Jongeren Autoverzekering

Jongeren tot 24 jaar moeten bij veel verzekeraars een premietoeslag betalen. Het vergelijken van autoverzekeringen is wanneer u jonger bent dan 24 helemaal aan te raden, omdat u erg veel geld kunt besparen hiermee. Uit onafhankelijk onderzoek is namelijk gebleken dat er een flink prijsverschil bestaat tussen autoverzekeringen voor jongeren met dezelfde dekking. Zo betalen jongeren bij de duurste autoverzekeraar gemiddeld zelfs bijna 5x zoveel als bij de goedkoopste.

Premietoeslag jongeren autoverzekering

Veel verzekeraars rekenen een premietoeslag bij jongeren, omdat ze van mening zijn dat de kans dat jongeren schade rijden hoger is dan bij volwassenen. Dit op basis van onderzoek dat verzekeraars jaarlijks doen aan de hand van schadedata. Als jong volwassene loont het echt om te vergelijken, zodoende betaalt u nooit teveel premie. Bij het afsluiten van een autoverzekering hebt u de keuze uit een WA, WA+ (beperkt casco) en all risk (volledig casco) autoverzekering.

U hoeft slechts enkele gegevens in te vullen zoals het kenteken van de auto, uw postcode, geboortedatum en aantal schadevrije jaren. Daarna is het een kwestie van op een button klikken om de vergelijking in beeld te krijgen. Met een vergelijker kunt u dus niet alleen de goedkoopste autoverzekering vinden, maar het gaat ook nog eens heel snel. Heeft u een autoverzekering gevonden die u aanspreekt? Klik hier dan op en sluit deze direct online af. Geen gedoe met financieel adviseurs of andere tussenpersonen die de premie toch alleen maar hoger maken, gewoon direct zelf uw eigen autoverzekering afsluiten.

Wat wordt nu precies verstaan onder een ‘beginnend bestuurder’ autoverzekering?

Een jongeren autoverzekering wordt ook wel een studenten autoverzekering of beginnend bestuurder autoverzekering genoemd. Het is per verzekeraar verschillend welke autoverzekering precies wordt aangeboden voor jongeren. Personen met een leeftijd tussen de 17 en 24 jaar worden door verzekeraars gezien als beginnend bestuurder en kunnen in aanmerking komen voor een autoverzekering voor jongeren. Er is nog een groep die valt onder ‘beginnend bestuurder’ en dat zijn mensen die net beginnen met autorijden en nog vrijwel geen rijervaring hebben. In 2002 werd het beginnend rijbewijs ingevoerd.

Wanneer iemand slaagt na het behalen van het rijexamen ontvangt men dit beginnend rijbewijs. Na een aantal jaar (vijf of zeven jaar) wordt het beginnend rijbewijs omgezet in een regulier rijbewijs. Tot slot behoren bestuurders die hun buitenlandse rijbewijs hebben omgeruild voor een Nederlands rijbewijs tot de groep beginnend bestuurder. Voor beginnende bestuurders gelden in het verkeer strengere regels. Iedereen die in het bezit is van een beginnend rijbewijs kan een beginnend bestuurder autoverzekering afsluiten. Omdat een aantal verzekeraars een extra premietoeslag rekenen voor beginnende bestuurders (omdat beginnende bestuurders een risicogroep vormen) is het erg belangrijk om als beginnend bestuurder autoverzekeringen te vergelijken om zodoende geld te besparen.

Op jonge leeftijd een autoverzekering afsluiten is van jongs af aan schadevrije jaren opbouwen

Is het verstandig om als jongere een eigen autoverzekering af te sluiten? Absoluut, want u bouwt direct schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren u hebt, des te meer korting u ontvangt op de premie van uw autoverzekering. Dit gebeurt bij verzekeraars op basis van de bonus-malus ladder. Wanneer u in de plus staat met uw schadevrije jaren ontvangt u korting, staat u in de min dat is er sprake van een malus en moet u een toeslag betalen bovenop de premie. U bent niet verplicht om jaar in jaar uit bij dezelfde autoverzekeraar te blijven.

