Auto verzekeren zonder rijbewijs

Is het mogelijk om een auto te verzekeren zonder rijbewijs? Ja, wettelijk gezien mag het wel. Er zijn vier situaties waarbij het mogelijk is om een auto te verzekeren zonder rijbewijs. Dat is wanneer u al wel een auto hebt, maar nog geen rijbewijs, uw rijbewijs is ingevorderd (rijontzegging), uw rijbewijs is verlopen of u wacht nog op de levering van uw rijbewijs. Bij de meeste verzekeraars is het afsluiten van een autoverzekering zonder rijbewijs niet mogelijk.

Geen rijbewijs

Er zijn een aantal verzekeraars die een autoverzekering accepteren van iemand die nog geen rijbewijs heeft. Op het moment dat de autoverzekering wordt afgesloten dient de aanvrager de gegevens van de hoofdbestuurder door te geven. Een hoofdbestuurder kan iemand anders zijn dan degene van wie de auto is. Een hoofdbestuurder van een auto dient altijd wel in het bezit te zijn van een rijbewijs. De verzekeringsnemer die geen rijbewijs heeft wordt middels een clausule uitgesloten van de verzekeringspolis. Toch zijn er maar weinig verzekeraars die op deze manier een autoverzekering willen verstrekken, sterker nog er zijn er steeds minder. Het is ook mogelijk om een kenteken van een auto te schorsen. Dit is mogelijk bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Een auto met een geschorst kenteken dient te worden neergezet op eigen terrein. In dit geval is geen autoverzekering nodig. Let op! Indien u gaat rijden zonder rijbewijs en/of in een onverzekerde auto bent u strafbaar!

Rijbewijs is ingevorderd
Wanneer het rijbewijs is ingevorderd (rijontzegging) zal het overstappen van verzekeraar erg lastig dan wel niet mogelijk zijn. Dit geldt ook voor het aanvragen van een nieuwe autoverzekering. Indien u al een autoverzekering hebt dan kunt u deze het beste aanhouden. Wanneer u een rijontzegging hebt mag u niet in een auto rijden. Doet u dat toch en veroorzaakt u schade? Dan zal uw verzekeraar de kosten niet vergoeden. Het kan zo zijn dat er schade aan uw auto ontstaat zonder dat u in de auto rijdt, zoals schade door vandalisme, diefstal of extreme weersomstandigheden. Voor zulke schade bent u tijdens de periode dat uw rijbewijs is ingevorderd wel verzekerd. U dient er wel op te letten dat deze soorten schade zijn meeverzekerd (WA+ of All risk).

Rijbewijs is verlopen
U hebt eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot het op tijd verlengen van uw rijbewijs. Wanneer uw rijbewijs is verlopen mag u niet autorijden. Net als bij de invordering van een rijbewijs geldt dat overstappen van autoverzekering of het aanvragen van een nieuwe autoverzekering zeer lastig dan wel niet mogelijk is wanneer uw rijbewijs is verlopen. Wanneer u rijdt met een verlopen rijbewijs loopt u bovendien het risico een boete te krijgen.

Rijbewijs moet nog geleverd worden
Het kan zijn dat u nog wacht op de levering van uw rijbewijs. In dit geval geldt dat u beter kunt wachten tot u het rijbewijs in uw bezit hebt. Proberen een autoverzekering af te sluiten zonder in het bezit te zijn van het rijbewijs is onnodig gecompliceerd. Zodra u uw rijbewijs in huis hebt kunt u direct een autoverzekering gaan afsluiten. Tip! Terwijl u op uw rijbewijs wacht zou u al wel autoverzekeringen kunnen vergelijken. Zodoende weet u op het moment dat u uw rijbewijs ontvangt waar u de meest voordelige autoverzekering kunt afsluiten.

Hoge premie en beperkte vergoeding

Wanneer u een verzekeraar vindt waar u uw auto kunt verzekeren zonder dat u een rijbewijs hebt, dan zult u merken dat de premie een stuk hoger ligt dan standaard het geval is. Er wordt bovendien alleen schade vergoed wanneer u schade aan u auto hebt, maar u hebt zelf niet in uw auto gereden. Hierbij kunt u denken aan schade veroorzaakt door storm, vandalisme, hagel of diefstal. Wanneer u deze schade gedekt wilt hebben, dan dient u deze vormen van schade wel mee te verzekeren op uw autoverzekering. Dit is het geval bij een WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco autoverzekering. Wanneer u rijdt in uw auto zonder dat u een rijbewijs hebt en u veroorzaakt schade, dan zal de verzekeraar de kosten niet vergoeden. Erg gevaarlijk en dat kunt u dus beter niet doen!

Ik ben nog aan het lessen, kan ik al wel een autoverzekering aanvragen?

Nee, wanneer u nog aan het lessen bent is het niet mogelijk om een autoverzekering aan te vragen. Heeft u al wel een auto gekocht of gekregen dan zijn er een aantal mogelijkheden. Wat u kunt doen is deze auto schorsen bij de RDW. In dat geval hoeft u de auto niet te verzekeren en ook geen wegenbelasting te betalen. U mag echter de auto niet op de openbare weg zetten en ook mag u niet in de auto rijden. U kunt er ook voor kiezen om de auto tijdelijk over te schrijven op de naam van iemand die wel in het bezit is van een rijbewijs. Die persoon kan dan voor de auto een autoverzekering afsluiten en hij/zij mag wel in uw auto rondrijden. U mag zelf echter niet in de auto rijden zolang u geen rijbewijs hebt!

Binnenkort rijexamen? Een voorlopige verzekering is dan mogelijk

Wanneer uw rijexamen binnen twee weken staat gepland dan zijn er een aantal verzekeraars waarbij het mogelijk is om een voorlopige autoverzekering af te sluiten. Wanneer u uw rijbewijs haalt dient u een kopie van uw rijbewijs aan de verzekeraar door te sturen en dan blijft u verzekerd. Indien u uw rijbewijs niet haalt wordt de voorlopige verzekering beëindigd. Op het moment dat uw rijexamen weer binnen twee weken staat gepland, dan kunt u opnieuw een voorlopige verzekering voor uw auto aanvragen en geldt dezelfde procedure.

Auto geërfd

Wanneer u een auto hebt geërfd bent u verantwoordelijk voor dat deze auto verzekerd is. Veel nabestaanden denken er meestal niet aan om een geërfde auto direct over te schrijven op hun eigen naam, te schorsen of te verkopen. In principe is het zo dat de autoverzekering van de overledene nog twee maanden na het overlijden geldig blijft. Het is belangrijk dat de premie wel gewoon afgeschreven kan worden in deze twee maanden om te spreken van een geldige autoverzekering. Na deze twee maanden dient de geërfde auto en de autoverzekering overgeschreven zijn op de naam van de nieuwe eigenaar. Wanneer u nog geen rijbewijs hebt en u erft dan een auto, dan kunt u er voor kiezen om de auto te schorsen en te plaatsen op prive-terrein (op de openbare weg neerzetten of hierin rijden is strafbaar). Een andere mogelijkheid is om de auto te verkopen.

Hebt u een beperking of aandoening?

Wanneer u een beperking of aandoening hebt kan het zijn dat iemand anders u moet rondrijden. Het is mogelijk om in dat geval een autoverzekering zonder rijbewijs af te sluiten mits u een vaste bestuurder van de auto opgeeft. U dient dus de persoon aan de verzekeraar door te geven die u rondrijdt (hoofdbestuurder).