Sparen of Beleggen – hoe omgaan met de lage rente?

Door de inflatie van de afgelopen tijd is de spaarrente bij de banken een stuk minder dan voorheen. Alle producten om je heen worden duurder door deze inflatie. Je spaargeld in de kluis blijft dezelfde waarde behouden. Je ontvangt hoogstens rente. Op termijn kun je dus minder kopen met hetzelfde geld. In plaats van ervoor te kiezen om je spaargeld te bewaren in een oude sok onder je matras, kun je besluiten je spaargeld te beleggen.

Wat is spaargeld beleggen?

Spaargeld beleggen betekent dat je je geld voor een langere of kortere periode vastlegt als investering. Op deze manier beweegt je geld mee met de markt. Het doel is om een hoog rendement te halen en hier in de toekomst financieel voordeel uit te halen. Hier zit wel de kanttekening aan dat beleggen niet risicoloos is. Het doemscenario is dat de beurzen crashen waardoor alles in een keer minder waard is. Beleggingen met een hoog rendement hebben over het algemeen een hoger risico. Het is dus belangrijk om goed na te denken voor je je geld belegt. Daarnaast is het ook van belang om goed te bekijken voor welk type belegging je wilt gaan.

Verschillende vormen van beleggen

Geld vastleggen in vastgoed in een van de meest voorkomende beleggingen. De huizenprijzen wisselen, dus er bestaat er grote kans dat het huis dat je koopt over een tijdje meer waard is. Het tegendeel kan ook waar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om je geld te beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en opties. Om risico’s te vermijden kun je een combinatie maken van verschillende soorten beleggingen. Als je aandelen koopt dan is het verstandig om aandelen van bedrijven verspreid over de wereld te kopen.

Spaargeld beleggen ja of nee?

Sparen en beleggen hebben allebei voor- en nadelen. Sparen is veilig. Je hoeft er niets voor te kunnen, je hoeft er geen tijd in te steken en je loopt weinig risico. Daar tegenover staat dat je geld niet meer waard wordt, eerder minder waard. Om succesvol te beleggen moet je enige kennis van zaken hebben. Het kost tijd om deze kennis van zaken op te doen en je moet tijd investeren in je zoektocht naar een veelbelovende investering. Daarnaast loop je risico op verlies. Op lange termijn levert spaargeld beleggen gemiddeld meer op dan sparen.