Rechtsbijstandverzekering

Veel problemen kun je zelf oplossen. Sommige problemen zijn echter te complex om op eigen houtje op te lossen. Denk hierbij aan juridische problemen. Deze los je niet in je eentje op, maar met het advies van een juridisch expert.

De kosten van juridisch advies kunnen al snel hoog oplopen. Het kan dan ook interessant zijn om je tegen deze kosten te verzekeren. Dit doe je met een studenten rechtsbijstandverzekering. Op deze pagina lees je meer over deze verzekering.

Wat is een studenten rechtsbijstandverzekering?

Krijg je rechtsbijstand, dan krijg je hulp bij juridische problemen. Dit wil zeggen dat je er niet alleen voor staat als je een conflict hebt waar de wet- en regelgeving een rol speelt. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten, dan wordt de rechtsbijstand voor je geregeld en (deels) betaald. Dit betekent dat je de juiste hulp kunt krijgen bij een juridisch conflict, zonder dat je zelf voor de hoge kosten op moet draaien.

Stel, je hebt een conflict met je werkgever. Dit conflict loopt zo hoog op, dat jullie uiteindelijk samen voor de rechter komen. Je hebt rechtsbijstand nodig. Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan wordt jouw juridische hulp geregeld en (deels) betaald. Heb je geen rechtsbijstand, dan moet je jouw juridische hulp zelf regelen en ook zelf betalen. Dit is vervelend, want de kosten van rechtsbijstand kunnen snel hoog oplopen.

Let op: je kunt doorgaans geen rechtsbijstandverzekering afsluiten als je al in de problemen zit. Zeker niet als de verzekeringsmaatschappij oordeelt dat je jouw conflict aan hebt zien komen. In dit geval krijg je namelijk geen rechtsbijstand vergoed. Heb je directe rechtsbijstand nodig voor een conflict dat je niet aan hebt zien komen? Dan kun je bij sommige verzekeraars wel een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Hoe werkt het?

Heb je een rechtsbijstandverzekering en kom je in een juridisch conflict, dan word je geholpen door juristen die bij jouw rechtsbijstandverzekeraar in dienst zijn. En heb je een advocaat of andere specialist nodig, die niet in dienst is bij jouw studenten rechtsbijstandverzekeraar? Dan kun je deze zelf kiezen en inschakelen. Voor deze zogeheten externe kosten ben je verzekerd.

De dekking van een rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekering. Door verzekeringen met elkaar te vergelijken, vind je een rechtsbijstandverzekering met een dekking die goed bij jou past. Ook vind je op deze manier de goedkoopste rechtsbijstandverzekering.

De verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen

Er zijn verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen. Hieronder worden de bekendste rechtsbijstandverzekeringen kort beschreven. Je kunt zelf kiezen welke verzekering je af wil sluiten. Het is uiteraard ook mogelijk meerdere rechtsbijstandverzekeringen af te sluiten.

Verkeer

Met deze rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor conflicten die in het verkeer ontstaan. Ben je het bijvoorbeeld niet eens met de schadeafhandeling na een verkeersongeluk? Dan komt deze rechtsbijstandverzekeringen zeker van pas.

Consument

Met deze rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor problemen waar je als consument mee te maken kunt krijgen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe auto gekocht, maar ben je hier absoluut niet tevreden mee? Dan komt deze rechtsbijstandverzekering van pas.

Wonen

Met deze rechtsbijstandverzekering verzeker je je voor conflicten met betrekking tot jouw kamer, huur- of koopwoning. Denk hierbij aan conflicten rond het huren van een huis, het kopen van een huis of een verbouwing. Doorgaans biedt deze verzekering ook rechtsbijstand bij conflicten met je buren of huisbaas.

Bedrijf

Ondernemers kunnen ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Ben jij een ondernemende student? Met deze verzekering krijgen zij juridische hulp bij een zakelijk conflict, bijvoorbeeld met een klant of met een leverancier.

Inkomen

Tot slot is er nog de rechtsbijstandverzekering voor inkomen. Met deze verzekering krijg je juridische hulp bij conflicten over je werk en inkomen. Word je bijvoorbeeld ontslagen en ben je het hier niet mee eens? Dan komt deze rechtsbijstandverzekering van pas. Ook kun je deze verzekering gebruiken bij conflicten over je uitkering of pensioen.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Wil jij een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Sluit dan niet zomaar een verzekering af, maar ga op zoek naar de beste én de goedkoopste rechtsbijstandverzekering. Je vindt deze verzekering gemakkelijk en snel door rechtsbijstandverzekeringen van diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken. De verzekering die het beste uit jouw vergelijking komt, kun je direct afsluiten.