Hoeveel sparen als student per maand?

Hoeveel geld kun je nu eigenlijk het beste sparen per maand? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen verschillend, omdat dit afhankelijk is van iemands persoonlijke situatie. Hoeveel jij het beste kunt sparen per maand is dus gekoppeld aan jouw persoonlijke situatie als student. Hierbij kun je denken aan je gezins- en financiële situatie: Ben je alleenstaand of getrouwd? Heb je wel of geen kinderen? Ben je veel geld kwijt aan je studie? Krijg je nog maandelijks geld van je ouders? Heb je maandelijkste vaste lasten en hoeveel houdt je over na aftrek van al deze vaste lasten om opzij te kunnen leggen als spaargeld? Sparen is in ieder geval een verstandige keuze. Wanneer je bijvoorbeeld voor onvoorziene kosten komt te staan kun je dat met spaargeld opvangen.

De snelste manier om te sparen is door iedere maand een bedrag apart te zetten. Je bouwt dan een spaarreserve op Je kunt dit zelf regelen of automatisch laten doen door een automatische spaaropdracht in te stellen bij je bankrekening. Bij zo’n automatische spaaropdracht wordt op een ingesteld tijdstip en/of dag een bepaald bedrag naar je spaarrekening overgeboekt. Het automatisch regelen heeft als grootste voordeel dat je zeker weet dat je iedere maand een bepaald bedrag spaart.

De makkelijkste formule om te berekenen hoeveel je moet sparen per maand

Het is helemaal niet moeilijk om te berekenen hoeveel je het beste per maand kunt sparen. Bepaal eerst het bedrag dat je nodig hebt in de toekomst (streefbedrag). Hierna bepaal je wanneer je dit bedrag nodig hebt. Dan is het nog een kwestie van het streefbedrag te delen door het aantal maanden tot de datum wanneer je het geldbedrag nodig hebt. Kijk wel even goed of de uitkomst van de formule voor jou haalbaar is.

Voorbeeld:
Stel je wilt over 12 maanden een spaarbedrag van 1020 euro hebben. Dan moet je per maand € 85 apart leggen. Wanneer je die € 85 per maand niet kunt missen, bijvoorbeeld omdat je anders je vaste lasten niet kunt betalen, maar je kunt wel € 42,50 apart leggen, kies er dan voor om 24 maanden te sparen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geld te lenen, bijvoorbeeld wanneer je per se een bepaald geldbedrag nodig hebt. Hou er echter wel rekening mee dat je dan te maken krijgt met hoge rente. Een andere goede tip is om je vakantiegeld te gebruiken om van te sparen. Je kunt beter kiezen voor een wat minder luxe vakantie of geen vakantie wanneer je daarmee financieel geholpen bent en wel je spaardoel kunt behalen. In de meeste gevallen geeft dat ook meer voldoening.

Sparen voor een doel

Wanneer je voor een bepaald doel spaart kun je iets aanschaffen na verloop van tijd. Je wilt bijvoorbeeld over een tijdje een smartphone, verbouwing, vakantie of auto bekostigen. Wanneer je bij het sparen voor een doel wilt weten hoeveel je iedere maand opzij moet leggen, dan kun je dit berekenen door het bedrag van het aan te schaffen goed te delen door het bedrag dat je iedere maand kunt sparen. Het antwoord van de berekening is het aantal maanden dat je nodig hebt om je spaardoel te behalen.

Sparen voor onvoorziene uitgaven

Een spaarreserve opbouwen is een hele verstandige keuze. Wanneer je voor onvoorziene uitgaven komt te staan, kun je deze direct opvangen met je opgebouwde spaarreserve. Bij onvoorziene uitgaven kun je denken aan je auto die het ineens laat afweten of je laptop die niet meer werkt. Als je van dit soort zaken afhankelijk bent (inkomen gerelateerd) is het helemaal belangrijk om aan een spaarbuffer te werken. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat je ineens niet meer naar je werk kunt gaan, omdat je nu eenmaal je auto nodig hebt om bij je werk te komen. Een Nibud adviseert om een bedrag tussen de 3.500 en 6.000 als spaargeld apart te zetten om onvoorziene uitgaven mee op te vangen.

