Nieuwe premies zorgverzekering 2016 als eerste weten?

Wilt u graag als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe premies zorgverzekering 2016? Dat kan! Het enige wat u hoeft te doen is deze pagina in de gaten houden. Zodra alle premies voor 2016 bekend zijn gemaakt door de zorgverzekeraars in Nederland kunt u direct de premies van zorgverzekeringen 2016 met elkaar vergelijken.

Bekendmaking premie zorgverzekering 2016

Voor 19 november 2015 moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor de zorgverzekering 2016 bekend hebben gemaakt (het gaat hierbij om de premie voor de basisverzekering). Na deze datum kunt u het beste zorgverzekeringen gaan vergelijken. Het is zeker aan te raden u in te schrijven voor de alert, omdat u dan als eerste op de hoogte bent. Tussen half november en eind december 2015 worden ook de premies voor de aanvullende verzekeringen 2016 bekend gemaakt. Indien u wilt overstappen van zorgverzekering dient u uw huidige zorgverzekering op te zeggen voor 1 januari 2016. U kunt een nieuwe zorgverzekering bij een zorgverzekeraar naar keuze aanvragen tot 1 februari 2016.

Eigen risico 2016

Het eigen risico 2016 is al bekend, dit is 385 euro en is daarmee 10 euro hoger dan het eigen risico 2015. Ook in 2016 is het mogelijk om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dat wil zeggen dat u kiest voor een hoger eigen risico inruil voor korting op uw zorgpremie. Dit kan aantrekkelijk zijn wanneer u verwacht in 2016 weinig tot geen zorgkosten te maken. Er zit wel een risico aan een hoger eigen risico. Heeft u in 2016 onverwacht hoge zorgkosten, bijvoorbeeld omdat u moet worden opgenomen in het ziekenhuis, dan kan de rekening aardig oplopen. U zult dan een flink bedrag van de rekening zelf moeten betalen.

Keuze zorgverzekeringen 2016

In 2016 kan net als in 2015 gekozen worden uit drie verschillende basisverzekeringen: naturapolis, restitutiepolis of selectiefpolis (budgetpolis). Bij de restitutiepolis mag u zelf weten naar welke zorgverlener u gaat. Bij de naturapolis mag u alleen naar zorgaanbieders gaan die een contract hebben met uw zorgverzekeraar. De selectiefpolis (ook wel bekend als de budgetpolis) bent u heel beperkt in naar welke zorgaanbieders u mag gaan. Bovendien verloopt dit type polis over het algemeen geheel digitaal. Herhaalrecepten bijvoorbeeld moeten ook via een online apotheek besteld worden. De selectiefpolis is de goedkoopste basisverzekering die gekozen kan worden, de restitutiepolis de duurste.

Stijging premie zorgverzekering 2016

De gemiddelde premiestijging van de zorgverzekering 2016 is 7 euro per maand (84 euro op jaarbasis). Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste zorgverzekeraar in Nederland de premie van haar basisverzekering bekend gemaakt. De premie van de DSW basisverzekering is € 98,75 per maand (€ 1185 op jaarbasis). De premie is daarmee € 3,75 per maand hoger (€ 45 op jaarbasis).

Zorgtoeslag 2016

Veel mensen die nu zorgtoeslag ontvangen, krijgen in 2016 71 euro meer aan zorgtoeslag. Dit compenseert dus grotendeels de verhoging van de maandelijkse premie voor de basisverzekering. Het is alleen mogelijk om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen wanneer u voldoet aan alle voorwaarden die de Belastingdienst stelt. Zorgtoeslag wordt per maand uitgekeerd, daarom kunt u het beste kiezen voor maandbetaling van de zorgpremie in plaats van jaarpremie. De korting die u krijgt wanneer u voor jaarbetaling kiest is slechts minimaal.

Uitgebreidere dekking basisverzekering 2016

De basisverzekering 2016 kent een uitgebreidere dekking dan de basisverzekering 2015. Voorbeelden van nieuwe vergoedingen: prenatale testen, behandeling door een sportarts en prenatale chirurgie bij open ruggetje. Er geldt tevens geen eigen bijdrage meer voor gehoortoestellen voor kinderen t/m 18 jaar. Het was even afwachten of kraamzorg door de basisverzekering 2016 vergoed zou worden, gelukkig is dat wel het geval. Dus net als in 2015 wordt in 2016 kraamzorg gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Voor 2017 kan het wel zo zijn dat de vergoedingen voor kraamzorg omlaag gaan. Er wordt op dit moment namelijk gekeken of de kraamzorg effectiever kan verlopen en hoelang kraamzorg per kind (b.v. eerste en tweede kind) vergoed moet worden.