Autoverzekering annuleren

Heeft u onlangs een autoverzekering afgesloten, maar bent u vergeten om de autoverzekering te vergelijken? Dan kan het zo zijn dat u misschien te duur uit bent. Maar geen nood, binnen 14 dagen na het afsluiten van uw autoverzekering kunt u nog gewoon deze verzekering annuleren en alsnog autoverzekeringen vergelijken om vervolgens de meest voordelige verzekering af te sluiten. Deze tijd om te kunnen annuleren wordt bedenktijd genoemd.

Zomaar ergens autoverzekering afsluiten niet slim

Wanneer u zomaar maar ergens een autoverzekering afsluit kan u dat duur komen te staan. U kunt absoluut geld besparen met een autoverzekering vergelijken. Ook al kan een bepaalde aanbieding nog zo aantrekkelijk lijken, u kunt beter even premies vergelijken. Alleen op die manier weet u zeker waar u de meest voordelige autoverzekering kunt afsluiten. Wanneer u binnen 14 dagen na het afsluiten van uw autoverzekering spijt krijgt van uw verzekering kunt u zich nog gewoon bedenken en de aangevraagde autoverzekering met terugwerkende kracht beëindigen. Het enige wat u hoeft te doen is contact op te nemen met de verzekeraar en aan te geven dat u een beroep wilt doen op uw bedenktijd. Zorg er altijd wel voor dat u een schriftelijke bevestiging ontvangt van de annulering van uw verzekering.

Reden voor annulering opgeven is niet nodig
Het kan zijn dat de verzekeraar naar een reden vraagt waarom u uw autoverzekering wilt annuleren. U bent niet verplicht om een reden op te geven. Het annuleren van een autoverzekering binnen de periode van 14 dagen is namelijk zonder opgave van reden. De autoverzekering wordt bij annulering als niet afgesloten beschouwd. Mocht u zich bedenken en de autoverzekering annuleren dan gebeurt dit altijd op basis van terugwerkende kracht per ingangsdatum. U ontvangt eventueel betaalde premie voor de autoverzekering terug. Het komt er dus op neer dat u bij annulering binnen de 14 dagen polisbedenktijd geen premie of kosten voor de autoverzekering hoeft te betalen.

Let op! Heeft u schade gereden binnen de bedenktijd en annuleert u de verzekering?
Wanneer u schade binnen de bedenktijd hebt gereden en u annuleert uw autoverzekering binnen de 14 dagen na afsluiten, dan zal uw autoverzekering met terugwerkende kracht per ingangsdatum worden beëindigd. Ook wordt een eventuele schadevergoeding op de autoverzekering met terugwerkende kracht terug gedraaid, dat wil zeggen dat de schade voor uw rekening komt. Wanneer u schade hebt gehad binnen de 14 dagen bedenktijd is het dus meestal onverstandig om de autoverzekering binnen de bedenktijd op te zeggen.

Autoverzekering opzeggen na de bedenktijd
Wanneer u uw autoverzekering wilt opzeggen na de 14 dagen polisbedenktijd dan is dat mogelijk, maar wel geldt dat de verzekering tot minimaal het einde van de afgesproken looptijd loopt. U dient in dat geval op te zeggen volgens de verzekeringsvoorwaarden. Bij de meeste autoverzekeraars is de minimale looptijd van een autoverzekering één jaar. Wanneer uw autoverzekering al een jaar heeft gelopen is deze meestal dagelijks opzegbaar waarbij een opzegtermijn geldt van één maand. De exacte opzegvoorwaarden kunt u vinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering. Opzeggen kunt u het beste altijd schriftelijk doen om discussies achteraf te voorkomen. Vraag ook altijd om een schriftelijk bevestiging van uw opzegging!

Indien u al een jaar lang een autoverzekering hebt lopen en u wilt zeker weten of de premie van uw autoverzekering niet te hoog is in vergelijking met de premies van andere autoverzekeraars, dan kunt u het beste opnieuw even een autoverzekering vergelijking maken. Het loont echt om ieder jaar even opnieuw te bekijken of uw autoverzekering nog wel zo voordelig is. Overstappen is dan heel eenvoudig. U hoeft alleen uw huidige autoverzekering op te zeggen bij uw verzekeraar en een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Vaak bieden verzekeraars een opzegservice aan. Uw huidige autoverzekering wordt dan voor u opgezegd waarna uw nieuwe verzekering in zal gaan wanneer deze volgens de opzegvoorwaarden helemaal correct is afgesloten.

Alsnog een voordelige autoverzekering afsluiten zo gedaan

U hebt onlangs een autoverzekering afgesloten, maar hebt u hier spijt van? Neem contact op met de verzekeraar en geeft aan dat u de nieuwe autoverzekering wilt opzeggen en dat u een beroep doet op de polisbedenktijd. Indien een medewerker/medewerkster aan u vraagt waarom u wilt opzeggen bent u niet verplicht om een reden op te geven. De meeste verzekeraars zullen proberen u als nieuwe klant binnen boort te houden. Zo zal er een gesprekstechniek op uw losgelaten worden om u toch over te halen als nieuwe klant te blijven. Trap hier niet in, u bent als klant koning. Wanneer u een vergelijking hebt gemaakt en gezien hebt dat u ergens anders voordeliger een gelijkwaardige autoverzekering kunt afsluiten zou u wel gek zijn om toch uw andere autoverzekering te behouden. Geef dit ook gerust aan. Mogelijk dat de verzekeraar u nog een laatste bod doet waardoor uw reeds afgesloten autoverzekering alsnog aantrekkelijk wordt en u alsnog kunt besluiten deze autoverzekering door te zetten. Mocht dat allemaal niet het geval zijn zorg er dan voor dat u een definitieve bevestiging ontvangt van uw opzegging (schriftelijk!) en bewaar deze goed. U kunt nu op uw gemak autoverzekeringen vergelijken en een voordeligere autoverzekering uitkiezen.