Dekking basisverzekering 2016

De basisverzekering is de zorgverzekering die voor iedereen in Nederland verplicht is. Maar wat dekt de basisverzekering nou? En wie bepaald de verschillende dekkingen van de basispolis? Om te beginnen is de basis zorgverzekering voor iedereen verplicht. De zorgverzekeraars mogen zelf de hoogte van de basispremie bepalen. Het loont zeker de moeite om de verschillende basisverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Inhoud basispakket 2016

De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid. Je kan zelf geen invloed uitoefenen op de samenstelling van jouw persoonlijke basisverzekering. In principe zou de basispolis alle onmisbare zorg moeten dekken. Iedereen in Nederland zou volgens de overheid namelijk toegang moeten hebben tot een minimaal niveau zorg. Een zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht voor de basispolis, ze mogen dus geen mensen weigeren. De belangrijkste inhoud van de basispolis:

  • kosten voor verblijf in ziekenhuis
  • kosten voor de huisarts
  • kosten van medische specialisten
  • kosten van een psychiater
  • kosten van geneesmiddelen
  • medische vervoerskosten
  • kosten voor psychologische zorg
  • kosten voor ggz zorg

De bovengenoemde kosten zitten in de basisverzekering. Hier voor deze kosten hoeft elke verzekerde inwoner van Nederland zich dan ook geen zorgen te maken. Het is wel goed om in de loop der tijd de wijzigingen van het basispakket te volgen. In de afgelopen jaren is bijvoorbeeld de rollator uit het basispakket verdwenen. Hierover is een hoop commotie ontstaan. In vergelijking met 2015 is het het basispakket van 2016 vrijwel ongewijzigd.

Verschillen basispakket

Zijn er dan helemaal geen verschillen in het basispakket tussen verzekeraars? Nee en ja: de inhoud is hetzelfde maar de voorwaarden kunnen (sterk!) verschillen. Het verschil zit in de samenwerking met ziekenhuizen en andere zorgverleners. Bij budgetpolissen heb je vaak keuze uit een beperkt aantal zorgaanbieders. Dit terwijl je bij duurdere zorgverzekeringen soms volledig vrije keuze hebt. Daarnaast is er nog het verschil tussen een restitutie en naturapolis. Bij een naturapolis wordt u doorverwezen naar een beperkt aantal aanbieders die 100% vergoed worden. Bij een restitutiepolis heeft u meer keuze om binnen een bepaald budget een zorgaanbieder uit te kiezen.