Eigen risico in 2016

Het eigen risico voor een zorgverzekering is in 2016 hoger dan in 2015. Het verplichte eigen risico is vastgesteld op €385 in 2016. In 2015 was dit nog €10 minder. Wat is het verplichte eigen risico? Het verplichte eigen risico zijn de zorgkosten die u zelf moet betalen voordat de basisverzekering in werking treedt. Het eigen risico is niet van toepassing voor alle zorgkosten uit de basisverzekering. Het geldt namelijk wel voor geneesmiddelen en medisch specialistische zorg, maar niet voor bezoekjes aan de huisarts of kraamzorg.

Eigen risico verhogen in 2016

Naast het verplichte eigen risico is het mogelijk om je eigen risico te verhogen. Dit kan interessant zijn omdat mensen met een hoger eigen risico een lagere zorgpremie betalen. De maximale verhoging van het eigen risico is in 2016 €500. Hierdoor kan het eigen risico oplopen tot €885. De korting die hiervoor verkregen wordt verschilt per zorgverzekeraar. Bereken hier de verschillende premies icm vrijwillig eigen risico. Op het moment dat je je eigen risico verhoogt is het goed jezelf af te vragen hoe vaak je zorg nodig verwacht te hebben en of je in 1x een dergelijk bedrag kan missen.

Eigen risico verhogen verstandig?

Niemand kan garanderen dat hij/zij niet ziek wordt. Ben je momenteel gezocht en verwacht je in 2016 niet eens het verplichte eigen risico te verbruiken? Dan kan het interessant zijn om te spelen met je vrijwillige eigen risico. Let wel op: een ongeluk zit in een klein hoekje en zorgkosten kunnen heel snel oplopen.