Eerste zorgverzekering kiezen

Studenten zorgverzekering afsluiten

Stel je voor: Je bent eind jaren 90 geboren en je bent onlangs 18 jaar geworden. Nederlanders moeten vanaf hun 18e jaar een zorgverzekering uitzoeken: Dus ook jij! Hoe pak je dat nou aan? Kies je voor de weg van de minste weerstand en kies je dezelfde zorgverzekeraar als je ouders? Of kijk je verder dan je neus lang is? En ga je op zoek naar een voordelige jongeren zorgverzekering?

Er zijn diverse keuzes waar je voor komt te staan. De hoogte van je eigen risico heeft een grote invloed op de hoogte van je premie. Standaard is het eigen risico in 2014 vastgesteld op €360. Door dit eigen risico te verhogen naar €860 dan kan je tot een kleine €300 korting krijgen op je premie. Dit kan aantrekkelijk zijn als je verwacht weinig zorg te gebruiken het komende jaar.

Naast het eigen risico heb je ook de keuze uit aanvullende verzekeringen. Een basisverzekering is verplicht voor iedereen in Nederland. Een aanvullende verzekering is optioneel. Bij een aanvullende verzekering kan je denken aan zaken als de tandarts of fysiotherapie. Deze diensten zitten namelijk niet in het basispakket en kan je extra verzekeren.

Kortom: Als 18 jarige heb je heel wat keuzes als het gaat om je zorgverzekering. Als je dit slim aanpakt dan kan je jezelf tientallen tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Succes met je oriëntatie!