Brandveiligheid: tips om jouw huis brandveilig te maken

Ieder jaar krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand. Om te materiële schade van een brand te dekken, heb je een studenten inboedelverzekering en eventueel een opstalverzekering afgesloten. Echter, voorkomen is beter dan genezen. Sluit daarom niet alleen een goede inboedel- en opstalverzekering af, maar maak je huis bovendien brandveilig. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Koop voldoende rookmelders

Rookmelders voorkomen niet dat er een brand ontstaat, maar waarschuwen je wel direct als er iets brandt in huis. Koop voldoende rookmelders en je weet zeker dat je op tijd gewaarschuwd wordt als er brand is. Heb je een huis met meerdere verdiepingen? Koop dan meerdere rookmelders per verdieping. Zo weet je zeker dat de brand gedetecteerd wordt door een van de rookmelders.

Koop een blusdeken

Met een blusdeken kun je een klein brandje snel en gemakkelijk doven, om verdere schade te voorkomen. Koop een blusdeken en leg deze in de keuken neer. En wil je jouw huis extra veilig maken? Koop dan een blusdeken voor iedere verdieping. Brand ontstaat namelijk niet alleen in de keuken, maar kan ook op de eerste verdieping of op de zolder ontstaan.

Zorg voor een grote brandblusser

Met een blusdeken kun je een kleine brand wel doven, maar een groter vuur helaas niet. Om een grotere brand te kunnen doven, koop je een grote brandblusser. Leg deze op een toegankelijke plek, waar je snel en gemakkelijk kunt komen als er inderdaad brand is. Verstop je de brandblusser ergens achterin op zolder, dan heb je hier niets aan. In dit geval kun je de brandblusser namelijk niet snel genoeg pakken als er inderdaad brand is.

Extra tip: brandblussers zijn niet honderd procent betrouwbaar. Je moet jouw brandblusser dan ook eens per twee jaar laten keuren.

Reinig je rookkanaal en ventilatiegat

Heb je een rookkanaal in huis? Laat deze dan regelmatig reinigen. In het rookkanaal kunnen namelijk vogelnesten zitten. Ook je ventilatiegat in huis moet je regelmatig schoonmaken. Het stof dat in jouw ventilatiegat zit, kan namelijk voor een brand zorgen. Door het gat regelmatig schoon te maken, voorkom je dat er een brand ontstaat.

Doe niet te veel stekkers in je stekkerdoos

Een stekkerdoos is hartstikke handig, zeker als je hier lekker veel stekkers in kunt doen. Toch zijn stekkerdozen niet altijd even veilig. Doe je er te veel stekkers in en vragen deze veel vermogen, dan kan er kortsluiting ontstaan.

Houd je wasmachine en vaatwasser goed in de gaten

Wasmachines en vaatwassers kunnen voor kortsluiting zorgen, waardoor er een brand ontstaat. Houd je wasmachine en vaatwasser goed in de gaten. Maak de apparaten regelmatig schoon om stofvorming te voorkomen en zorg ervoor dat ze niet overbelast zijn. Een oud apparaat kun je beter vervangen, want deze kan sneller voor kortsluiting en dus brand zorgen.

Let goed op met kaarsen

Kaarsen zijn hartstikke gezellig, maar wel gevaarlijk. Om veilig kaarsen te kunnen branden in huis, zet je deze altijd op het midden van de tafel. Ook mag het materiaal waar de kaars op staat, niet brandbaar zijn. En ga je naar bed na een gezellige avond? Blaas dan alle kaarsen uit.

Leg je telefoon of laptop niet in bed

Een telefoon of laptop kan erg warm worden, zeker als je het apparaat aan het opladen bent. Leg je jouw telefoon of laptop tijdens het opladen in bed, dan kan er een brand ontstaan. Let het apparaat liever op je nachtkastje of op de grond naast je bed en je voorkomt een gevaarlijke situatie.