Sparen voor later

Heb ik later eigenlijk wel een goed pensioen? Dat is een vraag die door steeds meer mensen gesteld wordt. Tegenwoordig is er een hoop onzekerheid wanneer het gaat om pensioenen. Was het vroeger nog zo dat de dekkingsgraad van pensioenen goed was, is het nu zo dat het maar de vraag is of je later wel voldoende pensioen hebt. Sparen voor later is daarom verstandig, dit heet pensioensparen. Door zelf voor je pensioen te sparen heb je later een goede aanvulling op je AOW en/of reeds opgebouwde pensioen. Vooral voor zelfstandig ondernemers en werkenden waarbij de werkgever geen pensioenregeling heeft is het heel belangrijk om al vroeg te beginnen met pensioensparen.

Sparen voor je kinderen

Een spaarrekening voor je kind / kinderen belangrijk? Ja, meestal wel. Op een spaarrekening voor kinderen kunt je maandelijks een bedrag apart zetten voor hun latere leven. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor de studie van je kinderen of voor een financieelreserve voor later. Dit kunnen ze dan bijvoorbeeld gebruiken bij de aankoop van een huis. Maar ook voor andere zaken kan een spaarrekening voor je kinderen handig zijn. Zoals voor het sparen van geld voor kleding of smartphone. Niet alleen jij kunt geld storten op de spaarrekening, maar je kinderen kunnen dit ook doen.

Sparen met de hoogste rente

Je kunt ervoor kiezen om je spaargeld in een sok op te bergen, maar beter en veiliger is het natuurlijk om te kiezen voor een spaarrekening. Het is raadzaam geregeld verschillende spaarrekeningen met elkaar te vergelijken. Je kunt met een vergelijker direct zien waar je een spaarrekening kunt afsluiten met een hoge rente. Ook kunt u zien of de voorwaarden van een spaarrekening aantrekkelijk zijn of niet. Blijf zeker niet continu bij dezelfde bank hangen met een spaarrekening. Het is juist aantrekkelijk om over te stappen op het moment dat je bij een andere bank een hogere spaarrente kunt krijgen. Tip: Let niet alleen op de rentetarieven, maar ook goed op de voorwaarden. Hierbij kun je denken aan opnamekosten, kosten om de spaarrekening aan te houden en of je wel of niet verplicht bent om een bepaald bedrag iedere maand op de spaarrekening te zetten.

Sparen of toch maar beleggen?

Het klopt dat de spaarrente op dit moment niet bepaald hoog is. Daarom stellen steeds meer mensen zich de vraag of het niet beter is om te gaan beleggen in plaats van sparen. Beleggen kan een goede optie zijn om uw geld te laten groeien, maar de risico’s bij beleggen zijn hoog. Zo kunt u uw totale inleg verliezen. Dit risico kan wat verkleind worden door te kiezen voor fondsbeleggen. Dit is een vorm van beleggen waarbij u zelf niet hoeft te beleggen in aandelen en u hoeft de beurs niet zelf te volgen, u belegt namelijk bij fondsbeleggen in een samengesteld pakket met aandelen. Mocht u graag willen starten met beleggen, kijk dan zeker eens naar een online brokers zoals Plus500. Daar kunt u gratis een beleggingsrekening openen en onbeperkt oefenen met nepgeld. Door hier gebruik van te maken kunt u eerst goed bekijken of beleggen iets voor u is. Wanneer u geen risico’s wilt nemen en u liever kiest voor sparen, kies dan voor een spaarrekening bij een bank met een zo hoog mogelijke spaarrente en waarbij de voorwaarden het beste zijn. U kunt een dergelijke spaarrekening snel vinden door gebruik te maken van een spaarrekening