Het loont juist om regelmatig autoverzekeringen te vergelijken om zodoende te controleren of uw autoverzekering nog wel zo scherp geprijsd is. Hoe het precies zit met opzeggen is per autoverzekeraar verschillend. Doorgaans is het zo dat na het eerste verzekeringsjaar de autoverzekering dagelijks opzegbaar is met een opzegtermijn van één maand. Er zijn steeds meer verzekeraars die ook een dagelijks opzegbare autoverzekering aanbieden. Hierbij hoeft de verzekering voor de auto niet eerst een jaar gelopen te hebben alvorens deze dagelijks opzegbaar is. In plaats daarvan is deze direct vanaf het begin binnen één dag op te zeggen.

Brommerverzekering? Mogelijk krijgt u bij start autoverzekering al schadevrije jaren

U kunt mogelijk al eerder profiteren van extra korting voor schadevrije jaren wanneer u al een brommerverzekering hebt. Wanneer u namelijk al enkele jaren brommer hebt gereden kan het zo zijn dat een verzekeraar deze jaren meeneemt als schadevrije jaren (mits u natuurlijk schadevrij brommer hebt gereden in die jaren). De schadevrije jaren van uw brommerverzekering moeten wel geregistreerd staan in het Roy-data systeem. Dit systeem is namelijk de enige manier waaraan een autoverzekeraar kan zien dat u daadwerkelijk schadevrije jaren hebt opgebouwd met uw brommerverzekering.

Het hoeft niet per se te gaan om een brommer, het kan ook gaan om een brommobiel. Tegenwoordig is het namelijk zo dat jongeren vanaf 16 jaar liever niet kiezen voor een brommer of scooter, maar voor een brommobiel. Dat is voertuig waarvoor net als bij een snorfiets, brommer en scooter een brommerrijbewijs nodig is. Schadevrije jaren opgebouwd met een brommobiel kunnen mogelijk door een autoverzekeraar gezien worden als schadevrije jaren die meegenomen kunnen worden voor een autoverzekering. Het loont dus zeker om voordat u een autoverzekering definitief afsluit even navraag te doen bij een verzekeraar of het meenemen van schadevrije jaren mogelijk is.

Nog meer geld besparen op jongeren autoverzekering

Als jongere kunt u nog meer geld besparen op uw jongeren autoverzekering door onder andere te kiezen voor een goedkopere auto. Een minder luxe auto is goedkoper om te verzekeren. Wanneer u de auto als praktisch vervoersmiddel kunt zien in plaats van statussymbool dan kan u dat veel verzekeringskosten schelen. De hoogte van de premie is in ieder geval sterk afhankelijk van factoren zoals het gewicht van de auto, grootte van de auto, accessoires en type brandstof.

Het is zelfs zo dat er verzekeraars zijn die jongeren afwijzen op het moment dat zij een grote, zware auto willen verzekeren. Dit komt omdat jongeren tot de risicogroep behoren en indien een jongere dan ook nog eens een grote, zware auto wil gaan rijden dan is de kans op flinke schadekosten voor een verzekeraar te hoog. Wanneer u kiest voor een auto die licht van gewicht is dan is er nog een voordeel, u betaalt namelijk voor een lichte auto minder wegenbelasting dan voor een zware.

Dit kan u op jaarbasis honderden euro’s schelen! Kijk ook goed naar het type brandstof van de auto. Voor dieselauto’s moet meer wegenbelasting betaald worden dan voor een benzineauto. Het is bovendien ook veel aantrekkelijker om tot uw 24 jaar in een goedkopere auto te rijden. Tot uw 24 jaar kunt u schadevrije jaren opbouwen. Als u dan met uw 24ste levensjaar een grotere, zwaardere auto gaat kopen, dan ontvangt u met best wel wat opgebouwde schadevrije jaren een leuke korting op uw autoverzekering. Op deze manier blijft autorijden superleuk en betaalbaar.