Laptopverzekering

Een studenten laptopverzekering kan soms interessant zijn. Je laptop is voor je studie natuurlijk van onschatbare waarde. Al je bestanden, programma’s, presentaties, verslagen, echt alles staat er op. Je zult er daarom ongetwijfeld heel voorzichtig mee zijn en regelmatig back-ups maken, maar ook dan zit een ongeluk nog in een klein hoekje. Een valpartij met de fiets, een botsing in de trein, een instabiel tafeltje, een moment van onachtzaamheid of een ongelukje, voor je het weet is je laptop ernstig beschadigd of zelfs helemaal weg.

Omdat je als student natuurlijk niet altijd over voldoende geld beschikt om meteen een nieuwe laptop te kunnen kopen zou je kunnen overwegen om je laptop te verzekeren. Dat kan tegen diefstal, verlies, schade of wat je maar wilt. Het kost een beetje premie, maar zorgt wel voor een stukje extra zekerheid, en de wetenschap dat je bij verlies, diefstal of schade weer snel over een werkende laptop kunt beschikken.

Verzekering tegen diefstal

Een diefstalverzekering verzekert je laptop tegen diefstal. Uiteraard dien je, om te zorgen dat je claim ook daadwerkelijk wordt toegekend, wel de nodige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Er zullen bijvoorbeeld sporen van braak moeten zijn en je zult een aankoopbewijs en een proces verbaal moeten overleggen. Afhankelijk van de leeftijd keert de verzekering na diefstal het aankoopbedrag of de dagwaarde uit.

Laptopverzekering tegen schade

Het kan ons allemaal gebeuren. Je tas valt van de tafel, er gaat een glas frisdrank over het toetsenbord, je laptop glijdt van de bank. Voor je het weet doet je laptop het niet meer. Reparatie is voor zover mogelijk een kostbare zaak en reparatie des te meer. Eigenlijk is het dan ook heel logisch dat je je laptop verzekert tegen schade.
Afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen pakket wordt je laptop gerepareerd, of als dat niet meer mogelijk is of economisch niet meer verantwoord is wordt de nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd.

Verlengde garantie
Eventueel kun je ook een verzekering kiezen waarbij de verzekeraar de garantie (conform de bepalingen van de fabrieksvoorwaarden) verlengt. Dan ben je gedurende een aantal jaren ook verzekerd tegen technische mankementen aan je laptop.

Meeverzekeren in inboedelverzekering

Je kunt overwegen om kostbare zaken zoals een laptop mee te verzekeren in de inboedelverzekering. Die geldt echter alleen in en rond je huis. Bij een laptop, die ook vaak op de universiteit, in de trein of op vakantie wordt gebruikt lijkt ons dat geen goede oplossing.

Looptijd
Omdat een laptop ook niet het eeuwige leven heeft sluit je een laptopverzekering in principe af voor een bepaalde periode, meestal is de periode 2 à 4 jaar.

Eigen risico
Zoals bij zoveel verzekeringen is ook bij de meeste laptopverzekeringen een eigen risico van toepassing. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar.

Let op de voorwaarden en beperkingen
Het verzekeren van een laptop houdt voor een verzekeraar natuurlijk bepaalde risico’s in. Het zijn immers kostbare en kwetsbare apparaten. Daarom zal een verzekeraar zich middels de nodige beperkingen en voorwaarden indekken tegen bepaalde soorten schadeclaims waarvan de verzekeraar meent dat het risico daarvan te hoog ligt om dat verantwoord te verzekeren. Neem die voorwaarden dan ook goed door en vergelijk ze goed met jouw situatie. Dan weet je al snel welke laptopverzekering het beste bij je past.

Veiligheidsmaatregelen
Los van de verzekeringen raden wij je aan om ook een aantal maatregelen te nemen om verlies, diefstal of beschadiging van je laptop te voorkomen, en om je bestanden veilig te stellen.

 • Gebruik altijd een wachtwoord om in Windows of iOS in te loggen.
 • Bewaar de CD-ROM’s met originele software goed, en noteer de licenties en serienummers.
 • Maak regelmatig backups van je bestanden, en sla die online op op bijvoorbeeld Dropbox.
 • Als je iets snel kwijtraakt is het wel een USB stick. Gebruik die dus nooit voor gevoelige informatie.
 • Voor de opslag van gevoelige informatie kun je de harddisk van je laptop eventueel ‘encrypten’.
 • Koop een degelijke tas of rugzak voor je laptop.
 • Ga voorzichtig met de laptop om. Klap hem voorzichtig open en dicht, knijp/duw niet in het scherm en loop nooit rond met een open geklapte laptop.
 • Laat de laptop nooit ergens onbeheerd achter.
 • Wees uiterst voorzichtig met glazen en flesjes drank naast de laptop. Eén verkeerde beweging en je laptop is kapot.
 • Laat je postcode of naam duidelijk zichtbaar in je laptop graveren.

Over een laptopverzekering
Alle zaken rond de laptopverzekering op een rijtje:

 • Ga voorzichtig met je laptop en bestanden om.
 • Zorg voor regelmatige back-ups.
 • Je kunt je laptop verzekeren tegen diefstal en schade.
 • Er zijn ook verzekeringen die de garantietermijn verlengen.
 • Let op het eigen risico en de voorwaarden