse tools beschikbaar zoals de fondsenwijzer en fundamentele analyse.

ING
Via de ING is het mogelijk om direct een online beleggingsrekening aan te vragen. Wanneer je begint met beleggen bestaat er de mogelijkheid om eerst te oefenen met een schaduwportefeuille.

Rabobank
De Rabobank helpt je om op een verstandige manier te beleggen. Het is mogelijk om zelf te beleggen of het geld te laten beleggen door ervaren experts.

Beleggen met virtueel geld

Ben je student en wil je kennismaken met beleggen? Probeer eens BUX! Met BUX kun kun je op een makkelijke manier beleggen. Oefen eerst met virtueel geld (funBUX) voordat je gaat beleggen met echt geld (seriousBUX). Er zijn ook BUX Battles, dit is een game waarbij je de strijd aangaat met je vrienden om te zien wie de beste beurshandelaar is. BUX is populair onder studenten.

One thought on “Student en beleggen? Bijverdienen op een leuke manier”

Comments are closed.