Zorgtoeslag voor studenten

De meeste studenten met studiefinanciering komen ook in aanmerking voor zorgtoeslag. Kort samengevat is de zorgtoeslag een bijdrage in de kosten voor je zorgverzekering. Vroeger bestond er voor de zorgkosten een inkomensafhankelijke verzekering in de vorm van het vroegere ‘Ziekenfonds’ en konden de mensen met een hoger inkomen een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten. Tegenwoordig dient iedereen een particuliere zorgverzekering af te sluiten en geldt er voor de lagere inkomens ter compensatie van de hoge kosten van die zorgverzekering weer een inkomens- en vermogensafhankelijke zorgtoeslag.

Vergelijk zorgverzekeringen

Heb ik ook recht op zorgtoeslag?

Als jij premie betaalt voor een Nederlandse zorgverzekering kun je zorgtoeslag aanvragen. Uiteraard moet je dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je dient de zorgtoeslag samen met je eventuele partner aan te vragen, de hoogte van de toeslag is namelijk afhankelijk van het gezamenlijke inkomen en vermogen. Voor de immer armlastige studenten zullen beide beperkingen uiteraard maar beperkt van toepassing zijn. Als je nog geen 18 jaar bent krijg je géén zorgtoeslag, je bent tot je 18e jaar immers nog gratis meeverzekerd bij je ouders. Als je ouder bent dan 18 jaar en je inkomen is nog onder een bepaald niveau, dan hebt je recht op zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen

Het aanvragen van je zorgtoeslag gaat heel eenvoudig, je kunt met je DigiD inloggen op de website van de Belastingdienst en daar een aanvraagformulier invullen. Als je zorgt dat je je inkomensgegevens en bankafschriften bij de hand hebt kun je je zorgtoeslag in een paar minuten aanvragen. Vul wel de juiste gegevens in anders zul je de teveel uitgekeerde zorgtoeslag aan de hand van je aangifteformulier voor de inkomstenbelasting achteraf (deels) terg moeten betalen.
Je kunt de zorgtoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen, meestal kun je tot 1 september nog een toeslag aanvragen voor voorgaande jaar. Soms hebt je langer de tijd, kijk op de site van de Belastingdienst voor de uitzonderingen. Na het indienen van je aanvraag heb je over het algemeen binnen een paar weken bericht van de Belastingdienst.

Hoeveel zorgtoeslag kun je krijgen?

De zorgtoeslag voor alleenstaanden bedraagt in 2013 maximaal € 1060,= per jaar, voor huishoudens met 2 personen bedraagt de zorgtoeslag hooguit € 2062,=.

Betaaldata zorgtoeslag
Als je aanvraag voor je zorgtoeslag inderdaad is toegekend krijg je van de Belastingdienst een overzicht hoe de zorgtoeslag wordt uitbetaald. Meestal wordt het gelijk over het jaar verdeeld en de betaaldata van de zorgtoeslag is iedere maand rond de 20e of 21e.