Beslagen autoramen voorkomen

Iedereen heeft het wel eens: beslagen autoramen. Wil je net wegrijden in de ochtend en dan zijn je ruiten beslagen. Hoe kan het dat je autoramen beslagen zijn? En nog veel belangrijker: hoe voorkom je dat je autoruit beslagen is? In dit artikel krijg je tips tegen beslagen ramen. Het is namelijk niet alleen levensgevaarlijk om te rijden met beslagen ramen, er staat ook een hoge boete op! De boete voor rijden met beslagen ramen is op dit moment €227!

Waarom beslaan ruiten?

Het feit dat je ramen beslagen zijn komt doordat de luchtvochtigheid aan 1 van de twee kanten van het raam hoger is dan aan de andere kant. Aan de binnenkant kan dit ontstaan doordat mensen lucht uitademen of doordat men met een natte jas in de auto is gestapt. Aan de buitenkant van de auto kan het komen doordat het bijvoorbeeld mistig is. Het vocht kan ook in je auto komen door bijvoorbeeld een slecht sluitende autodeur of een lekkend cabrio dak. Je ziet dan ook dat in het voor en najaar de oudere softtop cabrio’s beslagen ramen hebben.

Tips beslagen autoramen

Als je airco in je auto hebt dan is het slim om deze te gebruiken als je ramen beslagen zijn. Airconditioning is droge lucht. De reden dat mensen vaak last van hun keel krijgen als ze met airco slapen is door de droge lucht. In de situatie dat je ramen beslagen zijn dan kun je deze droge lucht nuttig gebruiken. Zet hierbij de verwarming op de hoogste stand en richt je blazers op de beslagen ruit. Als je geen airco in je auto hebt dan zal je het moeten doen op een andere manier. Het helpt om vochtvreters in je auto op te hangen. Daarnaast is het slim om je raam (als je in de auto zit!) op een kiertje te zetten en zodra je motor warm is de verwarming op de hoogste stand te zetten.

Schone autoruiten

Schoonmaken van autoruiten is de basis voor goed zicht. Maak regelmatig je autoruiten goed schoon met een droge doek. Je hoeft hierbij geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. Hierdoor voorkom je ook dat er gekleurde strepen op je ruit zichtbaar worden. Wees verstandig en zorg dat je ramen niet meer beslagen zijn voordat je de weg opgaat!