Beleggen als student

Iets ingewikkelds met beurzen, aandelen en saaie tabellen, of juist een stoere en slimme manier om snel veel geld te verdienen: het is maar net welke associatie je hebt bij het woord ‘beleggen’. Maar wat is het precies? Kun je als student ook beleggen? En brengt dat risico’s met zich mee? Hieronder vind je informatie over deze onderwerpen.

Wat is beleggen?

Onder beleggen wordt verstaan: het investeren van geld met als doel vermogen op te bouwen of het bestaande bezit te vergroten. Beleggen kan op heel veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door:

De handel in effecten: Een effect is een waardepapier of een giraal vermogensbewijs dat op de beurs kan worden verhandeld, zoals een aandeel in het bedrijf Philips op de beurs Euronext Amsterdam. ‘Effect’ is een verzamelnaam, aandelen en obligaties zijn voorbeelden van effecten. Vaak wordt met ‘beleggen’ deze vorm, het handelen in effecten bedoeld.
Sparen: Sparen kan ook worden gezien als een vorm van beleggen. Geld wordt op een bankrekening gestort om er rente over te ontvangen. Dit kan op een spaarrekening, maar ook op een deposito. Bij een deposito komt een bepaald bedrag voor een bepaalde tijd vast te staan tegen een vaste rentevergoeding.
De handel in postzegels, diamanten of zeldzame stripboeken met het doel hier geld mee te verdienen. De handel in onroerend goed Onroerend goed kunnen huizen zijn of winkel- en kantoorpanden. Handelaren in onroerend goed kopen gebouwen en ontvangen hieruit huuropbrengsten of proberen het onroerend goed met winst te verkopen.
Het verzamelen van kunstwerken Veel mensen kopen kunst en hopen dat het door hen gekochte kunstwerk in prijs zal stijgen om het met winst te kunnen verkopen.

Risico’s van beleggen

Wat al deze vormen van beleggen met elkaar gemeen hebben, is dat je gebruik maakt van geld dat je niet direct nodig hebt. Bij elke vorm van beleggen horen risico’s. De aandelen van een bedrijf kunnen bijvoorbeeld in waarde dalen, waardoor jij ze niet met winst door kan verkopen. Hetzelfde geldt voor de waarde van een huis of kunstwerk. Omdat je van tevoren lang niet altijd kan inschatten of de waarde van een effect of goed zal stijgen of dalen, kun je ook lang niet altijd inschatten of jouw investering je geld gaat opleveren of juist gaat kosten.

Natuurlijk brengt niet elke vorm van beleggen grote risico’s met zich mee, sparen is een relatief veilige vorm. Wat ook een relatief veilige vorm is, is investeren in een beleggingsfonds. In een beleggingsfonds wordt het geld van verscheidene beleggers bij elkaar gelegd om er zo een grote gespreide portefeuille van te kunnen kopen. Zo hoef je niet aandelen of obligaties van slechts één bedrijf te kopen, maar van meerdere om zo je risico te spreiden. Elke belegger die een aandeel van het fonds koopt, is dan voor een gedeelte eigenaar van de aandelenportefeuille van het fonds. Zo kunnen beleggers voor elk bedrag dat zij willen toch een gespreide portefeuille aanschaffen. Ook als je weinig tijd of weinig kennis van de effectenhandel hebt, is een beleggingsfonds handig: het uitzoeken van de effecten voor het fonds wordt gedaan door gespecialiseerde personen.

Tot slot wordt het zelfstandig handelen in (onroerende) goederen en effecten wordt wél als risicovol gezien. Heb je plannen om te gaan beleggen? Laat je dan van tevoren goed informeren. Je kan je bijvoorbeeld laten voorlichten door een beleggingsadviseur van jouw bank.