Fietsverzekering

Een studentenfiets is zo gekocht. Je gaat naar de fietsenmaker, een groothandel of een particulier en niet veel later rijd je al op je nieuwe karretje rond. Voor jou als student zal het in veel gevallen een tweedehands fiets zijn. Maar als je een beetje meer, verder of sportiever fietst zou het zo maar eens kunnen dat je een nieuwe of bijna nieuwe fiets hebt gekocht. Dat is natuurlijk een hele investering. Wellicht is het daarom verstandig om die nieuwe fiets goed te verzekeren. Je hebt daarbij de keus uit verschillende verzekeringen, zowel qua dekking als looptijd. Vroeger kon je alleen voor nieuwe fietsen een verzekering afsluiten. Tegenwoordig is het bij diverse verzekeraars ook mogelijk om een tweedehands fiets te verzekeren.

Looptijd fietsverzekering

Er zijn verzekeringen die een beperkte duur hebben en doorlopende verzekeringen. De looptijd van een verzekering met een beperkte looptijd kan per verzekeraar variëren en bedraagt meestal tussen de 2 en 5 jaar. Bij de verzekeringen met een beperkte looptijd is het bovendien gebruikelijk dat je de premie in één keer vooruit betaalt. Bij een doorlopende verzekering is dat niet het geval, daar betaal je iedere maand of ieder jaar een vast bedrag.

Soorten verzekeringen

Je kunt je fiets natuurlijk verschillende verzekeringen afsluiten. Zo kennen we een diefstalverzekering en een cascoverzekering voor schade aan je fiets, maar ook een opzittendenverzekering, of een verzekering voor rechtsbijstand behoren tot de mogelijkheden.

Fiets Diefstalverzekering

Zoals de naam al zegt vergoedt deze verzekering je fiets als deze is gestolen. Uiteraard gelden er wel bepaalde voorwaarden. Zo moet je fiets op slot staan middels een ART goedgekeurd slot en moet je beide fietssleutels kunnen laten zien. Sommige verzekeraars eisen bovendien dat je je fiets ’s nachts binnen stalt.

Het bedrag dat wordt vergoed kan sterk verschillen: de ene verzekeraar vergoedt binnen 3 jaar na aankoop het volledige aankoopbedrag, andere verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld alleen de dagwaarde. Verder zal de ene verzekeraar via de fietsenhandel een nieuwe fiets voor je regelen terwijl de andere gewoon een bedrag aan je overmaakt. Soms is een eigen risico van toepassing, dat weer kan verschillen per regio. In de Randstad is de kans op diefstal immers groter dan in een dorpje op het platteland.

Cascoverzekering

Een cascoverzekering is bedoeld om schade aan je fiets te vergoeden. Dit kan schade zijn die door derden wordt veroorzaakt en welke je niet kunt verhalen, of schade die door je eigen toedoen is veroorzaakt tijdens een valpartij of ongeval. Bij de meeste fietsverzekeringen is ook schade en/of totaalverlies door vandalisme gedekt.

WA verzekering: niet verplicht voor fietsen

Zoals je wellicht weet is het een wettelijke verplichting om je scooter of brommer te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dit is voor een fiets niet verplicht. Wel raden we aan om een persoonlijke WA-verzekering af te sluiten, die geldt dan ook voor schade aan derden die je tijdens het fietsen veroorzaakt.

Eigen risico fietsverzekering

Bij de cascoverzekering is het heel gebruikelijk dat er een eigen risico van toepassing is. Bij de ene verzekeraar is dit een vast bedrag zijn, bij andere verzekeraars rekent men met een bepaald percentage van het schadebedrag waarbij vaak ook sprake van aan een bepaald minimum en/of maximum eigen risico. Ook kan er voor bepaalde ‘diefstalgevoelige’ regio’s een (extra) eigen risico gelden.

Verhaalsrechtsbijstand

Soms is het voor fietsers moeilijk om de schade die anderen aan jou en je fiets hebben veroorzaakt te verhalen. Omdat een complete rechtsbijstandsverzekering voor dit soort gevallen iets te veel van het goede is bieden een aantal verzekeraars een beperkte versie daarvan. De Verhaalsrechtsbijstand zorgt er voor dat deze schade wordt verhaald op de aansprakelijke verkeersdeelnemer(s).

Opzittendenverzekering

Soms neem je een passagier mee op de fiets. Mocht je bij een ongeval betrokken zijn dan zit je passagier natuurlijk op de meest kwetsbare plek. Als je vaak passagiers meeneemt is het wellicht verstandig om een opzittendenverzekering voor je passagiers af te sluiten, die de passagier in het geval van invaliditeit een bedrag uitkeert. In het geval dat de passagier door het ongeval is overleden wordt het bedrag aan de nabestaanden uitgekeerd.

Overige zaken

Bij diverse cascoverzekeringen zijn accessoires zoals je kleding, tassen en andere accessoires gratis meeverzekerd. Dit is echter niet altijd het geval, informeer hiernaar tijdens de keuze van je verzekering. Ook gelden niet alle verzekeringen in het buitenland.

Fietsverzekering voor studenten

Alle zaken over de fietsverzekering op een rij:

  • Er zijn verzekeringen met een bepaalde looptijd, en doorlopende verzekeringen.
  • Een verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) is niet verplicht.
  • Je kunt je fiets met een diefstalverzekering verzekeren tegen diefstal. Schade aan je fiets kun je verzekeren middels een cascoverzekering, die al of niet door jezelf is veroorzaakt.
  • Bij diefstal dient je fiets met een gekeurd slot te zijn beveiligd en/of binnen staan.
  • Het eigen risico verschilt per verzekeraar en/of per regio.
  • Let ook op een eventuele verzekering voor verhaalsrechtsbijstand, opzittenden, eventuele accessoires en gebruik in het buitenland.