Overstappen van zorgverzekeraar in 2017

Aan het einde van elk jaar mag je overstappen van zorgverzekeraar. Als je voor 31 december je zorgverzekering hebt opgezegd kan je in 2017 starten bij een nieuwe zorgverzekeraar. Dat geldt voor iedereen: dus ook voor studenten. Je mag overstappen met je basisverzekering en daarnaast ben je vrij om aanpassingen te doen aan je aanvullende verzekeringen. Wil je overstappen? Check dan in dit artikel wat voor jou de beste methode is om over te stappen van zorgverzekeraar.

Het is om te beginnen altijd goed om de polisvoorwaarden van je eigen zorgverzekering door te nemen. Hier staat namelijk altijd uitgelegd wat de voorwaarden zijn om je zorgverzekering op te zeggen. Daarbij kunnen we je alvast een aantal punten meegeven:

  • Je kan je zorgverzekering opzeggen tot en met 31 december 2016
  • Een nieuwe zorgverzekeraar moet je altijd accepteren voor de basisverzekering
  • Je moet een nieuwe zorgverzekeraar gevonden hebben voor 1 februari 2017
  • Een zorgverzekeraar heeft het recht mensen te weigeren voor aanvullende verzekeringen

Overstappen in 2016

Voor de basis zorgverzekering hebben alle zorgverzekeraars een acceptatieplicht. Op het moment dat je je tijdig aanmeldt bij een zorgverzekeraar dan moeten ze je accepteren. Het is mogelijk om in de gehele maand januari te switchen van zorgverzekeraar op de voorwaarde dan je uiterlijk 31 december je oude zorgverzekering hebt opgezegd. Als je in december al weet naar welke zorgverzekering je wil overstappen dan kan je gebruik maken van een overstapservice. Vrijwel elke zorgverzekeraar zegt hierbij je oude zorgverzekering op. Wil je in januari nog rustig je keuze kunnen maken? Zeg dan zelf voor 31 december 2015 je eigen zorgverzekering op. Let op: als je een betalingsachterstand hebt op je zorgverzekering dan mag je niet overstappen.

Er zijn nog 3 andere situaties waarin je kan overstappen van zorgverzekeraar:

  • 18 jaar – Als je 18 jaar wordt kan je een eigen zorgverzekering afsluiten. Tot die tijd val je onder de polis van je ouders.
  • Nieuwe baan – Als je deelname aan een collectieve zorgverzekering beeindigd wordt dan kan je switchen van zorgverzekeraar. Dit kan als je ontslagen wordt of als je een nieuwe baan hebt.
  • Nieuwe voorwaarden – als een zorgverzekeraar zijn voorwaarden wijzigt in het nadeel van de verzekerde dan mag je overstappen van zorgverzekeraar.