Inbraak te voorkomen

Als er ingebroken wordt en een deel van jouw inboedel verdwijnt, krijg je de schade gelukkig vergoed met je inboedelverzekering. Toch is het beter om te voorkomen dat er ingebroken wordt. Niet alleen omdat een inbraak hartstikke vervelend is, maar ook omdat je niet altijd al je schade vergoed krijgt van jouw verzekeraar. Je krijgt bijvoorbeeld de dagwaarde van je televisie vergoed, maar niet de aanschafwaarde. Dit betekent dat je bij een inbraak deels ook zelf voor de schade op moet draaien.

Wil je dit voorkomen? Dan moet je voorkomen dat er ingebroken wordt in jouw huis. Onderstaande tips voor inbraakpreventie helpen je hierbij.

Investeer in goed hang- en sluitwerk

Veel sloten zijn van slechte kwaliteit. Sluit jij je deuren en/of ramen af met slechte sloten? Dan is de kans groot dat er vroeg of laat een keer ingebroken wordt. Inbrekers hebben slechte sloten namelijk in een mum van tijd open, vaak zelfs zonder enig geluid te maken. Door goed hang- en sluitwerk te kopen voor je deuren en ramen, houd je inbrekers buiten de deur.

Vergeet de bovenverdieping niet

Veel mensen beveiligen alleen de benedenverdieping van hun woning. Als jouw bovenverdieping totaal onbereikbaar is voor inbrekers, is het ook niet nodig om deze te beveiligen. Is je bovenverdieping echter wel gemakkelijk te bereiken, bijvoorbeeld via een uitbouw of erker? Beveilig deze dan wel. Ook dit doe je met goed hang- en sluitwerk.

Laat je huis er bewoond uit zien

Ga je een avondje op stap? Doe dan niet alle gordijnen dicht en alle lichten uit. Zo laat je namelijk aan inbrekers zien dat je niet thuis bent en dat ze zonder enige problemen je huis in kunnen komen, zonder dat jij dit merkt. Laat je huis er bewoond uit zien en je schrikt inbrekers af om je deur open te breken.

Zeker als je op vakantie gaat, moet je jouw huis er bewoond uit laten zien. Dit kun je het beste doen door de lichten te bedienen met een tijdschakelaar. In de vroege avond gaan de lichten aan, later op de avond gaan ze weer uit. Doe dit op de begane grond en op de eerste verdieping en het lijkt net of je gewoon thuis bent.

Plaats verlichting buiten

Als jouw voordeur in het licht baadt, is het voor een inbreker veel minder aantrekkelijk om deze open te breken. Bij de achterdeur is dit ook het geval. Koop daarom niet alleen verlichting voor binnen, maar plaats buiten ook wat lampen. Zeker bij de voordeur heb je een goede lamp nodig.

Sluit alle ramen als je weg gaat

Inbrekers kunnen niet alleen in huis komen door de deur te forceren, maar ook via een open raam. Zelfs als je een raam op een kiertje open laat staan, vergroot dit het risico op een inbraak. Doe daarom alle ramen dicht als je weg gaat.